Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: ZAŠTITA ANTENE OD UDARA GROMA !  (Pročitano 29254 puta)

gane

  • 5
  • *****
  • Poruke: 219
    • Imejl
Odg: ZAŠTITA ANTENE OD UDARA GROMA !
« Odgovor #15 poslato: 30.03.2016. 23:07 »

Е па тек ово не ваља...лепо треба објаснити неке ствари правилно без неоснованих тврдњи!Дакле,колико учесника у дискусији је видело директан удар грома у антену и последице?Ја јесам више пута,дакле,више пута сам видео последице удара грома у антену која стоји на кући,уземљена...даље,видео сам удар и последице у веома добро урађен стуб,одлично уземљен тракама звездасто распоређеним,јаги антене дифузне су биле на стубу-истопио се елемент од јагице и искривио од врелине!Инсталација (електро) у просторији у коју је улазио антенски кабл је комплетна излетела из зида!Дакле,експлодира малтер,излете каблови,разводне и монтажне кутије,прикључнице,све у три лепе...И свуда где је гром ударио у антену директно-инсталација излеће напоље!Тако би прошла и метална кутија на зиду!Ко хоће да паметује,нека погледа како амери саветују да се бетонира темељ за стуб (има у хендбуцима),темељ се распада ако није правилно распоређена арматура!ЈЕДИНА ЗАШТИТА,не радити по грмљавини то је опасно по живот!НИКАД не држати антену у уређају ако не радите уређајем!Кабл антенски,кад се не ради,најбоље је изван куће искључити да у кућу не улази уопште!Какав искришта какви бакрачи,он ако звизне-по оплету од кабла улази у кућу и чуда прави!Где често бију громови тако се ради,имам пријатеља који спушта антенски јарбол чим искључи станицу,кад реши да ради прво изађе на терасу,подигне-усправи цев која носи антену,па тек онда ради,кад прекида са радом исто то само обрнуто!Али,код њега сваког лета громови бију немилице,кровови,стабла,итд...сигурно да зависи и од тога где ко живи,али генерално-најбоље кабл прекидати негде напољу и то не релејом,оба вода кабла прекидати,као растављач,то је једино сигурно уз услов да постоји главни прекидач за ППС па кад не радите уређаје искључујете и са мреже.Јесте компликовано,јесте процедура-али сигурно штити!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

9a3hp

  • Gost
Odg: ZAŠTITA ANTENE OD UDARA GROMA !
« Odgovor #16 poslato: 18.04.2016. 10:45 »

Pa spomenuo sam i kutiju sa konektorima izvan kuce. Ja sam tekst nasao na jednom americkom forumu pa je autor rekao ili iskopcati kabel i baciti ga van kroz prozor ili kako sam napisao. Svrha kutija je da se kablovi mogu sigurno iskopcati i vani da neidu u kucu nikako. Ali da bi to radilo potreban je ljudski faktor. Operator koji ce na vrijeme iskopcati bas sve kablove. I to izvana po mogucnosti na vrijeme.
Tu valjda nema nista sporno.
To da treba uredjaje i iz struje iskopcati to ja tako i radim.
I vidio sam posljedice direktog udara groma u gromobran. Sve trake su izgubile boju, pa su ih promjenili.
Pocjepanih i kao svjeca istopljenih antena isto sam vidio.
Ja se ispricavam ako nisam kompletan tekst prenio prvi put ali sustina da kablovi moraju biti otkopcani da struja neide u kucu.
Znam da je to davez stalno iskopcavati ali neznam bolje rjesenje.
Sačuvana