Iskreno, nisam znao te detalje o sat prijemnicima. Imao sam nameru da ih koristim kao prijemnike za radio astronomiju, ali sam odustao, jer nisam lako mogao pronaći analogne.
Sam analizator (VHF/UHF deo) radi jako osetljivo. Čak podešavanjem RF gain osetljivost može da se podigne do nivoa gde se već preteruje sa nuspojavama. Inače je svaki TV tjuner u ovakvoj aplikaciji osetljiviji od klasičnih analizatora spektra (fabričkih), koji su znatno gluvlji od ovakvih. Naravno, sve ima svoje prednosti. Za ovaj sam izradio i atenuator, zbog velikog pojačanja i tretiranja velikih signala.
Konvertor je gluv, to stoji. Ostavio sam da svako napravi predpojačanje kakvo može izvesti. Lično sam koristio MMIC MAR-6, ali je takvu komponentu nemoguće kupiti ovde (nabavljam ih od prijatelja iz Amerike). Bez toga, konvertor radi sa oscilatorima u neposrednoj blizini, radio stanice itd, ali za etar je gluv.
Ovo poslednje što ste naveli, da je konstruktorstvo zamrlo je istina. Sećam se kada sam počeo sa radio detekcijom objekata u kosmosu... pokušavajući da pronađem još nekoga ko se bavi radio astronomijom, kroz neko vreme sam shvatio da sam - sam. Vrlo depresivno.
Oblast kao takva, zahtevala je sijaset samogradnji, jer se u radio astronomiji ne može ništa kupiti, naročito ne u našim uslovima. Otud i analizator spektra, koji je, kako sam shvatio kasnije, bio dobra prilika za eventualne konstruktore da se domognu dobre mašine za male pare. Opet, konstrukcija nikako nije za početnike, naročito one koji nemaju odgovoarajući alat. Izlazi da skoro niko ne ostaje.
A ako uzmemo u obzir da najlošiji analizatori koštaju nekoliko hiljada evra i da se teško do njih dolazi, a da su to mašine koje rade zaista izvanredan posao, vredi sagraditi ih. No, opet, kome to treba, kada se nema potrebe graditi bilo šta...