Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Kalibracija RU R-123  (Pročitano 4786 puta)

krajisnik

  • Gost
Kalibracija RU R-123
« poslato: 19.05.2009. 19:37 »

Pozdrav ljudi, imam jedan problem. Kako da izvrsim kalibraciju uredjaja R-123M u predaji. Znam da izvrsim kalibraciju u prijemu, ali nekontam kako u predaji da je izvrsim jer u pravilu kaze da se pritiskom na predaju u slusalici treba cuti nulto izbijanje?
Sačuvana

mixer

  • Gost
Odg: Kalibracija RU R-123
« Odgovor #1 poslato: 19.10.2009. 23:22 »

   Kalibracijom R-123 pomoću unutrašnjeg kalibratora vrši se kalibracija prijemnika na zagrejanom uređaju (15-minutni rad) . Time se ujedno vrši i kalibracija predajnika, na sličan način kao što se podešavanjem izboja izlaznog VF stepena na najveći izboj (najjače svetlo neonske lampice ljubišaste ili još bolje narandžaste boje) pomoću ručice utvrđene crvenom maticom ujedno podešava i prijemnik na najjači prijem . To znači , ako si kalibrisao pravilno prijemnik onda je i predajnik kalibrisan . Ukoliko dolazi do odstupanja izmedju prijemne freq. ( za šta ti je potreban VF signal generator ) i predajne freq. ( za čiju proveru ti je potreban frekvencmetar ) što se jako retko događa ,123-ka ti je neispravna i potrebno je servisirati. Nadam se da ti je ovaj savet pomogao, mada sa zakašnjenjem ,a što se tiče nultog izboja na predaji on jednostavno ne postoji i radi se o lošem prevodu ruskog pravila tipičnog za našu vojnu dokumentaciju (npr. magnetic field je magnetna livada umesto polje i sl.). Ukoliko ima još problema sa 123-om javite .Pozdrav.   
Sačuvana

ozrenf

  • 2
  • **
  • Poruke: 5
Odg: Kalibracija RU R-123
« Odgovor #2 poslato: 11.01.2010. 19:12 »

Mislim da sam vec jednom odgovorio na pitanje o kalibraciji R-123. No, evo jos jednom.
Kalibracija prijemnika vrsi se u rezimu DEZ. PRIJEM na obiljezenim kalibracionim tockama.
Kalibracija predajnika vrsi se na dvije kalibracione tocke (treca ili cetvrta, zaboravio sam),
sa svake strane skale. Te tocke su drugcije obiljezene, sve ostale su trokutici a ove dvije su
kvadratici (ili obratno, ne vidjeh R-123 vec dvadesetak godina a iste ucinise svoje).
Kalibracija se vrsi u rezimu SIMPLEX pritiskanjem prsnog prekidaca u polozaj PRD. Postupak je isti kao i kal. prijemnika, cuje se nulto izbijanje u slusalicama. Nadam se da sam pomogao. Pozdrav. 73
Sačuvana