Radionica > Antene

AT-15

<< < (2/2)

9a3hp:
Ja citirao stranice kako su mi rekli.
RUP-4 mi izgleda manje od AN/GRC-9. Ja odzipavao ali sta mi pdf format vredi.
U svakom slucaju YU7JP hvala.

BPD:
Evo ti skenirane te dve stranice iz pravila za AN/GRC-9 i RUP-4, na kojima se pominje štap antena.

Antena je u oba slučaja ista: sastoji se od 5 elemenata dužine 103cm, od kojih su tri MS-116-A i po jedan MS-117-A i MS-118-A. Posle sklapanja antene (ušrafljivanja elemenata jedan u drugi) ukupna dužina iznosi 468cm.

AT-15 je ista ta antena, samo je na donjem elemetnu (jedan od MS-116-A) navaren umetak sa drugačijim navojem, tako da se šrafi na nosač antene za RUP-15. U električnom pogledu sve su to iste antene. I nema tu nikakve mudrosti. Jednostavno, konstruktori su izabrali dužinu koja će pružiti upotrebljivu efikasnost na nižim frekvencijama, a da dužina antene ne bude prevelika. Ostatak priče (prilagodjenje) obavlja sklop za prilagodjavanje u radio-stanici.

73! Brana

9a3hp:
Brane oprosti sta kasnim sa odgovorom, poskupeo mi mnogo Internet. Ubacili me po 4G ceniku iako 4G mreze ovde nema a i da ima to tek jako novi smartphone mogu.
Mnogo zahvaljujem na skenovima. Ja volim raditi replike vojne elektronike za amatersku upotrebu.
Izlazno prilagodno kolo kod AN/GRC-9 po meni je genijalno radjeno za ono doba. Semu predajnika od RUP-4 nemam ali na prednjoj ploci je prikljucak antene asimetrican, kod GRC-9 moze i ovako i onako, kad ide dublet simetricno a sve ostalo nesimetricno.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju