Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Konvertor za analizator spektra  (Pročitano 20937 puta)

Nele

• Gost
Odg: Konvertor za analizator spektra
« Odgovor #15 poslato: 30.09.2011. 09:06 »

Izvinjavam se zbog nejavljanja, ali često sam u inostranstvu, pa sam zanemario sve to. Ponavljam, da je čitljivost odlična na svim originalnim pdf-ovima koje sam pravio, pa mi iskreno nije baš potpuno jasno šta se događa. Dakle, opet da se ponovim: ako nekoga zanima gradnja ovog uređaja, poslaću mu originalni pdf ili posebno sliku šeme, to je najmanji problem (morfeus@eunet.rs).
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #16 poslato: 30.09.2011. 13:32 »

Нисам баш нарочито добро пратио тему,па касним са одговором!За YU1SAN:Пошто није било изгледа јасно да покушам да будем јаснији:Ако некомме треба шема за спектралац онда боље да га не прави,јер то значи да принципе на којима та справа ради не разуме,а пошто је то мало компликованије од исправљача ни шема м неће помоћи!Боље је узети блок шему,проучити добро опис рада спектралца (има тога на нету),па кад се добро наоражамо знањем онда тек приступити градњи,све друго нема смисла.Улазно коло,мешач,временска база-могу се направити на хиљаду начина и сваки ће да ради,али само и једино ако знамо шта који склоп треба да ради,јер из разумевања принципа рада произилази разумевање како да га подесимо итд...Видмар је дао леп опис за градњу спектралца,али знам два добра стручњака који би могли овде да држе предавања који су од градње одустали.Једноставно,у неком делу процеса израде су схватили да немају чимме да све подесе и то је то!У сваком случају,ТВ тјунер је најбезболније решење,да се нешто види,али као бивши власник таквог "спектралца" могу да кажем да је свакако користан,међутим за већину примена то је само показомер а не инструмент!Нема ту од линеарности ни Л,од динамикке ни Д,и да не ређам...Ја поздрављам човека који хоће да са разумевањем сагради нешто ,али свакако поздрављам онога који да и 1000USD за инструмент,јер мени је инструмент алат који мора бити тачан,а Србија је дуже време пуна "стручњака" који осећају на уво,од ока,сматрају,мисле,а нису у стању да разумеју да повер метар и мерење снаге ако није праћћено спектралном анализом је сасвим безвредно,нетачно,чак није ни оријентационо.Звали су ме људи који су по мојој шеми из часописа правили трансвертермимали су "снагу" на повер метру,али се нису чули ни пет километара.А снаге је "било"...Е ту је од помоћи и какав такав спектралац да се види куд се деде та "снага" која то није!За остале намене тај "спектралац" није!Израчунајте мало ( да причамо озбиљно),колико је минус 140dBm,затим колико је осетљив ваш пријемник,па онда покушајте да то претворите у "моћ" и праг осетљивости прављеног спектралца...Кад све то срачунате-одустаћете брзо,или-можда решити да дате мало више долара па купите прави!Наравно,ако вам треба,ако ћете га отплатити.У противном.нити вам треба нити се исплати!Прошло је време рада на штап и канап,показомерима давно већ ни код радио аматера нема места!А за оне који би ипак да га ураде из хобија и забаве,на нету има пар конструкција лепо описаних и објашњених!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #17 poslato: 30.09.2011. 13:40 »

Овде имате блок али и електричну шему спектралца,заиста лепо сажвакано...

http://www.holmea.demon.co.uk/SpecAnHtml/SpecAn.htm

Затим један други линк који такђе у детљае обрађује теми и даје комплетну шему...

http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pdf/9808035.pdf

И као задњи,линк који заиста има мало материјала,види стотинак мегахерца,али лако за гградњу...

http://www.qsl.net/va3iul/SA/spectrum_an.html
« Poslednja izmena: 30.09.2011. 13:45 od strane gane »
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #18 poslato: 30.09.2011. 13:59 »

Svaka ti cast, sad sam oma razumeo sta meni treba, ovaj sweep generator me ubio u pojam, to je za mene bila ''astronoska pojava'' kako to radi, a ove komplikovanije stvari o kojima si pisao za mene izgledaju sasvim razumno i jednostavno, jednostavno ovo ne treba kupovati jer je preskupo! ovo treba ustelovati na fabrickom analizatoru i nema razloga da ne radi bar slicno!
Jos jedared veliko hvala za linkove da i drugi razumeju, ja jesam a vi?
Pozdrav
« Poslednja izmena: 30.09.2011. 15:58 od strane Peca013 »
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #19 poslato: 30.09.2011. 14:18 »

Нема шансе да се то "уштелује" Пецо,линеарност не може да се уштелује,а то је мука.Пази,ако рецимо на 10Мхз измериш ниво од једног волта рецимо,и сад погледаш фреквенцију од 50Мхз,она подела која је за 10Мхз једнака један волт-на педесет може бити пола волта,или чак два-три волта!Е,ту падају прављени уређајиА да не помињем што за слабе сигнале треба имато осцилатор са малим фазним шумом,па да нема хармонике,да је по фреквенцији стабилан,да не скакуће или се љуља...Сви произвођачи користе YIG осцилаторе за ту намену а то није случајно...Аналогно напред реченом-ни динамика не може да се уштелује,а то нас онда опет води на "показомер".Ако неко хоће баш да направи врхунску справу,постоје компоненте свакако,али,доћи до њих,урадити све то-кошта више него фабрички ремонтован спектралац стар двадесетак година,о томе причам!
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #20 poslato: 30.09.2011. 15:15 »

Vredi pokusati, ja sam kao i do sada svasta probao i ne kajem se ni za jedan neuspesan rad.
Za sve postoji nacin kako da se resi, sve su ovo dostupne stvari do kojih nije tako bas tesko doci, SAT risivera ima, MAR-ova ima i tako TUF-1 ili 3 nadje se to, nekada je to bilo bezobrazno skupo, danas jedva 200-400din.
isplati se u startu i ako je samo pokazo+merac di ce bolje od toga, za fabrikovan nisam nesto vise zainteresovan, posle ovog shvatanja vidim koliko sam bio u ne znaju, sto se tice ovog jednostavnog uredjaja da ne ulazim u detalje sklopova i podsklopova.
Shvatam da su nivoi bitni kao i shum koji ce se pojaviti cim nista ne budem prikljucio, licno ja to shvatam kao uspeh.
Kasnije se moze u modulima izdvajati koji ce sklop da se doradjuje a koji totalno da se izostavi, atenuacija je prosta stvar ali mora da se postuju mehanicki principi.
Jedan osciloskop ne kosta koliko i jedan analizator spektra, isplativo je koliko god se meni ne isplati da ga napravim, ja se celog zivota bavim VF tehnikom, meni uopste dobit nije bitna ali saznaje o radu nekog uredjaja jeste i to stavljam na prvo mesto.
Da budem jasniji meni je vazno kako to radi u praksi i ja dok to ne probam ja ne postojim, jer stojim iza svakog mog razumevanja.
Postoje prolazne stvari koje se kupuju i prodaju, ovo se ne kupuje ko bas ne mora, bolje da napravi, sve zajedno ovo pa jos i osciloskop neki budjavi stari kojem promenim par kondezatora, naravno da ekran valja jel, napravim ga da bude samo spektralni analizator, pa nek izgleda ruzno, nije mi bitno sto nece pisati SWEEP na engleskom nego na Srpskom. Numericki prikaz, zamrzavanje slike to me uopste ne zanima pa i USB da se kaci kako bih imao posle da bunarim u digitalnom smislu, obrade i tako te fore na RS232 ''da moze'' ma ne treba. :)

« Poslednja izmena: 30.09.2011. 15:38 od strane Peca013 »
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #21 poslato: 30.09.2011. 15:40 »

О томе ти причам,
Кинези праве неки спектралац за компјутер који одлично ради а ништа не кошта...А ти прави даље са њим оно за шта ти он треба.Мада ,ако си решио да прваиш,узми сателитски или тв тјунер,много си проблема у старту решио.Иначе се његов шум не види на екрану,већ је доња граница осетљивости инструмента праг шума улазног степена,сви ти тјунери имају 2-3 децибела шума и то је свакако лимит целог склопа,Тјунери имају доњу улазну фреквенцију која је високо изнад КТ опсега,па ко хоће да гледа КТ сигнале мора да прави и улаз!
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #22 poslato: 30.09.2011. 15:48 »

Da razumem.
Pa nije to problem bas hocu da ga pravim, nije mi neka draz da kupim kineski! Bas zato sto ja hocu da se uverim u to sto zelim da postignem.
TV tjuner da uzmem ako cu da gledam do 860mhz mada mi je KT vise zanimljiv, znaci do 200mhz prvi ulaz e sad kristalni oscilatori ce ici unutra i tako gledacu ja svoju varijantu sa proverenim sklopovima pa polako, ne zurim nigde a dolazi sigurno zima pa ce biti posla oko ovakve zanimacije, pisacu ja o svojim uredajima ako ih budem zavrsio, ni ja bas nisam zadovoljan kad nesto stoji i ceka sledeca vremena koja nikad ne dodju.
Sačuvana