Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Konvertor za analizator spektra  (Pročitano 21363 puta)

Nele

 • Gost
Konvertor za analizator spektra
« poslato: 21.12.2009. 01:23 »

Uredjaj omogucuje rad opisanog analizatora na opsegu od 50kHz-300MHz.
« Poslednja izmena: 22.12.2009. 10:45 od strane Admin »
Sačuvana

miki

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #1 poslato: 21.12.2009. 11:39 »
  Veoma zanimljive gradnje ali gde kod nas nabaviti navedene komponente.
Sačuvana

Nele

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #2 poslato: 05.01.2010. 00:19 »

Istina, komponente su uvek probem. Malocas sam o tome govorio u drugoj temi.
Sto se analizatora tice, uredjaj je takve prirode, da je bilo zaista neophodno koristiti neke od komponenata mozda malo cudnijih oznaka nego sto smo navikli da vidjamo. Ovo iz razloga sto ovde zaista nije moglo biti improvizacija. Problem kod samog analizatora je SA605, medjutim, ovaj detektor se moze poruciti od svih vecih distributera elektronskih komponenata (Beograd, Subotica, Novi Sad), tako da se moze jeftino nabaviti. Sto se konvertora tice, mikser i VCO se mogu zameniti komplikovanijim, ali lakse priustivim komponentama. Stabilnost ce dakako biti manja, ali upotrebljiva. Inace, 'Dallas Maxim' salje VCO kao 'free sample', tako da ga je moguce nabaviti i ovde. Mikseri su problematicniji, jer se oni ne mogu poruciti bez nadoknade na zalost, ali postoji mogucnost da se sagrade (nekada je ovo bila rutina za radio operatore).
Mislim da od kriticnih komponenata nema nista vise. Sve ostalo su delovi koji se lako mogu naci na trzistu.
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #3 poslato: 06.01.2010. 08:58 »

Kako nikom nije palo na pamet da upotrebi birac kanala iz starijih analognih SAT prijemnika?
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Nele

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #4 poslato: 06.01.2010. 14:33 »

Jeste, istina je, ali to je snalaženje koje možda većini ne bi pošlo za rukom. Išao sam na opciju - što manje improvizacije, odnosno biranja onoga što se može nabaviti.
Problem je sličan kao kada mi ljudi predlažu da odem na otpad ili buvljak kako bih pronašao neki od uređaja u kojem je moguće pronaći nešto od onoga što mi treba. Ja se složim naravno, da u određenim uređajima ima takvih komponenata, a onda provedem mesece tražeći ga na otpadima ili pijacama, bez uspeha.
Problem je u meni lično, da volim brzinu i nisam rapsoložen često da tražim tako nešto dugo vremena.
U starijim uređajima, obično već moramo videti potencijal i sačuvati ga za eventualnu gradnju. Međutim, takav uređaj može biti problematičan za pronaći kasnije.
Naravno, ne razumem se u to koliko starih sat prijemnika ima trenutno na tržištu i koliko se od jednog do drugog razlikuju elementi. Vi verovatno znate, da većini ljudi, treba najjasnije nacrtati ono što treba da sagrade. Dakle, neće trpeti potencijalno prilagođavanje "sličnih" komponenata. Na ovo sam takođe mislio, jer postoje i oni kojima trebaju instrukcije za šentovanje mernih instrumenata.

U svakom slučaju, što se konvertora tiče, u pravu ste, moglo bi se iskoristiti. Ja sam čak koristio delove u jednom momentu iz malih PMR uređaja na 70cm bandu. Dakle improvizacija je moguća, tu se slažem i mogu se koristiti bilo kakvi elementi u ovoj konstrukciji koji bi zadovoljili konverziju, naročito nakon što znamo originalnu ideju. Ovo se, kao i ostalo, može rešiti na više načina i vaš predlog stoji kao odličan, za sve one koji budu u mogućnosti da implementiraju ove komponente za proširenje AS.

Hvala još jednom!
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #5 poslato: 06.01.2010. 23:09 »

Analogni SAT prijemnici su na buvljacima a i ovak zaista badava,za najvise 20 evra ima prijemnik koji radi,e sad,treba pronaci sto stariji,onaj koji ima biranje rekvencije pomocu napona jer noviji imaju I2BUS( I na kvadrat BUS),to jest to su serijske sinteze,mada u tim prijemnicima odnosno u tjunerima postoje i MB506 da se skine koje kao preskaler ide do skoro 3Ghz,kako koje ,ali do 2,5Ghz sigurno rade!Treba reci i da je ovakav analizator kao top g;uv ali svakako izuzetno koristan i pored toga.Voleo bih da znam dali ga je neko sagradio,ja sam imao pre dvadesetak godina sa SAT tjunerom i bio je od velike pomoci.Ako ga neko i sagradi danas na raspolaganje je familija MMIC INA...ERA...ISA...MAR...,moze i osetljivost da se digne.Malo je problem sto je konstruktorstvo zamrlo,dali nam je clanstvo tehnicki nepotkovano ili je nesto drugo....
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Nele

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #6 poslato: 07.01.2010. 02:25 »

Iskreno, nisam znao te detalje o sat prijemnicima. Imao sam nameru da ih koristim kao prijemnike za radio astronomiju, ali sam odustao, jer nisam lako mogao pronaći analogne.
Sam analizator (VHF/UHF deo) radi jako osetljivo. Čak podešavanjem RF gain osetljivost može da se podigne do nivoa gde se već preteruje sa nuspojavama. Inače je svaki TV tjuner u ovakvoj aplikaciji osetljiviji od klasičnih analizatora spektra (fabričkih), koji su znatno gluvlji od ovakvih. Naravno, sve ima svoje prednosti. Za ovaj sam izradio i atenuator, zbog velikog pojačanja i tretiranja velikih signala.
Konvertor je gluv, to stoji. Ostavio sam da svako napravi predpojačanje kakvo može izvesti. Lično sam koristio MMIC MAR-6, ali je takvu komponentu nemoguće kupiti ovde (nabavljam ih od prijatelja iz Amerike). Bez toga, konvertor radi sa oscilatorima u neposrednoj blizini, radio stanice itd, ali za etar je gluv.
Ovo poslednje što ste naveli, da je konstruktorstvo zamrlo je istina. Sećam se kada sam počeo sa radio detekcijom objekata u kosmosu... pokušavajući da pronađem još nekoga ko se bavi radio astronomijom, kroz neko vreme sam shvatio da sam - sam. Vrlo depresivno.
Oblast kao takva, zahtevala je sijaset samogradnji, jer se u radio astronomiji ne može ništa kupiti, naročito ne u našim uslovima. Otud i analizator spektra, koji je, kako sam shvatio kasnije, bio dobra prilika za eventualne konstruktore da se domognu dobre mašine za male pare. Opet, konstrukcija nikako nije za početnike, naročito one koji nemaju odgovoarajući alat. Izlazi da skoro niko ne ostaje.
A ako uzmemo u obzir da najlošiji analizatori koštaju nekoliko hiljada evra i da se teško do njih dolazi, a da su to mašine koje rade zaista izvanredan posao, vredi sagraditi ih. No, opet, kome to treba, kada se nema potrebe graditi bilo šta...
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #7 poslato: 07.01.2010. 10:35 »

Ja sam poredio pravi spektralac sa takvim pravljenim,tjuner je zaista gluv kao top ali za skoro svaku primenu to i ne smeta.Pravi imaju prag cak i do -140dBm dok recimo TV tjuner pocinje da vidi tek oko -100dBm a i SAT tjuner je tu negde.Obratite paznju na stare SAT p[rijemnike koje donose spolja po buvljacima,ima ih cak da se nadju i oni koji su sve podesavali rucno,ja sam nasao jedan koji ima ima i S metar i sve rucne komande,MF ima je oko 430Mhz pa se moze lako neci tacka gde je MF i dograditi nova po zelji!Veliki izbor MMIC i tranzistora su LNB za SAT TV,doduse tesko ih je identifikovati i skinuti,ali su za frekvencije od par giga izvanredni.HEMT tranzistori se ne mogu identifikovati uopste mada to i nije vazno kad se zna sumni broj koji je deklarisan za ceo LNB,a MMIC moze da se identifikuje jer sa njih oznake ne skidaju,samo sto je ovde problem nedostatak tacnih tablica i sto razni proizvodjaci istim slovnim oznakama oznacavaju razlicite elemente.
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

YU1SAN

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #8 poslato: 21.01.2011. 18:39 »

Pozdrav svima,

Zainteresovala me je ova tema, pa ako moze neko da postavi jasnu šemu da krenem u korisnu zanimaciju.

Hvala unapred

Aleksandar
Sačuvana

YU1SAN

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #9 poslato: 25.01.2011. 22:23 »

Poštovani kolege,

Molba još jednom za šemu analizatora spektra! Kolegi Neletu sam poslao i PP, ali se mejl vratio kao da adresa nije u redu. Bolju ideju nemam, nego da ovako se obratim još jednom računajući na vašu dobru volju.
Gledajući druge teme, vidi se da su učesnici ove konstrukcije prisutni na sajtu.
Hvala unapred

Aleksandar
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #10 poslato: 27.01.2011. 09:35 »

Ja imam pravi spektralac pa tema ne interesuje da bih se bavio izgradnjom uredjaja,ali na netu ima par amera koji su to publikovali,pa ne moraju da se usvoje sva njihiva resenja,ali je dobro da se shvate principi rada.Medjutim,kome princip rada nije jasan onda na zalost,nema mesta da se upusta u gradnju takvog uredjaja,jer je prekomplikovan pre svega oko podesavanja.Za gradnju VF uredjaja je najmanje vazno imato semu,to sto je nesto povezano po semi tacno uopste ne znaci da ce i da radi!Manje iskusni,pre svega treba da u okruzenju pronadju iskusnije prijatelja pa da polako uce,nema druge,ipak je to zanimanje za koje se i fakulteti zavrsavaju!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

YU1SAN

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #11 poslato: 27.01.2011. 18:38 »

Poštovani kolega,

Nisam potpuno siguran da li si gornjim tekstom meni odgovorio ili si se bavio teorijskim razmatranjima, da li treba graditi  nešto po šemama datim u časopisima, raznim sajtovim ili sl.? Odnosno, da li treba verovati svemu tome što je napisano i nacrtano?
Ja sam tražio šemu navedenog uređaja, jer sam verovao u ono što je napisao autor članka.  Jasnom šemom sam hteo da propratim napisano i da bez gubljenja velikog vremena napravim to ili ne.
Šta mi je smetalo? Smetalo mi ie je to što se neko potrudio da napiše onoliki tekst, a da ga pri tom mrzi da nacrta iole pristojnu šemu po kojoj bi ta konstrukcija mogla da se realizuje. To mi liči na pokazivanje sopstvenog znanja, a ne želje da od toga ima i neko drugi "korist". Primetio sam da je navedenu šemi tražio još neko.
Da li će neko da razme šte tu piše, da to napravi ili pak da potroši i vreme i novac, to je na tom ko krene u takvu avanturu. Podsećam da se ovde radi o hobiju, a ne o nekom poslovnom aranžmanu ili sl. Takođe bih podsetio članove ovog foruma na vreme kada su oni bili početnici, neuki, sa malo znanja i para, pa su ih drugi učili i pomagali im, na ovaj ili onaj način. Zato ne treba svaku ideju  nipodaštavati, prezrivo komentarisati, ili biti nadmen (pričati o SWR metrima od 1000USD, kao da ih ima na stotine u ovoj zemlji). Uvek ima nekog ko zna više ili ima više. Veličina je razmeti onog ko ima manje,  ko zna malo, a pri tom mu pomoći.

Pozdrav

Aleksandar
Sačuvana

4n7rn

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #12 poslato: 16.04.2011. 11:47 »

Прво поздрав свима! Гане теби посебно јел  те лично познајем и не замерам ти што имаш спектралац а моја маленкост нема.  :D
   Но поента је у томе да нас има острашћених градитеља ... који су у контакту и верујте ми на реч нит се јављају на фреквенцијама нит по форумима. ГРАДЕ људи немају времена.Али понекад сврате  тражећи нешто ново кад оно шипак Нечитко траљаво аљкаво... ово сам ставио на топик  "спектроанализера" ево га и овде.Од вишка глава не боли .

Неле ! Пошто имаш већ један  приговор на квалитет слике самог уређаја,Ево ти још један приговор и на квалитет слике у  пдф у  !
Уозбиљи се човече и исправи грешке,ако ти је иоле  стало до твојих колега РАДИОАМАТЕРА,ако не е па то је твој етички лимит . Узео сам себи за право да те и поред уредника ,модератора који  није реаговао  опоменем да  отклониш те грешке! Људи смо.

Или  овако , поштовани уредниче уклони полуисправну тему како то доликује иоле реномираном форуму. Буди Модератор !

4Н7РН Никола Реслер.

Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #13 poslato: 22.04.2011. 11:06 »

Pozdrav Nikola,
Ne mogu se setiti da se znamo ali ne tvrdim ni suprotno HI!Mnogi graditelji imaju problem da shvate da za mnogo uredjaja nije najbitnije imati semu,odnosno,bez obzira sto je nesto po semi ispravno povezano,to nije garancija da ce to i da proradi!Svakome ko se razmislja da pravi spektralac bih savetovao da prvo dobro prouci kako ta spravica radi,a kad to postane jasno nece biti problem da se nekom finesom pomogne na nekom ili ovom forumu,a isto tako nece mu biti problem ni da izabere koji tjuner da koristi...Ne moze se pristupiti toj temi samo sa zeljom-hocu da imam spektralac!To je malo,ima tu dosta muke oko propusnog opsega,uskladjivanje hoda vremenske baze,i da ne zalazim dublje nije jednostavno ukoliko ne poznaje princip rada spektralca,sta se tu dogadja,sta koji funkcionalni sklop  regulise,kako ga treba podesiti...malo je sema,to je po meni sustina!Malo je isto tako biti ostrasceni graditelj ako se ne poznaju principi,video sam perfektno sagradjene uredjaje od ljudi koji su zaista vesti da nesto naprave ali koji nikad nisu proradili jer je napravljeno elektricno tako da nikad i ne moze da radi,a sa druge strane,ako neko zna principe,zna sta treba,moze divno da radi i "gomila zica" i delova unutar te gomile.Jos jedno savet,proucite kako uredjaj radi pa krenite u gradnju!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

4n7rn

 • Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #14 poslato: 23.04.2011. 20:50 »

Vidim da ipak neko prati i rad foruma HI! U principu se slazemo u potpunosti. Mada ja sam u smislu graditeljstva za gomilu zica koja radi.... za mene je svaka gradnja izazov ,DA PRORADI,a dal ce u kutiju posle, nije me briga.Po potrebi ,ako zatreba.Nego bilo je reci oko citljivosti same date seme,spektralca ,koja je uzgred trebala biti zamenjena CITKOM, eto cisto sto se tice etike i ophodjenja prema ostalima koji citaju. Poz svima .

4N7RN
Sačuvana