Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Samogradnja analizatora spektra  (Pročitano 17203 puta)

Nele

• Gost
Samogradnja analizatora spektra
« poslato: 18.12.2009. 23:00 »

Za one kojima je korisno, evo kratkih informacija (koliko dozvoljava prostor), dovoljnih da se konstrukcija uspesno okonca.

73

----------------------------------------------
Za svakog onog ko želi ozbiljno da se bavi visokim frekvencijama, ovakav uređaj će pre ili kasnije biti potreban. Malo je onih koji imaju zadovoljstvo da poseduju fabrički primerak, upravo stoga što su veoma skupi. No međutim, u samogradnji se može, kako ćemo pokazati, dobiti veoma zadovoljavajuć analizator spektra koji je više nego upotrebljiv u čitavom nizu aplikacija kod gradnje, testiranja, ili servisiranja VF opreme.

Preuzmite fajl u .pdf formatu... http://www.radista.info/contact/forum/index.php?action=dlattach;topic=80.0;attach=443
« Poslednja izmena: 11.02.2016. 14:39 od strane Admin »
Sačuvana

QRPP

• Gost
Odg: Samogradnja analizatora spektra
« Odgovor #1 poslato: 28.12.2010. 14:57 »

Zanivljiva i korisna gradnja..ali shema je mutna i stoga  necitljiva, nema smisla nesto objavljivati na forumu ako nije jasno i citljivo... zato dajte shemu u boljoj rezoluciji ili dajte link gde se moze skinuti orignalana shema.
Sačuvana

4n7rn

• Gost
« Odgovor #2 poslato: 16.04.2011. 11:32 »

Неле ! Пошто имаш већ један  приговор на квалитет слике самог уређаја,Ево ти још један приговор и на квалитет слике у  пдф у  !
Уозбиљи се човече и исправи грешке,ако ти је иоле  стало до твојих колега РАДИОАМАТЕРА,ако не е па то је твој етички лимит . Узео сам себи за право да те и поред уредника ,модератора који  није реаговао  опоменем да  отклониш те грешке! Људи смо.

Или  овако , поштовани уредниче уклони полуисправну тему како то доликује иоле реномираном форуму. Буди Модератор !

4Н7РН Никола Реслер.
Sačuvana

Nele

• Gost
« Odgovor #3 poslato: 30.09.2011. 09:01 »

Kvaliteti slika su sasvim dobri kod mene, odnosno na originalnom pdf fajlu. Možda su pretrpele izmene postavljanjem na forum, to ne znam, ali lično, kada otvorim fajl u acrobat-u i uveličam, dobijam svaki detalj bez problema (drugačije ne bih ni pravio tekst, jer ne bi imalo smisla ako se ne vidi). Dakle na ovo ne mogu da utičem. Originalno su sve šeme jasne, kao i slike. Jedino što ja lično mogu učiniti, jeste da vam preko maila šaljem originalni pdf ili posebno šemu.
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #4 poslato: 30.09.2011. 13:41 »

Fajl nije moguce preuzeti?
Problem sa kvalitetom slike imamo svi, osim kod tebe na tom kompjuteru, ti vidis sa punom rezolucijom.
Isti problem je imao jedan moj drug, kada mi je slao shemu, desio se isti problem, znaci nije bitan forum vec neki problem kod tebe, cudno ali obrati paznju kad budes slao na neki drugi kompjuter, to mora da se ispita sta je uzrok skracenja kvaliteta slike, tekst prolazi?!
« Poslednja izmena: 30.09.2011. 13:44 od strane Peca013 »
Sačuvana

Admin

• Administrator
  • 3
    • Radista
    • Imejl
« Odgovor #5 poslato: 30.09.2011. 15:51 »

Nele
Vratio sam .pdf fajl i šemu ali su i dalje nečitljivi. Pošalji meni orginalan .pdf fajl i ja ću ga ponovo postaviti na forum. Email adresa radista.info@gmail.com
Sačuvana
Glavni Administrator Foruma

Peca013

• Gost
« Odgovor #6 poslato: 30.09.2011. 16:06 »

Evo ja cu da postavim to kako ja vidim pa kad se resi problem uklonite ovo od mene, tako je meni lakse.
Admin, probajte sa printscreen na tastaturi pa copy paste u windows paint-u. Samo shemu ostalo se vidi odlicno!?
« Poslednja izmena: 11.02.2016. 13:10 od strane Admin »
Sačuvana

Admin

• Administrator
  • 3
    • Radista
    • Imejl
« Odgovor #7 poslato: 30.09.2011. 20:14 »

I moja je šema ista. Čekamo da Nele pošalje orginalan .pdf fajl pa ću lako izvući šemu. Obrisaćemo ovo kasnije.
Sačuvana
Glavni Administrator Foruma

Peca013

• Gost
« Odgovor #8 poslato: 22.10.2011. 21:35 »

Jedno pitanje za Neleta, Admina, ili neko drugi da odgovori, da li se u shemi koristi preklopnik sa vise sekcija ili je svaki zaseban?
Nesto razmisljam da ovo napravim, dosta je jednostavno reseno.
Jos jedno pitanje, kada je na tjuneru VL band, da li analizator vidi KT opseg? Zato sto je ulaz tjunera u tom slucaju od 48-69mhz? ovo zadnje pitanje mi je najvaznije, buni me ulaz tjunera? Do koliko vidi najnize frekvencije?
« Poslednja izmena: 22.10.2011. 21:37 od strane Peca013 »
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #9 poslato: 24.10.2011. 08:40 »

Сам си одговорио!Фреквенција коју тјунер види као најнижу је најнижа фреквенција спектралца!Међутим,ако неко већ има знања да се упусти у градњу спектралца,онда нека сагради и тјунер,пар транзистора и добар миксер није наука,само нека локални осцилатор ради изнад мерног опсега да се не би видео сопствени осцилатор у мерном опсегу!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Peca013

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 24.10.2011. 23:56 »

Hvala ti Gane, iz ovog odgovora dolazim do prostog zakljucka, ako cu videti 3,5mhz onda moram imati MF koji je jos nizi od ovih 10,7mhz, najlaksi bi bio od 455khz pa bih lako video 3,5mhz.
Sad ostaju 2 problema da to resim, naci oscilator koji ce dati linearni izlaz 1-20mhz ili da radim skokovito i ne manje od 10mhz sirinu pokazivanja spektra?
Shvatio sam onaj problem od ranije sto si mi opisao, za ulaz analizatora, nije svuda pokazivanje isto, razlog jer i frekvencija ide logaritamski sa pojacanjem? Onda bih u tom slucaju morao da limitiram ulaz nekim diodama, MAR-6 ide od 100khz ako se ne varam?
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #11 poslato: 12.11.2011. 22:39 »

Па и ниси Пецо!Задржи ти међуфреквенцију што те па она смета?Нека је ту где јесте,други пут да причамо о томе биће много све од једном!Узмеш једно коло NE612 или ЅА612 (Гилбертову ћелију),то ти је дупло симетриран активни миксер,има у себи локални осцилатор,претпојачало за улазни сигнал,а и пост миксерски појачавач,ништа ти више не треба!Али,да би гледао 3,5Мхз,локални осцилатор нека  буде МФ плус 3,5Мхз,и то немој да буде неки кристални осцилатор јер они пате да имају хармонике али и суб хармонике па може да се деси да имаш пун екран сигнала.То нека буде осцилатор  обичан ЛЦ,ДОБРО оклопљен.Уз брижљиво оклапање може да се постигне задовољавајуће гушење осцилатора,мада,ако хоћеш перфекцију,онда само неки диодни мешач на уллазу али иза њега мора неко линеарно појачало а осцилатор да се налази у кутији са зидовима од бар 5мм,значи жестоко ,озбиљно,баш профи оклапање!Оклапање зависи од динамике коју захтеваш од уређаја па у то не улазим!Мислим да ј етема можда заморна за форум,ако имаш још питања пиши ми на мел!
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #12 poslato: 13.11.2011. 13:04 »

Naravno da cu ti pisati, cilj mi je da sagradim analizator po onome sto imam od delova.
Tema nebi trebalo da je zamorna, koga zanima ova tehnika i gradnja moze da bude zanimljiva.
Mozda je lose samo zato sto mi diskutujemo, ne vidim razlog zasto neko ko ima znaja ne napise koju recenicu, vezano za tehniku i druge nacine gradnje analizatora.
Kad budem sagradio analizator napisacu nekoliko bitnih sitnica...
Izvinjavam se sto nisam mogao odmah da odgovorim, svaka ideja u vezi ove gradnje mi je vazna.
Pozdrav
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #13 poslato: 20.11.2011. 21:40 »

Тешко Пецо д ато још некога занима,нажалост!
Sačuvana

QRPP

• Gost
« Odgovor #14 poslato: 31.03.2016. 14:35 »

Bio sam dokon pa sam skicirao PCB za ramp generator, mozda ce nekom koristiti ako se upusti u gradnju ovog instrumenta[/img]
Sačuvana