Pozdrav Gane
Kvalitet ovog napajanja je naslov, link ne radi i to je neka vrsta marketinga ili nesto slicno...
Kvalitet moze da se dobije ako se ovako uradi kako sam napisao, napajanje ima izuzetno stabilan napon do 16A, preko toga nisam imao dalje cime da ga opteretim, pad napona mi je na toj struji 0,08v sto je vise nego ocekivano.
Kratke spojeve mogu da pravim i zastita radi.
Ja nemam smetnje i nemam potrebu da stavljam analizator spektra jer mi je dovoljna stanica, blizu mobilna antena i akumulator kako bih uporedio odakle dolazi smetnja! Toga nema i ima jedino kada iskljucim uzemljenje ali uzemljenje je neophodno bas zbog smetnji koje pravi svako impulsno napajanje koje radi u opsegu 15-100khz.
> Максимална излазна струја је одређена снагом на улазу
Ovde je to drugacije, struja jeste maksimalna samo ako je ispravljac opterecen!
> са променом фреквенције мења се и снага коју језгро може да поднесе!
Postoji teorija o tome ako se snaga menja, ovde se to ne radi, frekvencija je fiksna i ona se definise na pin 5, nije bilo reci oko toga a kada je vec spomenuto 1nF > 50khz, 1,5nF >40khz, 2,2nF >25khz mozda ovo nekome zatreba ali to ne treba menjati kao sto je rekao Gane samo ako se menja trafo!
> Поправљао сам уређаје који имају у себи прекидачки исправљач и тестирао сам после поправке,сваки исправљач је имао хармонике и сметње,али,они су били ван радног опсега уређаја.
Ovde se meni dogadjalo da sam cuo smetnje i u opsegu ali naravno smetnje su mi nestale sa uzemljenjem i premotavanjem zutog torusa! Smetnje se cuju kao shum od napajanja.
> Исправљач од компјутера је са становишта сметњи изузетни лоше направљен,као и сам компјутер уосталом.
Kompijuter ima u sebi jos jedan inpulsni ispravljac koji obara napon sa 3,3v i smanjuje dalje opet sa nekoliko pretvaraca napona na nize napone od 1-2,5v otuda je ta smetnja, sa ekstra losim i ponekad naduvenim kondezatorima (extra kvaliteta)

Najlosije napajanje po pitanju smetnji je uradjeno sa kolom SG6105 i nesto manje smetnji pravi UC3842...
> Посебно је лоше филтриран улаз у исправљач и то не само код компјутера већ и код свих кућних апарата,ТВ и слично...Био сам на стрУчним тренинзима код SONY,TOSHIBA и још неких небитно
Bitno je jer ti uredjaji nemaju uzemljenje ni jedan od navedenih a ovo je ipak prepravka napajanja.
Ovde ima nekoliko problema koje si naveo pokusacu da razdvojim ono sto se ne sastavlja.
>оно што сам чуо од свих је,да онај филтер на улазу,служи да нека сметња импулсног порекла не уђе у исправљач и тако доведе до лажног окидања и прегоревања транзистора у исправљачу,али,није дизајниран да сметње из исправљача не иду у мрежу.(Ово се може догодити рецимо ако су теллевизор и кухињски миксер на истом проводнику,па како миксер има четкице у мотору,он прави јаке импулсне сметње које ако уђу у исправљач могу да спале транзисторе у исправљачу).
Taj filter na ulazu sluzi da smanji i smetnje od impulsnog ispravljaca, taj impuls je dosta jak za feritni trafo, prenose se smetnje preko greca ako nije svaka dioda blokirana kondezatorom!
Te impulsne smetnje od kuhinjskog miksera nece moci da prodju od 100uF blokadom koje stoji u napajanju, naravno ako ovaj kondezator nije osusen.
> Значи,ако би смо такав исправљач затворили у још пар кутија,поставили између "камару"филтера,све то брижљиво испитали спектралцем или у најгорем случају осцилоскопом минималне ширине стотинак мегахерца-могли би да кажемо да имамо добар ефикасан исправљач.
I pored svega toga navedenog imamo los ispravljac. Instrumenti cute a smetnje sa prikljucenog akumulatora nemamo.