Radionica > Antene

Zracenje antene

(1/5) > >>

ggoorraannbgd:
Pozdrav svima
zamima me sledeće: Gde je najveći izvor zračenja kod štap antene (i naravno prijem), da li je to na vrhu ili celom dužinom antene? Konkretno u pitanju je antena Hoxin 2000 za 2m.

9a3hp:
Cjela antena zraci prakticno kruzno. Taj dio price je jednostavan.
Dijagram zracenja kod
vertikalki je nesto drugo i pokazuje koliko antena zraci dakle i prima signal od horizonta 0 stepeni do skroz iznad antene 90 stepeni. Kod vertikalki je cilj da antena zraci sto nize i usko prema horizontu.
1/4 lambda recimo zraci previsoko od horizonta , vertikalni dipol zraci skoro prema horizontu ali presiroko. 5/8 lambda ima najbolji diagram zracenja nisko prema horizontu i jako usko sto je dobro. Doduse zraci i nesto prema gore ali slabije pa se taj gubitak moze zanemariti.
Preko 5/8 lamda su slozene antene(izgledaju kao jedna ali elektricki su to vise antena jedna iznad druge).
Slozenije antene kao ona koju pitas ima po cijeloj visini zracece dionice 1/2 ili 5/8 lambda. Pa to dodje vise antena jedna iznad druge koje zrace istom snagom i istom fazom(ako bi se razlikovale u fazi medjusobno bi jedna drugu ponistavale, slabile i prijem i predaju).
Raspored struja i napona je nesto sasvim drugo.
Tu je pravilo da su struja i napon obrnuto proporcionalni. Dakle sto jaca struja to slabiji napon i obratno pa nepostoji "vazniji dio antene" koji vise zraci. 
Ukratko okolo provodnika kroz koji tece struja stvara se magnetno i elektricno polje. Ako se ta struja mjenja mjenjaju se i elektricno i magnetno polje pa se kroz prostor siri elektromagnetni talas.
U prijemu je obrnuto , elektromagnetni talas indukuje u provodniku visokofrekventnu elektricnu struju. 
Dakle nemas dio antene koji bolje a koji slabije zraci.
Ama bas svaki dio je bitan.   

ggoorraannbgd:
Uh odgovor je bio vrlo profesionalan i dobio sam više informacija nego što sam pitao. U svakom slučaju hvala najlepše.
Ali, ovaj odgovor mi je pokrenuo još jednu nedoumicu a to je sledeće: Ako bi koristio štap antenu (nije bitno koja štap antena) za kratke talase i sa pretpostavkom da ta antena prvo stoji vertikalno i da zrači po horizontali usko ili široko nije bitno sada. Ako bi ja tu antenu nagnuo pod nekim uglom u odnosu na površinu zemlje, da li bih dobio povoljno zračenje pod nekim uglom, predpostavljam da bi u tom slučaju položaj antene određivao i ugao pa bih ja recimo horizontalnim okretanjem dobijao te pravac zračenja. Ili je za kratke talase ipak najbolje da štap antene stoje vertikalno?

I još jedno pitanje imam vojnu antenu AT26 ali postolje koje imam nije odgovarajuće. Širi su namotaji nego namotaji na prvom segmentu tako da ne mogu da zavijem na to postolje. Treba da napravim odgovarajući nastavak ili celo novo ležište. Zanima me od kog je materijala to ležište jer sam ispitivao sa magnetom i nije metal, ali šta je šta mogu da koristim za vezu voda tj kabla sa antenom? I na tu antenu ću povezati vrući kraj koaksialnog kbla. Gde da povežem širm od koaksialca da dobijem ravnotežu? Ta antena bi trebala da stoji na terasi i imam samo metalnu ogradu ili nešto da napravim...

Unapred hvala svima koji daju neki odgovor.

73

 

9a3hp:
Naginjanje antene koriste u mobilnoj telefoniji, takozvani tilt. Iz razloga da snop srusi dolje da nebi bilo rupa u pokrivanju signalom da se ogranici radio horizont, prakticki domet. Tamo su panel antene, dakle nije jednostavni stap i antene su relativno visoko od povrsine zemlje jer je talasna duzina jako mala. Na 2m opsegu to jos donekle upali , znam da sam tako sa antenom na rucnoj stanici se dovijao da okinem repetitor. Dipol vertikalni bi mogao tiltovati ali gp antenu ne. Uzmi olovku i ogledalo, metni na stol i postavi vertikalno olovku na to ogledalo. Vidi se slika olovke u ogledalu to jest zamisljena polovica dipola , kad olovku nagnes dipol se iskrivi  iskrivio bi se dijagram zracenja, promjenila impedansa. A i rezonancija bi se spustila. Ovo zadnje zbog kapacitivnog efekta prema povrsini zemlje.
Na kratkom talasu vertikalke su krace od 1/4 lambda pa se ponasaju kao kapacitet.  A to trazi zavojnicu ispod baze antene da ponisti kapacitet da dobijes rezonanciju. Trebat ces minimum zavojnicu sa izvodima da se induktivnost moze mjenjati , dobro bi bilo i kondenzator  da preciznije to sve podesis. Donji kraj zavojnice ide na masu koaksa a gornji na kontakt na baznom izolatoru. Na donji dio zavojnice idu i radiali.   Na izvod zavojnice ide i vruci vod koaksijalnog kabela(imam sliku kako je covjek napravio zavojnicu). Onaj promjenjljivi kondenzator spominjem sa razlogom , stap kraci od 1/4 lambda kao kapacitet i zavojnica pri odredjenom induktivitetu uci ce u rezonanciju ali daleko od 50oma a to garantira visok swr. Sto veca razlika to swr veci a pazi rezonantno.
To sto navoj u nosacu nije isti kao i prvi segment nije problem.  Odi da ti netko istokari komad koji ces uvrnuti u bazu a na istom  komadu odozgo ubusi rupu za antenu. Naravno treba narezati navoj kakav treba za bazu i urezati  navoj  gore u koji ce ici prvi segment.
Jednom metalcu to je prosto za napraviti. Zanima te hoce li taj dodatak poremetiti duzinu antene. Nece jer je to jako malo na ukupnoj duzini.
Eto i zavojnice sa izvodima. Moras nadoknaditi prekratku antenu do rezonancije  to je zakon u antenskoj tehnici to radis zavojnicom, engleski load coil. I/ili kapacitivnim opterecenjem na vrhu. A moze i kombinacija. Zapamti da je kod nosaca najaca struja pa tako i kroz zavojnicu.

gane:
Пет осминка нема најповољнији дијаграм...али то није тема,мада можемо да отворимо...Завојница на дну антене је најгоре могуће решење...А као одговор-питање је сувише оскудно,не знам шта је навело на овакву формулацију,вероватно постоје разлози...На ово питање одговор је да нема одговора,бар не тачног све док се незнају детаљи,где стоји антена,шта је против тег итд...Вертикалка зрачи у круг,а под којим углом зависи од дужине и још којечега на месту постављања антене,и то само ако се налази у слободном простору,ако је окружена зградама или другим металним конструкцијама,онда нема правила где зрачи и колико зрачи...Има пословица да је "...и најбоља антена у подруму само гомила метала,ништа више"...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju