Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: PA-25 ispravljač/punjač baterija za RU-20  (Pročitano 1268 puta)

Amon_Wolf

  • 2
  • **
  • Poruke: 6
PA-25 ispravljač/punjač baterija za RU-20
« poslato: 03.06.2021. 18:02 »

Tko mi može reć nešta o tome uređaju, ne mogu nać nikakve informacije o njemu na internetu. Koliko znam koristi se za punjenje baterija i istovremeno se može raditi sa radio stanicom sa njega dok je spojen u pufer. Ima li možda netko pravilo o tome ili dokumentaciju?

Slike:
Sačuvana

Amon_Wolf

  • 2
  • **
  • Poruke: 6
Odg: PA-25 ispravljač/punjač baterija za RU-20
« Odgovor #1 poslato: 07.07.2021. 17:31 »

Napravio sam neka mjerenja sa ampermetrom da vidim kako taj ispravljač funkcionira u odnosu na MI-20 ispravljač (onaj klasični RIZ-ov) pa da podjelim informacije sa vama.

Klasični RIZ-ov ispravljač (MI-20) može da napaja radio stanicu sam, bez priključene baterije u puferu. Ima prekidač za punjenje i pražnjenje baterije. Bateriju puni sa 310mA konstantno, a prazni sa oko 1.2 A. Kod njega treba paziti da se baterija ne pregrije, to jest, da se ne ostavi na punjenju kad je već puna jer dolazi do pregrijavanja ćelija i mogućeg oštećenja ćelija u bateriji.

Ispravljač PA-25 je novije generacije, nemože sam da napaja stanicu, MORA BITI U PUFERU SA BATERIJOM jer nemože kompenzirati skokove u amperaži kad stanica radi, treba mu pomoć baterije. ALI, zato je puno sigurniji kod punjenja baterije, kad je baterija puna, on ju puni takozvanim "trickle charge"-om. Jačina struje punjenja baterije varira ovisno o tome koliko je baterija puna, ako je ispražnjena do kraja, puni sa 300mA, a kad se baterija napuni, smanji jačinu struje punjenja na 70mA, time se osigurava da ne dođe do oštećenja članaka u bateriji od pregrijavanja, jer kod te jačine struje, čak i ako je baterija puna, višak energije se pretvara u toplinu koju baterija može podnjeti, i time ne dolazi do oštećenja članaka, mada da bi se osigurala dugovječnost baterije, najbolje ju je isprazniti do krajnjeg napona pražnjenja (24 do 21V, ovisno od tipa baterije) i onda napuniti do kraja. Kad se koristi ovaj ispravljač, najbolje je bateriju imati konstanto priključenu za ispravljač. Kad se radi sa stanicom priključenom na ispravljač, baterija daje stabilnost i dodatnu struju za nesmetani rad stanice, a ispravljač je konstanto drži napunjenom. Ako se treba koristiti baterija za terenski rad, uzme se dolje sa ispravljača i ako se dalo dosta vremena da se napuni, možete biti sigurni da je baterija uvijek spremna za pokret, kad se vratite natrag, stavite ju natrag punit na ispravljač. Radio stanica ne mora biti priključena na ispravljač da se baterija puni. Sve baterije imaju određeno vrijeme punjenja, i to treba jako paziti kod starijeg ispravljača (MI-20) jer on ne smanjuje struju kad se baterija približi punome stanju, ovaj ispravljač (PA-25) automatski smanji struju punjenja na "trickle charge", i tako nema rizika da se baterija ošteti čak ako se i prekorači vrijeme punjenja za nekoliko sati. Opasnost za bateriju se javlja tek ako se ispravljač ostavi da puni bateriju više dana bez prestanka, time se smanjuje radni kapacitet baterije, al ne vjerujem da će iko ostaviti bateriju da se puni na uključenome ispravljaču 3 dana.

Toliko o tome, ako nekome zatreba, tu su mu informacije.
« Poslednja izmena: 08.07.2021. 14:31 od strane Amon_Wolf »
Sačuvana