Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja  (Pročitano 70862 puta)

ajduk

 • Gost
Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« poslato: 01.06.2009. 22:15 »

Interesantna prepravka ATX napajanja od racunara, prepravka se ne preporucuje pocetnicima i onim osobama koje nemaju rastavni trasformator jer postoji veliki rizik od strujnog udara iz mreze. Upozorenje! Prepravka je potencialno opasna po zivot bez rastavnog trasformatora.

Lutajuci netom naletio sam na aplikaciju prepravke shema-atx_psp_lab_schema_01_2009_ , radi se o dobro poznatom kolu 494 i atx napajanju ali malo poznatom varijantom prepravke sa regulacijom struje i napona. Regulacija napona je 1,7-16 v i druga varijanta 1,7-30v , regulacija struje je u zavisnosti koliko je jako ATX napajanje, ja sam cak opterecavo napajanje 40 A ali ono od 500w.
Najskuplja stavka kod prepravke su potenciometri koji treba da su deset krugova –obrtni , pozitivna osobina ispravljaca je sto potenciometrom odredite struju i kad se preoptereti dolazi do pada napona a struja je nepromenjena ili kad napravite kratak spoj samo ugasite ispravljac par sekunti i ponovo ga startujete, netreba na izlazu osigurac.

Shema 00 je polazna tacka prepravke gde se vide zelene crte te elemente treba eliminisati a gde su crvene crte te vodove treba preseci. Prati sheme i odaberi koja ti varijanta odgovara 16v ili 30v
Elemente sam lemio u vazduhu bez dodatne stampane plocice.
Zicani otpornik je moguce naspraviti, razmotati poznatu vrednost zicanog otpornika izmeriti duzinu i napraviti potreban za potrebnu struju.

Napominjem da ova prepravka zahteva znanje konstruktora i da nije za pocetnike i veoma je opsno raditi bez rastavnog trasformatora

Izlazni napon se preusmerava na prigusnice od 5v, koristio sam diode orginalne od atx a za 5v i ako sam na izlazu imao 16v.
Za ventilator treba posebno napajanje shema- (sh_regolatore_ventola)
Za NTC otpornik se koristi ntc sa maticne ploce od racunara i nalazi se ispod procesora , neke maticne ploce imaju na sebi jos jedan ntc, ntc otpornik sam stavio na hladnjak dioda jer se on prvo greje tako da sam dobio tihe ispravljace, ne galame kad nema opterecenja jer NTC pazi na porast temperature.

Link gde mozete skinuti sheme


http://www.crnabara.com/prepravka atx napajanja.zip Odlicno se ATX pokazao i za punjac akumulatora.

Sretna prepravka.
.
« Poslednja izmena: 11.02.2016. 14:32 od strane Admin »
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #1 poslato: 14.08.2009. 10:33 »

Za ovaj ispravljac se nikako ne moze reci da je kvalitetan bez navodjenja kvaliteta...U cemu je on to dobar?Osim sto daje struju mislim da je upotrebljiv jedino na UKT i to kod FM uredjaja za koje se zna da su gluvi kao top,imaju visok sum...uz neki KT uredjaj ga treba staviti i to na 1,8Mhz pa cete se brzo razuveriti u "kvalitet" koji je beskrajno daleko od VRLO kvalitetnog,cak ni svi linearni ispravljaci ne mogu da prodju test na 1,8 i 3,5Mhz jer im je izlazninapon cetvrtka bogata harmonicima...Vrlo kvalitetan ispravljac ima tranzistorske filtere na izlazu isravljaca,nikako NEMA L200 ili slican monolitni stabilizator,za brum ima povratnu spregu...jednom recju ima toliko delova da bi se 99% nasih "konstruktora" cudom cudili -sta ce mu toliko delova za "obican" ispravljac...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Nele

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #2 poslato: 10.12.2009. 09:34 »

Slažem se sa kritikom. Pre nekog vremena, interesovalo me je ponašanje ovih ispravljača, naročito kod upotreba u radioamaterske svrhe. Naravno, najbolji način da se to proveri, bio je analizator spektra. Može se pretpostaviti šta se moglo videti... veoma bogati raznim frekvencijama i harmonicima, koji dalje uništavaju rad radio uređaja. I ne samo njih.
Upotrebljivo, ali daleko od dobrog.
Sačuvana

ajduk

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #3 poslato: 11.12.2009. 00:46 »

Potpuno se slazem sa komentarima  gore, e sad se pitam koliko mi imamo zestoki takmicara radio-amatera da im obican i skoro djaba prepravljen ispravljac ne odgovara, koliko sam na opegu prisustvovao masa radio-amatera se moze svrstari u verglase na opsegu(tu i ja propadam i velika vecina) cast izuzetcima a izuzetaka je malo sudeci po komentarima, zar ne??? ???, Za Gana i Nela komentari su OK ali ispravljac ipak ima opravdanu primenu za verglase na opsegu, zar ne??
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #4 poslato: 04.01.2010. 09:20 »

Masa ljudi posebno na KT se bavi DX radom i ogromna je greska smatrati da su takmicenja vrh radioamaterske aktivnosti,pogledajte sta je 5BDXCC recimo da ne navodim nista vise.Gluv prijemnik je ogroman problem i ne treba ga uciniti gluvim zbog jeftinog ispravljaca!E sad,i pojam jeftni-treba shvatiti uslovno,sta ako se SMPS pokvari u delu gde mu je regulacija pa izlazni napon pocne da raste?Popravio sam mnogo ispravljaca za PC dok su buli skupi i video sam i takve kvarove.Sto se smetnji tice oni uopste nemaju filter nikakav,ono malo sto ima na ulazu i za sta neki misle da je filter je u stvari filter koji ih po IEE normama obavezuje da ugrade da ispravljac ne bi slao smetnje u mrezu koje bi mogle da smetaju drugim uredjajima kroz napajanje ali za RFI nemaju nista!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Peca013

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #5 poslato: 10.02.2010. 05:00 »

Privukla me tema samo iz razloga sto neka napajanja zaista smetaju , sad zavisi kako se koriste i u koju svrhu .
Rad na 1,8MHz i vise , ovakvi ispravljaci nekada mogu da se filtriraju , bitan je ulaz i narocito izlaz ovog ispravljaca za upotrebu KT stanica .
Uradite jedan eksperiment , postavite feritni prsten koji ima lako da se nadje , kabl VGA monitora ima ferit na prikljucku , izduzen i ima veliki permabilitet sa malo zavojaka .
Moze dosta da odvuce VF koji dolazi ili odlazi bilo gde !
Imao sam nekada davno velikih problema , u rasponu 100KHZ-130MHz , postoje ovakvi problemi kada u ovom spektru pustite AM , SSB modulisan predajnik , kod TV pojacavaca isto kao i za punjace mobilnih , oni takodje mnogo smetnje pustaju , upotreba ovog ferita cak dosta dobro filtrira i fiksni telefon .
Nadam se da ce mnogima koji se bave i oni koji konzumiraju bilo koju pomenutu stvar , sebi da olaksaju probleme koji se nekad cine jako teskim .
1 ferit od monitorskog kabla sa 10 bifilarnim provlacenjem kroz jezgro , moze totalno ugusiti smetnje .
« Poslednja izmena: 10.02.2010. 08:04 od strane Peca013 »
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #6 poslato: 18.02.2010. 09:38 »

Е да ми је да имам тај ферит што угуши сметње-али га нема,давно су људи дигли руке од ферита код компјутера...Сигнал за монитор је у опсегу између 20-30 Мхз,па је теоријски лако угушити то мало сметњи које уноси видео сигнал,али сам теоријски,у пракси тешко.Прво неколико ствари треба раздвојити и разликовати:Дали причамо о сметњама које прави компјутер,монитор,или исправљач и то је једна страна,а друга је дали причамо о сметњама које други радио уређаји праве компјутеру или компјутер прави радио уређају? Неко помену термин "верглаши",они и нису радио-аматери,они су корисници опсега који са аматеризмом немају додирне тачке,никад не воде дневник,не труде се да ураде неко ново поље...њима је добар можда и пуњач акумулатора као исправљач!
  А што се сметњи тиче да се вратимо,јака ВФ поља сметају компјутеру преко прикључака за миша и тастатуру, кроз матичну плочу,кроз модеме или телефонску линију,једноставно је компјутер толико шупаљ за ВФ да не вреди трошити речи.Треба по могућстви набавити неки комп који је лабтоп,са металном кутијом,они су најмање осетљиви на сметње,заборавите на антене које раде са прилагодним кутијама,ту су поља јака и ризикујете да и спалити компјутер,значи низак ниво стојећих таласа на антени,добро уземљење,најбоље ако је баш ВФ уземљење,и лабтоп,све друге варијанте су ризик.
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

seid

 • 4
 • ****
 • Poruke: 65
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #7 poslato: 03.06.2013. 22:31 »

kako da prepravim druge naojne jedinice od računara?
Sačuvana

Yu7ntg

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #8 poslato: 04.06.2013. 02:46 »

Na koje druge napojne jedinice mislis?

Ovaj link ne radi: http://www.crnabara.com/prepravka%20atx%20napajanja.zip

Ova napajanja iz prvog posta sa prepravkama, nisu adekvatno objasnjena, do koliko sme struja da se poveca, ovo je jako vazno jer sam 2 puta probao ove prepravke i zavrsile se trajno, ta su napajanja pregorela, evo i zasto 4 pin ne treba nikako odvajati i razdvajati! Ta nozica iskljucuje napajanje u slucaju nekog povisenog napona ili limita.

Naravno opasno je dirati ili seci pinove 1,2,4,15,16 na tim nozicama je celo napajanje definisano kako ce da radi.

Ne slazem se sa kritikama ovog napajanja jer se ne radi o AT napajanju, drugacija su ATX.
Prednost ovakvog napajanja sto ne trosi veliku struju kada nije optereceno! Za razliku od ogromnog trafoa koji bi zamenio neko napajanje za uredjaj koji ima 100-200w a radi samo na prijemu od nekoliko 100mA pa je vec razmisljanje o ustedi struje, pa cak i za punjace isto.


Do ovakvih prepravki na 30v moze cak do 40v ja sam toliko dobio, tu sad postoji jedna zamka jer do 20v ima 10a na 30v to je jedva 2A na 40v isto 2A.

Diodu koja je bila na +5v nije bas preporucljivo stavljati na mesto za 12v, te brze diode imaju svoja naponska ogranicenja! Neki delovi teksta sa interneta nisu tacna, dok se ne probaju u praksi, ja sam ovu praksu uradio i sad imam dva ista napajanja i koristim za razne upotrebe a najvise za HF-VHF uredjaje i nemam nikakvih problema.
ATX napajanja imaju svoj (stem-baj +5v) a da bi slicno radilo ovo AT starije napajanje, oba koriste ovo kolo TL494 treba mu obezbediti to napajanja na pin 14, +5v da bi moglo da radi od 0,5-15v.

Regulacija napona 0,5v-15v vrsi se na pin 2 skidanjem otpornika sa pin 14, otpornik je 4,7k isti takav je sa pin 2 prema masi 4,7k, to se izbaci i ubaci potenciometar od 10k lin. Naravno levi kraj potenciometra na masi, srednji na pin 2 i desni kraj potenciometra moze da se ogranici nekim trimerom od 10k redno za gornji limit napona.

Da se nebi iskljucivalo napajanje dalje treba uraditi, sa izlaza napona +3+5-5-12 treba ukloniti otpornike, diode, kondezatore, razmotati zuti torus, namotati 40uH to je od prilike ceo prsten premotati, koliko zice stane na celo jezgro, navoj do navoja nije kriticno ali dioda sa hladnjaka mora da bude u rednoj vezi prema izlazu, debljina zice 1,5mm.
Ne zaboraviti pin 1, mora biti prikljucen na 3,6k na masi i sa izlaza +12v 10k, izlazni prikljucak opteretiti sa 330 oma otpornikom od 2w i dovolno je staviti 2200uF 16v paralelno sa 100nF i kraj.
 
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #9 poslato: 04.06.2013. 12:29 »

СЛожио се или не,стави спектралац поред,спануј  педесетак мегахерца, па слика екрана би показала чега све ту има!Максимална излазна струја је одређена снагом на улазу у исправљач и наравно величином језгра,мада,овде треба бити опрезан,са променом фреквенције мења се и снага коју језгро може да поднесе!Поправљао сам уређаје који имају у себи прекидачки исправљач и тестирао сам после поправке,сваки исправљач је имао хармонике и сметње,али,они су били ван радног опсега уређаја.Исправљач од компјутера је са становишта сметњи изузетни лоше направљен,као и сам компјутер уосталом.Посебно је лоше филтриран улаз у исправљач и то не само код компјутера већ и код свих кућних апарата,ТВ и слично...Био сам на стрУчним тренинзима код SONY,TOSHIBA и још неких небитно,али,оно што сам чуо од свих је,да онај филтер на улазу,служи да нека сметња импулсног порекла не уђе у исправљач и тако доведе до лажног окидања и прегоревања транзистора у исправљачу,али,није дизајниран да сметње из исправљача не иду у мрежу.(Ово се може догодити рецимо ако су теллевизор и кухињски миксер на истом проводнику,па како миксер има четкице у мотору,он прави јаке импулсне сметње које ако уђу у исправљач могу да спале транзисторе у исправљачу).Значи,ако би смо такав исправљач затворили у још пар кутија,поставили између "камару"филтера,све то брижљиво испитали спектралцем или у најгорем случају осцилоскопом минималне ширине стотинак мегахерца-могли би да кажемо да имамо добар ефикасан исправљач.Уз пут,треба да се осигурамо,да сам исправљач,не може да се поквари тако да му напон буде већи од номиналног,јер ако није тако,онда квар на исправљачу доводи до спаљивања уређаја који (за озбиљне уређаје) десетинама пута ценом премашује цену исправљача,па би било "џаба сте кречили"...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Yu7ntg

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #10 poslato: 04.06.2013. 14:14 »

Pozdrav Gane
Kvalitet ovog napajanja je naslov, link ne radi i to je neka vrsta marketinga ili nesto slicno...
Kvalitet moze da se dobije ako se ovako uradi kako sam napisao, napajanje ima izuzetno stabilan napon do 16A, preko toga nisam imao dalje cime da ga opteretim, pad napona mi je na toj struji 0,08v sto je vise nego ocekivano.
Kratke spojeve mogu da pravim i zastita radi.
Ja nemam smetnje i nemam potrebu da stavljam analizator spektra jer mi je dovoljna stanica, blizu mobilna antena i akumulator kako bih uporedio odakle dolazi smetnja! Toga nema i ima jedino kada iskljucim uzemljenje ali uzemljenje je neophodno bas zbog smetnji koje pravi svako impulsno napajanje koje radi u opsegu 15-100khz.

 
> Максимална излазна струја је одређена снагом на улазу
Ovde je to drugacije, struja jeste maksimalna samo ako je ispravljac opterecen!

> са променом фреквенције мења се и снага коју језгро може да поднесе!

Postoji teorija o tome ako se snaga menja, ovde se to ne radi, frekvencija je fiksna i ona se definise na pin 5, nije bilo reci oko toga a kada je vec spomenuto 1nF > 50khz, 1,5nF >40khz, 2,2nF >25khz mozda ovo nekome zatreba ali to ne treba menjati kao sto je rekao Gane samo ako se menja trafo!

> Поправљао сам уређаје који имају у себи прекидачки исправљач и тестирао сам после поправке,сваки исправљач је имао хармонике и сметње,али,они су били ван радног опсега уређаја.

Ovde se meni dogadjalo da sam cuo smetnje i u opsegu ali naravno smetnje su mi nestale sa uzemljenjem i premotavanjem zutog torusa! Smetnje se cuju kao shum od napajanja.

> Исправљач од компјутера је са становишта сметњи изузетни лоше направљен,као и сам компјутер уосталом.

Kompijuter ima u sebi jos jedan inpulsni ispravljac koji obara napon sa 3,3v i smanjuje dalje opet sa nekoliko pretvaraca napona na nize napone od 1-2,5v otuda je ta smetnja, sa ekstra losim i ponekad naduvenim kondezatorima (extra kvaliteta) :(
Najlosije napajanje po pitanju smetnji je uradjeno sa kolom SG6105 i nesto manje smetnji pravi UC3842...

> Посебно је лоше филтриран улаз у исправљач и то не само код компјутера већ и код свих кућних апарата,ТВ и слично...Био сам на стрУчним тренинзима код SONY,TOSHIBA и још неких небитно

Bitno je jer ti uredjaji  nemaju uzemljenje ni jedan od navedenih a ovo je ipak prepravka napajanja.

Ovde ima nekoliko problema koje si naveo pokusacu da razdvojim ono sto se ne sastavlja.

>оно што сам чуо од свих је,да онај филтер на улазу,служи да нека сметња импулсног порекла не уђе у исправљач и тако доведе до лажног окидања и прегоревања транзистора у исправљачу,али,није дизајниран да сметње из исправљача не иду у мрежу.(Ово се може догодити рецимо ако су теллевизор и кухињски миксер на истом проводнику,па како миксер има четкице у мотору,он прави јаке импулсне сметње које ако уђу у исправљач могу да спале транзисторе у исправљачу).

Taj filter na ulazu sluzi da smanji i smetnje od impulsnog ispravljaca, taj impuls je dosta jak za feritni trafo, prenose se smetnje preko greca ako nije svaka dioda blokirana kondezatorom!
Te impulsne smetnje od kuhinjskog miksera nece moci da prodju od 100uF blokadom koje stoji u napajanju, naravno ako ovaj kondezator nije osusen.

> Значи,ако би смо такав исправљач затворили у још пар кутија,поставили између "камару"филтера,све то брижљиво испитали спектралцем или у најгорем случају осцилоскопом минималне ширине стотинак мегахерца-могли би да кажемо да имамо добар ефикасан исправљач.

I pored svega toga navedenog imamo los ispravljac. Instrumenti cute a smetnje sa prikljucenog akumulatora nemamo.
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #11 poslato: 09.06.2013. 06:50 »

И ја сам веровао у неке од изнетих тврдњи док нисам био на обуци код призвођача.И цео микрофарад је мало да спречи сметњу да уђе у исправљач рецимо кад се миксер искључи у тренутку врха мрежног напона (врха по ипсилон оси),па кад се на то дода врх индукције четкаша напон зна да пређе 1000 волти...Иначе.сметња смета радили или не радили такмичења,неко помену да не ради такмичења па му сметње и нису важне...SONY је штампао лепу интерну скрипту за своје тренинг центре само о прекидачким напајањима,али ,не смем да је копирам и окачим на нет,пише да је то забрањено  без њихове дозволе.Једна дигресија,није за тему али може бити део ње!Поправљам апарате за варење са свич исправљачима,и од њуди често чујем ову причу:на исти продужни кабл прикључи апарат и брусилицу,па кад прекине да вари узме брусилицу да пребруси вар а апарат остави искључен,после брушења покуша да даље вари и види да је апарат "гецркн".Један је баш два пута био и саветовао сам да или апарат прикључи на другу фазу,или,да апарат гаси док ради брусилица-није се више вратио са кваром.По мени ово значи да је сметња од четкаша у брусилици прошла у апарат,лажно су провели фетови у апарату и страдали су!Иначе може да се направи исправљач који може да ради без оптерећења и који не може,који трпи кратак спој и који не трпи,о томе може пуно да се прича,једни раде са константном фреквенцијом па мењају ширину импулса,други мењају фреквенцију зависно од струје,има ту много приступа а чим их је много значи да ни један није доказан као најбољи и искључиво добар!
  Погрешно је веровање да линерани редни исправљачи (са трансформатором и трамзистором) не праве сметње,праве их обично испод два мегахерца и то много.Погрешно је веровати да кроз стабилизатор рецимо 7812 не може да прође ништа више од 12 Волти,чак и 30 волти прође врло лепо ако су импулси врло кратки...
Срећом ово није ни важно за обичног радио аматера...
Поздрав
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Yu7ntg

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #12 poslato: 09.06.2013. 13:17 »

Eto cak i takav snazan aparat za varenje nema zastitu na gejtu, kao da su u ''vazduhu'' a cinjenica da chetkice stvaraju velike smetnje i na C-mos kola, navescu primer, moj komsija udaljen je preko 30m busilicom izazvao je smetnje na video kameri, dok na HF bandu je bilo cisto bez smetnji.

Sto se tice takmicenja, sve pre takmicenja se proba pa tek onda za koriscenje. Jedno obavestenje za korisnike impulsnih ispravljaca, nemojte startovati agregate sa ukljucenim ispravljacem, desice se havarija!

Da se vratimo temi, ja sam se bazirao najvise za TL494 impulsne ispravljace pa sam u tom pravcu pisao ovo sve do sada. Postoje ista kola sa drugacijim natpisima, neki to vec znaju, neki ne TL494, KA7500, IR3M02 potpuno su isti, mozda ima i cetvrti koji nisam video, mozda neko zna?

> раде са константном фреквенцијом па мењају ширину импулса,други мењају фреквенцију зависно од струје,има ту много приступа а чим их је много значи да ни један није доказан као најбољи и искључиво добар!

Pa moze se reci da je ovaj dobar, kod ovog impulsnog ispravljaca se kontrolise rad na vise tacaka kako sam naveo, cak i pobudni tranzistori povratno vracaju naponske impulse u ovaj chip.
« Poslednja izmena: 09.06.2013. 13:19 od strane Yu7ntg »
Sačuvana

seid

 • 4
 • ****
 • Poruke: 65
  • Imejl
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #13 poslato: 09.06.2013. 17:11 »

evo jedne napojne jedinice MSI KY-400ATX P4
230V 5A 50/60HZ
XX+5V N +3,3V totoal O/P 135W xx+5Vsb=2.0AXX
dali zadovoljava? meni je potrebna za napajanje alinca dr112.
samo ovu kada upalim ventilatori nerade ima dva.
« Poslednja izmena: 09.06.2013. 17:15 od strane seid »
Sačuvana

Yu7ntg

 • Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #14 poslato: 09.06.2013. 20:05 »

Treba prespojiti zelenu zicu sa bilo kojom crnom i tek onda ce raditi. Ovo spajanje vazi i za ostala kompjuterska napajanja. Evo jedan koristan link sa shemama http://danyk.cz/s_atx_en.html
Ne znam taj alinco dr112 da li moze i na koliko radi A/V.
Pozdrav
« Poslednja izmena: 09.06.2013. 20:13 od strane Yu7ntg »
Sačuvana