Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Nova tema - POČETNICI PITAJU ili tako nešto...  (Pročitano 22321 puta)

Korado

• Gost
Nova tema - POČETNICI PITAJU ili tako nešto...
« poslato: 01.07.2009. 19:40 »

Mislim što da ne  ??? 
Jer ja lično ne vidim nešto puno NOVIH radio amatera po repetitorima, pa ako hoćemo da ih ima više treba pomoći nama početnicima, jer svi današnji "profesionalci" su nekad bili početnici...
Pozdrav !!!
Sačuvana

galaksi

• Gost
Odg: Nova tema - POČETNICI PITAJU ili tako nešto...
« Odgovor #1 poslato: 19.01.2011. 19:16 »

Mislim što da ne  ??? 
Jer ja lično ne vidim nešto puno NOVIH radio amatera po repetitorima, pa ako hoćemo da ih ima više treba pomoći nama početnicima, jer svi današnji "profesionalci" su nekad bili početnici...
Pozdrav !!!

Pa eto niko ne voli pocetnike ali nije vazno bice bolje nadam se pozrav ???
Sačuvana

YU1TTN

• Gost
« Odgovor #2 poslato: 15.06.2011. 03:46 »

Možda početnici ne znaju za repetitore u okolini  ???
Evo male pomoći -> http://ham.pirot.org/

73,
Filip YU1TTN
Sačuvana

galaksi

• Gost
« Odgovor #3 poslato: 17.06.2011. 21:27 »

Po zdrav i hvala lepo na odgovoru i naravno na sajtu za repetitore Filip YU1TTN i ja sam konacno polozio i pozivni mije YU2JRB. i iz Baca sam i zovem se Jovan i hvala jos jednom na odgovoru ako bi neko imao neku semu za antene jagice ili tako nesto bio bi zahvalan 73 i prijatno . :)
Sačuvana

YU1TTN

• Gost
« Odgovor #4 poslato: 18.06.2011. 15:26 »

Pozdrav Jovane!
Dobrodošao ;-)

Nisi rekao za koji opseg bi pravio Yagi, ali pogledaj -> http://www.mikebentley.com/ham/diyantennas.htm

73
Filip YU1TTN
Sačuvana

galaksi

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 24.06.2011. 19:20 »

Pozdrav i za tebe i oko tebe Filipe od Jovana iz Baca pa ja bi za sada barem za 2 metra i 70 cm probao ali da nije nesto jako komplikovano hai samo da ima tacne dimenzije i skica kako se spaja i to jer nisam bas vican tome jos ja jesam malo omatorio ali volim ovaj sport ha napravio sam ja jednu od 5 elemenata nije losa bila ali sam je poklonijo kolegi jer je jako lose isao  hvala ipak i puno pozdrava od mene za sve vas tamo .
Sačuvana

NESA TISA

• Gost
« Odgovor #6 poslato: 13.07.2011. 17:17 »

Pozdrav svima. Svim ljudima kojima je ovo nepoznata ili nova materija,savetujem da se raspitaju na vise mesta, jer o svima nama neko je nesto napisao sto pozitivno ili negativno. Ja postujem svako misljenje ali novim kolegama savetujem da prvo kupe ručnu stanicu,pa ako im se svidja,nek se kasnije poboljsavaju sa antenama,stanicama...jer ce mahom u pocetku slusati po repetitorima,a i nositi stanicu sa sobom. Znaci mogu odmah poceti sa radom. Takodje da znaju da je domet rucne stanice oko 5km i da ne slusaju price o dometu 40-50km,...mislim napričaće im svašta. Pozovite,pisite na mail,sms...posetite www.nesa-tisa.bgsajt.com pomoći ću vrlo rado, svi mi znamo koliko nas je koštala prva radiostanica KAO PRVA LJUBAV.
Sačuvana

YU1TTN

• Gost
« Odgovor #7 poslato: 15.07.2011. 23:51 »

Slažem se sa Nešinim odgovorom, ali nažalost moram da ga ispravim.
Domet ručne stanice osim od snage, jako puno zavisi od konfiguracije terena, prema tome stanica može da ima domet 500m, 1km, 5km, 100km..
Uglavnom se za gradske uslove kaže da je on 3-5km mada i to nemora da znači, npr u Beogradu na Karaburmi domet moje stanice GP380 sa 4W na UHF je oko 1-1.5km, dok u Pirotu je situacija sasvim drugarčija. I još nešto, domet stanice nije kružnica određena prečnikom :-) Moguće je da se stanica ka severu čuje 2km, a ka jugu 20km..

73
Filip YU1TTN
« Poslednja izmena: 16.07.2011. 00:48 od strane YU1TTN »
Sačuvana

galaksi

• Gost
« Odgovor #8 poslato: 03.08.2011. 20:04 »

Pozdrav za sve ja sam neki dan bio na kanalu na pecanju i od baca do NOVOGA SADA ima dosta km ali sam se cuo preko r5 jeste da je bilo slabo ali sam ipak odrzao vezu znaci da je vazno gde se nalazis  mislim lokacija je naj bitnija naravno nesa je ljudina bio i ostao pozdrav za sve vas od YU2JRB jeste na nemam jos licencu ali se nadam da ce da bude do septembra naravno polozio sam  pozdrav ;)
Sačuvana

YU1TTN

• Gost
« Odgovor #9 poslato: 04.08.2011. 12:56 »

Pozdrav YU2JRB! Trenutno se za licence malo duže čeka, jer je Ratel menjao svoj naziv te su promenjene i same licence :)

73
Filip YU1TTN
Sačuvana

galaksi

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 16.08.2011. 21:51 »

Filip YU1TTN Hvala lepo druze kolega ili gospodine ili prijatelju jer neki prave dramu oko toga ali ti si moj kolega ili drug
hvala na obavestenju ali kada ce to sve da bude gotovo da mogu da nosim stanicu sa sobom i da ne cvikam od policije hai , ipak hvala od srca i pozdrav od mene za tebe i oko tebe naravno 73 .ziv mi bio . :)
Sačuvana

YU1TTN

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 25.01.2012. 12:48 »

drug i kolega :)
Sačuvana

ELEKTROPIONIR

• Gost
« Odgovor #12 poslato: 22.02.2012. 19:49 »

Pozdrav evo i ja da priupitam nesto,skinuo sam prosle godine sa sajta YU1SRS pdf faj sa ispitnim pitanjima za 2. klasu pa me zanima jer su uvek ista pitanja na ispitu ili se to menja svaki put? Mislim jel su to ta ista pitanja koja ce biti ili ne? Glupo je da su uvek ista jer mozes da ih naucis napamet i cinis sebi medvedju uslugu,poenta je da se nauci nesto a ne da se ide preko reda.Druga stvar,koliko se sada ceka na pozivni znak? Secam se davno da se bas dugo cekalo,bilo je ljudi koji su dobili znak tek posle par godina zbog cega sam tada odustao od svega.Nadam se da se to sada izmenilo pa da probam sada da to odradim.Da li sa tom drugom klasom mogu da radim samo na 2m ili smem i na 0,7m?I zanima me sta treba da bi mogao da nosim stanicu sa sobom? Treba li neki racun ili papiri od stanice kad hocu da je registrujem i koliko smem uredjaja da posedujem?Licno imam 3 stanice rucne i jedan skener i kupio bih jos samo stanicu za kucu.I placa li se neka clanarina ratelu ili savezu pored one clanarine za lokalni radio klub? Hvala unapred.
Sačuvana

YT2CQ

• 2
  • **
« Odgovor #13 poslato: 29.02.2012. 04:55 »

Sad bi trebalo da budu 3 klase: I , II i III (nacionalna klasa). Dal su radili neke izmene u programu za polaganje nisam informisan.  Najbolje je da pozoves savez i proveris. (savez RA Srbije  011-2634-248 011-3033-581, 011-3033-583 / savez RA Vojvodine 021/420-185)
Sto se tice papirologije ide mnogo brze nego ranije. Prvo polozis test > dobijas diplomu > vadis licencu > registrujes uredjaje. Na  jednoj dozvoli mislim da mozes max 5 ili 6 uredjaja da registrujes. Za cene proveri u savezu jer ima razlika ako si clan kluba / saveza / ili neces da budes nicega clan.
Sačuvana
73s Mili YT2CQ

ELEKTROPIONIR

• Gost
« Odgovor #14 poslato: 06.03.2012. 12:50 »

Videcemo kad dodje vreme za to...nego zanima me jos kako se menjaju uredjaji u dozvoli? Hocu reci recimo registrovao sam tri uredjaja i posle par meseci resim da prodam jedan i da kupim drugi.Kako se brise stari iz dozvole a dodaje novi? Kakva je procedura?
Sačuvana