Врати се на почетну страну
Животни пут Николе Тесле
Галерија фотографија из Теслиног живота
Теслини проналасци којима је задужио човечанство
Наша и светска признања
 
ПРОНАЛАСЦИ
Погледајте оргиналне Теслине патентне пријаве

икола Тесла је био највећи проналазач прошлог миленијума, а његови проналасци, по сопственој несебичној жељи, власништво су читаве људске цивилизације. Највећа Теслина Модел Теслиног полифазног моторазаслуга је увођење наизменичне струје у широку употребу. Његови изуми заснивани на наизменичној струјипостали су темељ целом даљем развоју електротехнике. Остварио је око хиљаду проналазака и патената: индукциони мотор, трофазни систем за пренос електричне енергије, генератор и трансформатор за струје високе фреквенције (Теслине струје) и друго.

Тесла је био и пионир радио-технике тако што је: конструисао високо-фреквентне алтернаторе, као основу емисионих радио-станица; произвео непригушене електромагнетне таласе; открио и патентирао принцип резонанције за радио-везе; патентирао систем за бежично управљање и предају знакова на даљину... Објавио је и низ стручних радова из физике у којима је износио оригиналне идеје које су се касније оствариле.

Теслини проналасци из области вишефазних наизменичних струјаТеслине проналаске грубо можемо поделити на више области, свесни да ћемо при томе изоставити многе од њих:

Проналасци и патенти из наизменичних струја - Приви захтев Америчком патентном заводу Никола Тесла је поднео 6. маја 1885. године, назвавши га "Комутатор за електричне динамо машине". Своје најзначајније проналаске из области полифазних мотора на наизменичну струју и преноса енергије, укључујући генераторе, трансформаторе, пренос електричне струје на велика растојања и осветљење, Тесла патентира почетком 1887. године.

Проналасци приказани на Светској изложби у Чикагу - Светска изложба 1893. године у Чикагу, била је међународна изложба на којој је по први пут цео салон издвојен само за електрична Теслин начин да прикаже принцип обртног магнетног пољадостигнућа. То је био историјски догађај јер су Тесла и Вестингхаус представили посетиоцима свој систем наизменичне струје, осветљавајући при томе целу изложбу. Приказане су Теслине флуоросцентне сијалице и сијалице са једним изводом. Тесла је објаснио принцип обртног магнетног поља и индукционог мотора, изазивајући дивљење при демонстрацији обртања бакарног јајета и постављања на врх, што је представљено као Колумбово јаје. То је коришћено да се објасни и прикаже модел обртног магнетног поља и индуктивног мотораТесла је Х-зрацима снимао своју руку.

Експерименти са Х-зрацима (Рентгенским зрацима) - Априла 1887. године Тесла почиње истраживање Х-зрака користећи вакумску цев. При извођењу експеримената фотографисао је своју руку. Ово своје откриће објавио је 1892. године на једном предавању. Међутим, Теслини материјали су изгорели у пожару, па он ово откриће никада није патентирао. Немачки научник Вилхелм Рентген објавио је откриће X-зрака три године касније, 28. децембра 1895. године, а Тесла му је том приликом великодушно честитао.

Наизменичне струје високе фреквенције - Од 1893. до 1895. године Тесла истражује наизменичне струје високих фреквенција. Успева да произведе наизменичну струју напона од милион волти, користећи Теслин калем. Проучавао је и површински ефекат високих фреквенција у проводним материјалима, бавио се синхронизацијом електричних кола и резонаторима, лампом са разређеним гасом, која светли без жица, бежичним преносом електричне енергије и првим преносом радио таласа. У Сент Луису (1893. године) Тесла је приказао пренос сличан радио комуникацији.

Откриће радија и бежичног преноса - Када је напунио 41 годину, поднео је свој први патент из области радија. Годину дана касније америчкој војсци приказује модел радијски управљаног брода, верујући да војска може бити заинтересована за радио контролисана торпеда. Тада је говорио о развоју "умећа телематике", врсте роботике. Радио контролисан брод је јавно приказан 1898. Проналазак радиа и телекомандегодине на електричној изложби у Медисон Сквер Гардену. Ови уређаји су имали иновативни резонантни пријемник и низ логичких капија. Радио даљинско управљање остаје новотарија све до 60-их година двадесетог века.

Електрично паљење за бензинске моторе - 1898. године Тесла је изумео електрични упаљач или свећицу за бензинске моторе са унутрашњим сагоревањем, за шта му је признат патент под називом "Електрични упаљач за бензинске моторе".

Експерименти у Колорадо Спрингсу - Тесла је 1899. одлучио да се пресели и настави истраживања у Колораду Спрингсу, где је имао довољно простора за своје експерименте са високим напонима и високим фреквенцијама. По свом доласку, новинарима је изјавио да намерава да спроведе Теслини експерименти у Колорадо Спрингсуексперимент бежичне телеграфије између Пајкс Пика (врх Стеновитих планина у Колораду) и Париза. Теслини експерименти су убрзо постали предмет урбаних легенди. У свом дневнику је описао експерименте који се тичу јоносфере и земаљских таласа изазваних трансферзалним или лонгитудиналним таласима. Тесла је у својој лабораторији доказао да је Земља проводник и вршећи пражњења од више милиона волти производио вештачке муње дуге више десетина метара. Тесла је такође проучавао атмосферски електрицитет, проматрајући пражњења својим пријемницима. Тврдио је чак да је измерио и постојање стојећих таласа у ЗемљиВорденклајф кулa.

Бежични пренос енергије - Тесла напушта Колорадо Спрингс 7. јануара 1900. године, а лабораторија се руши и распродаје за исплату дуга. Међутим, експерименти у Колорадо Спрингсу су Теслу припремили за следећи пројекат, подизање постројења за бежични пренос енергије. У то време пријављује патент у области резонантних електричних осцилаторних кола.

Недовршена истраживања и "Теслино оружје" - На свој 75. рођендан (1931. године) најавио је потпуно нови извор енергије, али није био спреман да га опише пре његовог потпуног завршетка. Претпоставља се да се ради о мотору погоњеном помоћу космичких гама зрака. Кружиле су тада две приче, једна да Тесла и Алберт Анштајн раде на истраживању антигравитације, а друга да он Пројекат САД - Теслино оружје???истражује невидљиве авионе и бродове. Желећи да спречи Други светски рат по сваку цену, Тесла је у ''Њујорк Тајмсу'' најавио "Смртоносне зраке" неограничене моћи. Образложио је свој проналазак као "Зраке мира". Технички опис проналаска 1937. године понудио је земљама савезницима: Сједињеним Државама, Канади, Енглеској, Француској, Совјетском Савезу и Југославији. Тадашњи Совјетски Савез је показао највећу заинтересованост за Теслин изум и 1939. године извршио прве експерименте. Нацисти су 1939. године напали Пољску и са радио диригованим пројектилима V-2 бомбардовали Лондон. Тесла је пожелео заштитити своју Југославију, предлажући постављање 9 станица "Невидљивих зрака" од по 200 кW. Све је пропало немачким дивљачким бомбардовањем Београда 6. априла 1941. године, када је погинуло око 25 000 недужних цивила. До данашљих дана ова Теслина истраживања остала су обавијена велом тајне.

Тесла није радио само на електричној струји, него и на различитим облицима енергије који су нама данас још увек незамисливи. Његов поглед се простирао барем хиљаду година у будућност.

На врх стране

Коришћена литература и други извори
© март 2006. год. аутор: Тамара Ђорђевић VIII3, ОШ 1300 каплара, Београд