Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Uzemljenje antene,stuba,uređaja!  (Pročitano 13908 puta)

Korado

 • Gost
Uzemljenje antene,stuba,uređaja!
« poslato: 27.06.2009. 15:46 »

Evo ovako,obično onaj ko je početnik u ovim vodama treba to i da naglasi da se neko ne bi smejao možda glupim pitanjima, pa eto ja sam početnik  :-[

Pitanje:

Kupio sam antenu Diamond x-300 2m i 0,7,  e sad hteo bih je što bi se reklo nakačiti na krov kuće,koji stub da kupim,da li aluminijumski ili pocinkovani,pocinkovani već imam pa ne znam jel bolji aluminijumski ?

E sad, to sve treba uzemljiti jel tako,imam prostora oko kuće nije mi problem,da li treba uzemljiti i antenu ili samo stub na koga će antena biti pričvršćena,možda i kabl treba uzemljiti, to jest svo troje u jednu tačku ?!?

Kabl je rg 213, a uređaj koji ću koristiti je FT-7800, da li mi treba neka pocinkovana traka koju ću ukopati u zemlju na određenu dubinu, kako to sve povezati...?!?

Imam pozivni znak ali vam ga neću reći da me neko od poznatih ne bi zezo ;) dajte savet pa se čujemo preko repetitora a možda i preko simpleksa ako to bude ferceralo kako treba , a zna dobro da zagrmi , bez obzira na isključivanje uređaja , e da još nešto , ako i kada se to dobro uzemlji , u slučaju udara groma direktno u antenu ili blizu nje da li antena pretrpi neka oštećenja...?!?

Pozdrav svim dobronamernim kolegama 73   

ps-Đole svaka čast na sajtu !
Sačuvana

josip

 • 3
 • ***
 • Poruke: 20
  • Imejl
Odg: Uzemljenje antene,stuba,uređaja!
« Odgovor #1 poslato: 27.06.2009. 21:19 »

Poštovanje kolega!
Pitanje koji stup za antenu, aluminijski ili pocinčani?
- aluminijski -  dobre strane: lakši, bolja električna vodljivost, otporan na koroziju
                    -  loše strane: cijena, slaba otpornost na lom usljed vjetra
- pocinčani -  dobre strane: manja cijena, velika žilavost
                  -  loše strane: težina, slabija električna vodljivost, korozija
Pa Vi sad vidite što će prevagnuti.
Što se tiče uzemljenja, stupa, antene, i antenskog kabla, praktički je potrebno uzemljiti antenski stup, a antena je pričvršćena na isti, kao i oplet od koaksijalnog antenskog kabla. Naravno da je potrebno imati odgovarajuće uzemljenje, i povezati antenski stup na to uzemljenje žicom odgovarajućeg presjeka ( cca 10mm2).
U slučaju direktnog udara groma u antenu velika je vjerovatnost da će doći do njenog oštećenja, bez obzira na uzemljenje, pošto će u vrlo kratkom trenutku kroz nju proći ogromna energija. Bitno je da u tom trenutku antena nije spojena na uređaj, bez obzira kakve zaštite imali. Svojevremeno su bili popularni antenski preklopnici sa iskrištima na sebi, i kad se uređaj ne koristi antena je kompletno uzemljena, tako da je uređaj zaštićen.
73, Josip 
« Poslednja izmena: 27.06.2009. 21:20 od strane josip »
Sačuvana

Korado

 • Gost
Odg: Uzemljenje antene,stuba,uređaja!
« Odgovor #2 poslato: 27.06.2009. 21:37 »

Hvala kolega što ste našli za shodno da mi odgovorite!

Imao bih još nešto da vas pitam ako nađete vremena da mi odgovorite, dosta toga ste objasnili, mene interesuje ta žica ili traka ili kako već, što ide sa stuba dole prema zemlji, da li dole treba da ukopam neki stub pocinkovani ili već kakav i na kojoj dubini ? Da li taj stub treba da bude na određenoj daljini od temelja kuće ili od zida kuće ?

Možda i ne bi trebao raditi uzemljenje ako je već preporuka da kad grmi sve isključuj , kontam nešto možda baš tada privučem gromove pa eto belaja  ;)

Mislim koja je svrha uzemljenja ako ću već uređaj isključivat kada dođe do grmljavine :-\ , osim možda kada zaboravim da ih isključim ali grom kad udari izgleda da ni uzemljenje ne pomaže  ???

Hvala kolega 73 !
Sačuvana

josip

 • 3
 • ***
 • Poruke: 20
  • Imejl
Odg: Uzemljenje antene,stuba,uređaja!
« Odgovor #3 poslato: 28.06.2009. 13:52 »

Poštovanje!
Da krenemo redom:
- kvaliteta uzemljenja ovisi o jako puno faktora kao što su vlažnost i sastav zemljišta, ( a samim time i njegova električna vodljivost) dubina na kojoj je ukopano uzemljenje, vrsta uzemljenja ( zabijena metalna šipka/cijev, pocinčana traka u jednom smjeru, pocinčana traka u više smjerova, ukopana bakrena ili pocinčana ploča itd).
O svemu ovome ovisi prijelazni otpor uzemljenja a samim time i kvaliteta. Što je otpor uzemljenja manji to je uzemljenje kvalitetnije.
- uzemljenje je poželjno imati bez obzira na grmljavinu, jer jedino s pravim uzemljenjem, antena ima svoju pravu karakteristiku i funkciju, bez obzira da li je prijemna ili predajna. U slučaju grmljavine i udara groma dobro uzemljen antenski stup preuzima ulogu gromobrana, i na taj način zaštićuje i objekat na kojem se nalazi (kuća) i uređaje u njemu.
Moja je preporuka da ako imate mogućnosti prostorne i financijske napravite pravo i kvalitetno uzemljenje i dugo uživate u svijetu radi veza!
73, Josip
Sačuvana

Korado

 • Gost
Odg: Uzemljenje antene,stuba,uređaja!
« Odgovor #4 poslato: 28.06.2009. 14:01 »

Pa sto jest jest , uzemljenje moram uraditi , hvala kolega vrlo ste ljubazni, 73 !
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Uzemljenje antene,stuba,uređaja!
« Odgovor #5 poslato: 13.08.2009. 09:06 »

Ovo sa iskristem nikako ne stoji,to je vazilo za pocetak proslog veka,pogledaj temu ZAŠTITA ANTENE OD UDARA GROMA !
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!