Све је у начелу тачно са озбиљним пропустима ипак!Не стоји на улазу микропроцесор (МСU) нити DAC (digital-analog coverter)...VF појачавач и улазна кола постоје јер би било глупо да их нема,али,на улазу стоји FPGA коло,(field programmable array),онда следе DAC и MCU.FPGA су развијени баш за дигиталну обрада аналогних сигнала и и ако да буду и процесори и дигитално аналогни конвертори не спадају ни у једне ни у друге.Потпуно су програмабилни те је на програмеру како ће да дефинише функције ћелија зависно од алгоритма који је потребан.Због брзине узорковања (sampling rate) брзина је као увек огроман проблем.Исцрпене су могућности са спуштањем напона напајања (што мањи напон брже се пење и спушта) па се вероватно експериментише са нано цевима јер фетови поазало се представљају велику заблуду због високог улазног капацитета а лампе од тога не пате јер ређетка лебди.Примера ради,у савременом уређају IC-7300,FPGА - DAC,су "залепљени" леђа у леђа један за други да би везе биле што краће и брже па заједно чине кад се гледа једну велику коцку.Како Никвистова "рачуница" тражи да узорковање буде на најмање двострукој фреквенцији (и то је доња граница-значи не баш добро),човечанство има да се начека прилично да се све фрквенције освоје овим принципом.Мада,за једну ствар си сто посто у праву,пријемник какав смо учили-дефинитивно је престао да постоји,нико озбиљан га више не прави.Ајком и ручне уређаје већ ради као СДР тако да је са суперхетеродином-готово.За десет година нови студенти неће ни да га помињу верујем...А за војску...има много решења,мада,нико озбиљно не рачуна на сателите,па то ће прво да се полупа у глобално рату.Ту са разноразне варијанте БПЛ репетитора,покретних репетитора...кога ово занима нека погледа шта нуди систем IDAS од Ајкома,НАТО га је прихватио као стандард...Ја сам лично уверен,да све озбиљне војске света чувају лампе,и негују телеграфисте.Лампе-јер ЕМП доста њих преживи,Бета и Гама зрачење им само незнатно смање емисију,а полупроводници сасвим престају да раде,јер озрачени постају наредни хемијски елемент пошто им се због додатних неутрона у језгру (утиснутим зрачењем) мења атомска структура па силицијум више није силицијум.Верујем да би смо били веома изненађени кад бисмо знали шта се то чува за случај тоталног рата,јер данашња опрема не може ни да преживе ЦМЕ са сунца а камоли неки озбиљнији изазов.Шта имају-не знам,али,уверен сам да имају нешто!