Нисам баш нарочито добро пратио тему,па касним са одговором!За YU1SAN:Пошто није било изгледа јасно да покушам да будем јаснији:Ако некомме треба шема за спектралац онда боље да га не прави,јер то значи да принципе на којима та справа ради не разуме,а пошто је то мало компликованије од исправљача ни шема м неће помоћи!Боље је узети блок шему,проучити добро опис рада спектралца (има тога на нету),па кад се добро наоражамо знањем онда тек приступити градњи,све друго нема смисла.Улазно коло,мешач,временска база-могу се направити на хиљаду начина и сваки ће да ради,али само и једино ако знамо шта који склоп треба да ради,јер из разумевања принципа рада произилази разумевање како да га подесимо итд...Видмар је дао леп опис за градњу спектралца,али знам два добра стручњака који би могли овде да држе предавања који су од градње одустали.Једноставно,у неком делу процеса израде су схватили да немају чимме да све подесе и то је то!У сваком случају,ТВ тјунер је најбезболније решење,да се нешто види,али као бивши власник таквог "спектралца" могу да кажем да је свакако користан,међутим за већину примена то је само показомер а не инструмент!Нема ту од линеарности ни Л,од динамикке ни Д,и да не ређам...Ја поздрављам човека који хоће да са разумевањем сагради нешто ,али свакако поздрављам онога који да и 1000USD за инструмент,јер мени је инструмент алат који мора бити тачан,а Србија је дуже време пуна "стручњака" који осећају на уво,од ока,сматрају,мисле,а нису у стању да разумеју да повер метар и мерење снаге ако није праћћено спектралном анализом је сасвим безвредно,нетачно,чак није ни оријентационо.Звали су ме људи који су по мојој шеми из часописа правили трансвертермимали су "снагу" на повер метру,али се нису чули ни пет километара.А снаге је "било"...Е ту је од помоћи и какав такав спектралац да се види куд се деде та "снага" која то није!За остале намене тај "спектралац" није!Израчунајте мало ( да причамо озбиљно),колико је минус 140dBm,затим колико је осетљив ваш пријемник,па онда покушајте да то претворите у "моћ" и праг осетљивости прављеног спектралца...Кад све то срачунате-одустаћете брзо,или-можда решити да дате мало више долара па купите прави!Наравно,ако вам треба,ако ћете га отплатити.У противном.нити вам треба нити се исплати!Прошло је време рада на штап и канап,показомерима давно већ ни код радио аматера нема места!А за оне који би ипак да га ураде из хобија и забаве,на нету има пар конструкција лепо описаних и објашњених!