Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: T2FD  (Pročitano 6468 puta)

miki

 • Gost
T2FD
« poslato: 02.11.2009. 15:55 »

  Pozdrav za sve ucesnike foruma. Ja imam pitanje u vezi antene T2FD,kakva su vasa iskustva za koriscenje na amaterskim opsezima.Veliki pozdrav.

     
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: T2FD
« Odgovor #1 poslato: 06.11.2009. 08:35 »

Bilo koja varijanta antene progresivnih talasa na nasim prostorima nije "domaca zivotinja"...Od T2FD se moze ocekivata niska efikasnost i to je ocigledno (otpornik) ali i velika frekventna sirina.Uopsteno ako bih se pitao nokad ne bih izabrao T2FD kao antenu cak i za skucen prostor jer ima puno nacina kako i na malo mesta postaviti antenu pune duzine koja ce jos uvek dobro da radi.T2FD ima primenu kod profi veza gde uglavnom te kompromisne antene na svim  frekvencijama rade dovoljno "lose" ,i to bas tako.Ona nigde nije idelano dobra ali na svim frekvencijama isto radi,i ima istu ulaznu impedansu sto je vrlo vazno.U uslovma njene primene se uvek radi o kratkim rastojanjima i\medju korespodenata pa snaga pokriva nisku efikasnost!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

miki

 • Gost
Odg: T2FD
« Odgovor #2 poslato: 06.11.2009. 19:32 » Hvala na veoma iscrpnom odgovoru.U svakom slucaju spremio sam jednu varijantu duzine 26m pa cu je cisto probe radi postaviti da vidim sta se desava u praksi.Pozdrav od mene 73 de YT3MM miki
Sačuvana

BPD

 • Administrator
 • 4
 • *****
 • Poruke: 61
  • Imejl
Odg: T2FD
« Odgovor #3 poslato: 07.11.2009. 01:25 »

Gane je u pravu. Osnovna prednost ove antene je njena sirokopojasnost. Uobicajeno je da je odnos najnize i najvise frekvencije 1:6 (na primer: od 3 MHz do 18 MHz) pri cemu SWR ne bi trebalo da predje 1:2. Postoje razne varijacije ove antene, sa raznim vrednostima impedanse napojnog voda, a time i otpornika. Otpornik mora da bude neinduktivan i treba da ima nesto visu impedansu od napojnog voda. Na primer: impedansa voda 600 oma, a otpornik oko 650 oma. Ne treba smanjivati impedansu ispod 300 oma, jer je tada kriticnije odredjivanje vrednosti otpornika. Podesavanje je manje osetljivo sa visom impedansom. Postoje varijante sa otpornikom od 1200 oma (takve antene pravi YAESU). Otpornici treba da budu najmanje 1/3 snage predajnika (za predajnik od 100W, otpornik treba da bude oko 35W ili vise).

Antena ne mora da se postavi koso, radice i kada se postavi horizontalno, vertikalno (hi), izlomljeno, kako ti je zgodno.

Ako sam pravis antenu, budi strpljiv i "igraj" se sa ukupnim brojem namotaja i mestom izvoda za prenosni odnos na transformatoru impedanse (pretpostavljam da ces koristiti koaksijalni kabl). Ako si planirao da antenu koristis na 80m, onda mislim da ti je kraca nego sto treba da bude (duzina = 100/f). Posto na najnizim frekvencijama obicno radi najlosije, potrebno je da je racunas nesto nize od najnize frekvencije (prakticno, ako hoces da je koristis i na 80m, trebalo bi da je oko 30m duzine).

Imaj na umu jos nesto: posto antena podjednako (dobro/lose) radi unutar celog definisanog opsega, to znaci da ce tako zraciti i nezeljene produkte, pa je potrebno da i o tome vodis racuna.

Antena, naravno, moze da se koristi i za amaterske potrebe, narocito ako su ti bitne samo lokalne veze na 80m. Medjutim, za amaterske primene bolje su rezonantne antene.

Neka poredjenja sa dipolima, GP antenama pa i sa FD-4 koja smo radili, su to i u praksi potvrdila. Ako ti je problem prostor, bolje je da napravis jednu FD-4 (dobro radi na 80m, a jako dobro na 40m) i za vise opsege jednu multiband GP antenu (pomocu jefitnog stapa za pecanje za nosenje zice). To je veoma jednostavno napraviti, jeftino je, ne zauzima mnogo mesta a solidan je kompromis. Naravno, postoje i druge varijante, ali mislim da ovo spada u najjednostavnije za pocetak.

73, Branislav P. Davidovic
Sačuvana