Radionica > Antene

YAGI antena historija

(1/2) > >>

9a3hp:
Antena koja se sastoji od polutalasnog dipola i dva pasivna elementa jedan nesto duzi od dipola i na udaljenosti 0.1 do 0.25 lambda(ovisno o dizajnu) a drugi nesta kraci od dipola i sa druge strane dipola, isto na 0.1 do 0.25 lambda, izum je Japanskog profesora dr Shintaro Uda i njegovog asisenta Hidetsugu Yagi radijskog inzinjera godine 1926 iako je dr Uda teoretski razradio ideju jos 1920.
Zbog poznavanja Engleskog jezika Yagi je 1928 objavio rad na Engleskom jeziku. Takodjer u patentnom uredu u Tokiju a posle u Americi je patentirao antenu ali zbog duzine naziva dr Uda je ispao iz naziva u patentnom uredu a posle zahvaljujuci Markoni kompaniji ostao je naziv Yagi antena.
Dakle genijalna ideja usmerene i jeftine antene ima samo 3 elementa od kojih je samo dipol spojen na kabel za napajanje a preostala dva elementa su pasivni rezonatori, je u drugom svetskom ratu bila standardna oprema radarskih sistema. Koristili su je Amerikanci, Britanci, Nemci pa i Japanci. Za to vreme Shintaro Uda  i Hidetsugu Yagi su u Japanu pali u zaborav.
Ima anegdota u bitci za Singapur , Japanci su zarobili Britanskog radarskog tehnicara sa svim beleskama. Citajuci beleske Japanski obavestajni oficir je nasao detaljni opis Yagi antene, cak mu nije palo napamet da je Yagi Japansko ime pa je pitao zarobljenog Britanskog radarskog tehnicara kakva je to sifra u beleskama a ovaj mu je odgovorio da je to ime Japanskog profesora koji je izumeo tu antenu.
Kao sto rekoh Yagi-Uda antena ima samo 3 elementa, mnogi se pitaju a 11 , 14 ili cak 22 elementa cemu to?
Prva tri elementa odreduju smer emitovanja svi daljni direktori imaju svrhu talasovoda koji smanjuje ugao zracenja pa antena ima sve uzi snop zracenja isto i u prijemu. Vise od jednog reflektora ili cak korner reflektor slabo deluju na jacinu signala ali nesto poboljsavaju ugao po vertikali(za horizontalne yagi antene) cak je i dr Shintaro Uda stao kod 5 elemenata, videvsi da se mnogo nedobiva na signalu sa svakim dodanim elementom a komplikuje se podesavanje antene.
Razne profesionalne radio veze, gde se od antene trazi izdrzljivost uz nula odrzavanja , telemetrija, milicija nekad i drugo su imali 4 do 6 elemenata.
1995 je napokon ispravljena historijska nepravda i antena se sada ispravno zove Yagi-Uda antena.

gane:
Колико је Маркони "изумео" радио толико је Јаги "изумео" јагицу...Јаги је био лево сметало,без смисла за технику али са наглашеним смислом за крађу и паре!Па кад је антена прорадила,патентирао је под оба имена јер то што је удисао ваздух око антене га је по њему квалификовало у довољној мери да се осети проналачем.И јесте узео већину пара,више него проналазач,ту се показао као бољи.Слично као Маркони,између љубави према техници и новцу он је изабрао новац,бескрупулозан је био Јаги колико и Маркони,мада,"људска" историа је оуна таквих бисера...Тако је прошла Лиза Мајтнер,Тесла...многи знани и не знани...Ни Морзе није измислио телеграфију,али је био бржи кад је требало патентирати...Лиза Мајтнер је заборављена јер су је гумицом "обрисали" "дедови" данашњег "цивилизованог" европског друштва....Безгранична је људска сујета!Само је Тесла један од ретких који није својатао туђе,зато има статус проналазача а не научника...

9a3hp:
Teslinu genijalnost nemoze nitko zdravog razuma dovoditi u pitanje jer jos dugo vremena Tesline ideje ce da dozive ponovno otkrice. Svezi primer je danas beskontaktno punjenje baterija mobitela , laptopa pa cak i ekektricnih automobila , stanes na semaforu i dok stojis pune se akumlatori.
Trenutno su u igri dva vodeca standarda Qi koji radi izmedju 200 i 300kHz i jedan drugi koji radi na ISM frekvenciji 6,78MHz.
Svedska Elema  kod prvog peismejkera jos 1958 je koristila beskontaktno punjenje NiCd baterija   nerezonantno na nekih 150kHz.
Danas sve te sprave koriste rezonantno punjenje na nacin koji je Tesla davno probao. Da je Tesla imao poluprovodnike kao danas gde bi mu bio kraj.
Yagi je od 1903 do pred pocetak prvog svetskog rata proveo u Americi, Velikoj britaniji i nakraju Nemackoj, pa covek naucio jezike. Markoni je bio dobar trgovac i osrednji "sastavljac tudjih ideja". Tesla mu je rekao da mu nezamera sto ga je pokrao ali da mu nemoze oprostiti sto nije imao niti jednu sopstvenu ideju.
Ljudska istorija je prepuna takvih primera.

gane:
Погледај мало кад је направљен транзистор за војску...није га имао Тесла али не верујем ни да би га занимао,Тесла није био математички геније а то му је било нужно (Максвел рецимо)...први трансформатор је направио Рус на основу математичких деривација али није био у пракси потребан ником,како је Тесли требао он га је унапредио...Данашњи "светски (не)поредак признаје генијалност али не и идеализам,научници верују у прогрес идеја ал их историја учи да "...за идеале гину будале..."  па отуда просто питање-да ли треба бити сиромашан геније или богат плагијатор?За једно треба човек да буде Марксиста (идеализам),а за друго-да уновчи све што може по сваку цену!Штета за човечанство што од плагијата напретка нема,прогрес се зауставља и богаћењем завршава...

9a3hp:
Pa Liza Majtner mozda nebi pala u zaborav da je pristala da bude deo projekta Menhetn, ali odbila je da ima posla sa oruzjem. Dzaba joj sta je dokazala nuklearnu fisiju kao mogucu i izvor mnogo energije naustrb izgubljene mase. Hemicar je dobio Nobelovu nagradu sta ja danas nemogu da razumem.
Teslu su u radu ogranicavali novac i sujeta onih koji su ga finansirali na kapaljku ali samo ako su videli direktnu korist. Pre Tesle izmenicna struja je postojala kao nesta sta eto u fizici postoji ali slabe vajde od toga.
Teslin visokonaponski transformator je genijalno resenje rezonantnog transformatora pri cemu su gubici najmanji iako je vazdusna jezgra izmedju primara i sekundara , to lepo vecini izgleda ali malo tko razume zasto bas tako.
Pa i transformatori u medjufrekvencijama su rezonantni inace osim osnovne frekvencije bi svasta proslo. To sa nizom oscilatornih kola je mene kao klinca odusevljavalo, kod svake posete tehnickom muzeju,davno bese. Odavno je u radiotehnici normalna stvar da se koriste oscilatorna kola.
Nakon sta je Niagara pustena u rad na Teslinu stetu a zadovoljstvo Westingausa , Tesla je shvatio da moze daleko bolje da se prenosi elektricna energija na visokim frekvencijama. Ali je odbijen jer tko ce napustiti sistem koji i danas radi i svi sretni, radi neceg novoga. Iako bi se materijal ustedio , samo 1 provodnik i to tanak treba , manje gubitaka za istu snagu.
Historija poluprovodnika je jako zanimljiva, fotoelektricni efekt je zamecen pre zvanicnog izuma poluprovodnika.
Katodnu cev je otkrio Rus ali malo poznato je da danasnji LCD ekrani rade na principu jako starom kojeg je opet jedan Rus otkrio, tada je to bilo eto laboratorijski uspeh  pa neupotrebljivo za nesta prakticno.
Zasto kazem da su Tesli bili poluprovodnici gde bi mu bio kraj, pa jer je njegov rad na rezonanciji zapeo na ogranicenju iskrista kao izvora visoke frekvencije. Isto tako davno je otkrio da radiotelekomanda je moguca i javno demonstrirao americkoj mornarici kao patriota ali to admirale nije interesovalo. Koherer je nepouzdan za detektovanje vf struje.
Pa ni otkrice elektronske cevi nije bas tako kako je zvanicno. Edison je slucajno primetio da stakleni balon sijalice potamni iznutra nakon izvesnog vremena pa je dodao elektrodu u sijalicu sa razlogom da izmeri kako je ispravno i pretpostavio struju elektrona. Termoelektronsku emisiju jeste zametio ali nije se setio da je to sasvim novi izum. Uvek neko drugi pobere maslo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju