Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Zracenje antene  (Pročitano 16403 puta)

9a3hp

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #15 poslato: 03.05.2016. 08:35 »

Ako imas unutra u izolatoru zalivenu zavojnicu sa izvodom za napajanje
 jedan kraj zavojnice spojen gore  a drugi na masu a to se nadje kod antena cesto, nosac antene je u kratkom spoju za istosmernu struju ali i za vf koji je po frekvenciji jako razlicit.
Gledaj ima li kakvo sumnjivo mehanicko ostecenje. Ako nema verovatno je ovo sto sam naveo.
Sačuvana

9a3hp

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #16 poslato: 03.05.2016. 09:27 »

Onaj deo koji lici na zavojnicu , nije zavojnica vec celicna opruga koja amortizuje opterecenje na antenu. (pa je od naprezanja ipak nastradala metalizacija na fiberglasu)  U voznji se antena stalno mice tamo amo. Obicno kroz taj feder ide bakarna pletenica da spreci da se celicni feder ponasa kao zavojnica. Ima slucajeva kad se koristi kao zavojnica ali je to najgore moguce resenje  pa se izbegava.
Ali nebitno. U izolatoru vrlo lako da ima zavojnica sa izvodom. Pa gornji kraj zavojnice ide tamo gde se srafi antena, donji kraj zavojnice na masu , a izvod na onaj dole srednji sraf.  Tako da je nosac sav u kratkom spoju. Fali kondenzator a on je bio u prilagodnoj kutiji koja je isla uz takve antene. Probaj srednji sraf preko kondenzatora spojiti sa vrucim krajem koaksa. Kolika je mogucnost da izolator probije u kratak spoj na masu, neznam. Trece neznam sta moze da bude. 
Sačuvana

ggoorraannbgd

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #17 poslato: 04.05.2016. 11:07 »

Rasklopio sam tu bazu i evo šta sam dobio. Zavojnicu nisam našao a opruga mislim da nije u svostvu zavojnice. Po ovome što sam video namotaji gde se šrafi antena je u direktnoj vezi preko žice na vrući kraj koaksialca.  A mislim da se žica oslanjala na jedan deo koji se direktno vodi na oplatu kabla. Taj deo nisam slikao.
Sada ću da vidim da ovaj deo baze gde se navrće antena iskoristim, pošto imam žicu koja je spojena sa tim navojima odatle treba da vidim da napravim neko oscilatorno kolo kao sa predlozima u predhodnim postovima samo me zanima koji kondezator da koristim (od koliko F, vazdušni ili..., promenljivi ili finsni) a za zavojnicu koliko namotaja da napravim?
« Poslednja izmena: 04.05.2016. 11:11 od strane ggoorraannbgd »
Sačuvana

9a3hp

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #18 poslato: 06.05.2016. 10:07 »

Oba elementa oscilatornog kola moraju moraju biti promenljivi , zavojnicu motaj sa izvodima i mozes koristiti one buksne od ves masine jer trpe veliku struju. Kad napravis i bude radilo zadovoljavajuce onda moze i nekakav preklopnik u puno polozaja.  A kondenzator isto mora biti promenljiv, vazdusni sa dobrim razmakom.  Za prijem i male snage do 5w garantirano moze da radi i onaj mali plasticni iz radioaparata dzepnog.
Naime Omov zakon vrlo lako pokazuje sta se desi sa naponom na kondenzatoru kod promene snage, napon se jako mnogo menja.
Moze da se nadje podatak da paralelno oscilatorno kolo u rezonanciji ima beskonacnu otpornost to je teoretski. U praksi ipak je sve konacno pa to ispada do 100Kilooma(zbog nesavrsenosti zavojnice i kondenzatora taj ce otpor da bude razlicit, to je ono sto Gane cesto kaze da jedan te isti tjuner na jednoj frekvenciji trpi kilowat a na drugoj jedva 100wati, paralelno oscilatorno kolo ima najveci napon na kondenzatoru). Sad lako izracunas koliki ce biti napon na kondenzatoru pri poznatoj snazi.
Ma radit ce to, znaci bio je nezeljeni kratak spoj na masu pa nije bilo signala u prijemu. 
Sačuvana

ggoorraannbgd

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #19 poslato: 16.05.2016. 12:22 »

Posle mašinske korekcije i prilagođavanja za moje potrebe nosaš antene je ispao ovako :)
Sačuvana

9a3hp

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #20 poslato: 16.05.2016. 21:13 »

Odlicno sad napravi jos zavojnicu i nadji promenjljivi kondenzator smesti u kutiju da nekisne i podesavaj.
Sačuvana

ggoorraannbgd

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #21 poslato: 17.05.2016. 11:50 »

Zavojnicu sam napravio a nabavio sam ova tri kondezatora. Ovaj u sredini je od 350 pF, bar su ga premerili i tako mi ga dali :) Alil da li je moguće da ovako mali može da bude tolike vrednosti. Ovaj desno je do 34 pF i to na njemu piše a skroz levo je 50nF. Ja sam video na nekoj šemi da je korišćen kondezator od 350 pF pa sam i ja planiorao takvo oscilatorno kolo da napravim.
Sačuvana

9a3hp

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #22 poslato: 18.05.2016. 09:33 »

Za pocetak da bi mogao podesavati treba bar 150pF kondenzator vecinom su takve vrednosti bile u prilagodnim kutijama koje sam otvarao i za koje imam sheme.  Ovaj malecki iz radioaparata jeste ima kapacitet ali nije vazduh izmedju ploca kondenzatora vec tanka plasticna folija koja zbog svoje dielektricne konstante omogucava velik kapacitet u malom pakovanju, ali zato je i probojni napon nizak sto u prijemu nije bito ali u predaji je jako bitno.
Obicno su za AM FM radioprijemnike unutra dva promenljiva kondenzatora  na jednoj osovini , jedan veci a jedan manji po kapacitetu, odozgo  imas male trimere ja imam po 4 trimera.
Takvi su probani do  5W i rade. Za svaki slucaj nepreteruj snagu jer napon na kondenzatoru sa povecanjem snage raste jako brzo i postigne probojni napon.
To je za probati prijem i oprezno predaju ide ali u predaji vrlo malo snage!! Oprez.
Za nesto stalno resenje je dobar kondenzator sa vrlo visokim probojnim naponom, sa  vazdusnom izolacijom i vecim razmakom izmedju ploca.
Postoje i nekakvi keramicki za vise napone ali nama nedostupni pa mozemo da ih zaboravimo.

Ovo treba svi da znaju da ce napon na kondenzatoru prema Omovom zakonu biti,
Napon=2koren iz( snaga u W x otpor u Omima).
Paralelno oscilatorno kolo ima otpor teoretski beskonacno u praksi sve je konacno, jer nema savrsene zavojnice i kondenzatora, pa  to ide do 100Kilooma a najniza ne ispod 5Kilooma.
Razlika 1W prema 5W u naponima na kondenzatoru  bit ce u  Voltima velika.
Eto zato kondenzatori moraju da budu za veliki probojni napon i vazdusni su sa vecim razmakom ploca.   
« Poslednja izmena: 18.05.2016. 10:35 od strane 9a3hp »
Sačuvana

ggoorraannbgd

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #23 poslato: 18.05.2016. 13:11 »

Hajde prvo da razjasnimo nešto: Ovo oscilatorno kolo koje bih ja da pravim da li je to ustvari prilagodna kutija koja sadrži dva velika vazdušna kondezatora i jedan veliki preklopnik sa zavojnicom - takve sam viđao??
Da li to znači kada bi (pozajmio) prilagodnu kutiju  direktno povezao za ovu moju antenu, to bi funkcionisalo kako treba? Naravno da bih jurio da je prilagodim okretanjem kondezatora??
 
Sačuvana

9a3hp

  • Gost
Odg: Zracenje antene
« Odgovor #24 poslato: 18.05.2016. 14:44 »

Ajd da ponovim gradivo iz pocetka, vec sam objasnjavao.
Prekratka antena kraca od 1/4 talasne duzine ima kapacitivnu reaktancu, da bi bila rezonantna treba joj dodati ili induktivitet i/ili kapacitet. Zavojnicu to izgleda jednostavno , kapacitet se dodaje na vrh antene i to je kapacitet prema masi sto takodjer spusta rezonantnu frekvenciju. Sa samom zavojnicom lako dobijes rezonanciju, probao grid dip metrom, problem je sto to je predaleko od 50 oma , rezonantno a swr u crvenom.
Promenljivi kondenzator pomaze tako da zavojnica, kapacitet same antene  i promenljivi kondenzator rezoniraju na trazenoj frekvenciji i otporu sto blize 50 oma.
Tjuner isto menja induktivnost i kapacitivnost ali u vecem rasponu.
Originalne prilagodne kutije su na vojnim frekvencijama za 2 - 12 Mhz standardno, sto nepokriva 14MHz.
Sačuvana