SUTLA
Radio uredjaj SUTLA-2-A

Jako slici na vojni uredjaj RUP-3 , mikrofonski konektor je identican na oba uredjaja. Antenski konektor nije, antene su od celicnih traka. Razlika je da RUP-3 iznad konektora ima zavojnicu a SUTLA zavojnicu i paralelno zavojnici mali keramicki trimer kondenzator.
SUTLA nema kontakt za uzemljenje.
Vanjsko kuciste i kaseta za baterije su zamjenjivi medjusobno. Oba uredjaja su radjena metodom lemnih usica pa nemaju stampane plocice.
RUP-3 ima germanijum a SUTLA kao novija silicijum poluvodice.
Takodjer zajednicka im je torbica u koju stanu 2 rezervne baterije. Na prednjoj ploci je razlika to sto SUTLA ima potenciometar za jacinu zvuka, kanalni preklopnik sa 3 polozaja i potenciometar za squelc, na uredjaju pise sum.
Proizvodjac je Radio Industrija Zagreb.
Obadva na prednjoj ploci imaju oznaku RIZ.
Stari milicijski prijenosni uredjaj SUTLA imao sam prepravljen na 145MHz , tri kanala kontrolirana kvarc kristalima , predajni na 8MHz puta 18 a prijemni uobicajeni 45MHz puta tri plus 10.7MHz. Dinamicki zvucnik mikrofon(identican kao na mobilnoj stanici KRKA). Antenski konektor onaj mali 18 (manji nego standardni PL ili SO). Antena trakasta lambda pola 74 cm duga. U kazetu za baterije idu dvije NiCd 8.4 volta baterije napravljene da se nemogu naopako okrenuti(zanimljivo svaka baterija u stanici ima po 4 kontakta, 8 ukupno.
Po 4 kontakta su na plus i minus svake baterije a ostala 4 sprijecavaju da se spoji nesto drugo osim originalnih baterija pa sam ja kad sam koristio ispravljac morao morao kratkospojiti 6 kontakata
rjesenje je bilo da svaka baterija ima plus i minus kontakt kao i metalnu plocicu koja nije nigdje spojena ali 4 kontakta su iz uredjaja dodirivali plus, minus i tu plocicu 2 kontakta i ako nije tako na obadvije baterije strujni krug nije omogucen.
Na plocicama je bio ugraviran i serijski broj baterije kao i godina i mjesec proizvodnje, baterije koje sam imao su radile satima a proizvedene '68 godine, 16 godina stare i koristene prije). Ja sam SUTLU koristio sa ispravljacem 18 V .
0naj mali za 12V ali domotao potrebni broj navojaka. To je onaj adapter takozvani, nestabiliziranog izlaznog napona, 0.5A maksimalno. Kabl sa ispravljaca- adaptera je bio zalemljen u plasticno kuciste neispravne original baterije(naravno da sam svih 7 NiCd clanaka uklonio.)
Izlazni tranzistor je 2N3866 i u anteni je davao do 1W.
Moj prvi FM uredjaj.
Sacuvao sam antenu a kristale negdje takodjer.