Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Antena za kt  (Pročitano 20597 puta)

elektro94

 • 2
 • **
 • Poruke: 9
Antena za kt
« poslato: 28.05.2009. 10:48 »

Razlike izmedju dipol, inverted V i GP antene za kt
Sačuvana

elektro94

 • 2
 • **
 • Poruke: 9
Odg: Antena za kt
« Odgovor #1 poslato: 28.05.2009. 10:55 »

Ljudi sta se najbolje pokazalo od ove tri antene (konkretno za 14mhz)?
Sačuvana

josip

 • 3
 • ***
 • Poruke: 20
  • Imejl
Odg: Antena za kt
« Odgovor #2 poslato: 29.05.2009. 11:53 »

Od ovih gore nabrojanih antena, do sada se najbolje pokazala dipol antena i to na svim frekvencijama a ne samo na 14 MHz. Inače sve ostale antene su samo imitacija dipol antene i njene razno razne varijante. Naravno da će rezultati biti dobri samo onda kad je ta dipol antena ( ili bilo koja druga ) rezonantna na radnoj frekvenciji. Pri tome je optimalno podešena ulazno/izlazna impedancija prijemnika/predajnika na samu antenu odnosno okolni prostor. Ne kaže se uzaludno da je antena najbitniji element u lancu primopredaje radio signala. Ukoliko je antena solidno napravljena i podešena i sa slabijim predajnikom dobit ćemo veći "domet", a sa slabijim prijemnikom i dobrom antenom bit ćemo u mogućnosti primati i vrlo slabe signale.
 To potvrđuje staro pravilo "Dobra antena je najbolje pojačalo"
Na žalost, u današnje vrijeme konstrukcijama antena se pridaje vrlo malo pažnje, kako u amaterskom tako i u profesionalnom području.
Sačuvana

9A6BA

 • Gost
Odg: Antena za kt
« Odgovor #3 poslato: 03.06.2009. 14:34 »

Pozdrav
« Poslednja izmena: 27.03.2010. 08:30 od strane 9A6BA »
Sačuvana

elektro94

 • 2
 • **
 • Poruke: 9
Odg: Antena za kt
« Odgovor #4 poslato: 03.06.2009. 15:31 »

Ja sam, iskren da brudem pocetnik na kt-u, tako da ne znam mnogo o tome, nego el je bolje da se stavi 50omski (RG58 ili RG213) ili 75omski koaksijalni kabli i koje duzine sme da bude? U pitanju je snaga od nekih 50wata pa ne znam kako je najbolje prilagodjenje.....
Sačuvana

josip

 • 3
 • ***
 • Poruke: 20
  • Imejl
Odg: Antena za kt
« Odgovor #5 poslato: 03.06.2009. 21:42 »

Što se tiče koaksijalnog kabla za KV (KT) i snagu od cca 50W sasvim je dovoljan RG 58.
Za veće snage i više frekvencije bolji je RG 213.
Što se tiče impedancije, svi radioamaterski primopredajnici ( ukoliko nije riječ o samogradnji ) i velika većina profesionalnih primopredajnika ( ukoliko su ispravno podešeni i održavani ) imaju ulazno/izlaznu impedanciju 50 ohma.
Antena će biti u potpunosti funkcionalna i efikasna jedino i samo onda ako je ulazno/izlazna impedancija iste vrijednosti kao i antena s napojnim vodom ( koaksijalnim kablom ).
Ne smije se zaboraviti i činjenica da je npr. dipol simetričan a koaksijalni kabel asimetričan. Znači da osim prilagodbe impedancije moramo pretvoriti karakter koaksijalnog kabla iz asimetričnog u simetrični, odnosno antenu (dipol ) iz simetričnoh u asimetrični. Koliko god ovo izgledalo na prvi pogled komplicirano, to se praktično izvodi s prilagodnim članom tzv "balun".
Dosta korisnih podataka s područja ove problematike ima u radio-amaterskoj literaturi i na internetu.
73 Josip
Sačuvana

9A6BA

 • Gost
Odg: Antena za kt
« Odgovor #6 poslato: 04.06.2009. 05:25 »

Da,slazem se sa tobom,samo treba mu objasnit kako da mu taj dipol bude najoptimalniji.T.j. visina na kojoj je dipol,kvaliteta i promjer same zice dipola,smijer zracenja itd.Stojim iza teorije da se lako moze napravit kompromis sa balunom ili zavojnicama itd,ali poluvalni dipol je najjednostavnija i najjeftinija,a ujedno najoptimalnija solucija.Samo sto uvijek postoji problem zbog manjka prostora,pa smo primorani raditi invrertit antene ili skracene dipole itd.Sretno i 73 :)
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Antena za kt
« Odgovor #7 poslato: 15.08.2009. 22:27 »

Ovde se cesto daju odgovori tipa-pokazalose ...ne kaze se gde i kako (jer i lose se pokaze na neki nacin)..onda -kao sto se zna.....I tako mladi amateri odu u zabludu slusajuci "iskusnije" ali po citanju ocigledno!Sa dipolom na 14Mhz ima da uradis samo Evropu i retko nesto vise!Recimo ovako ako poredite GP i dipol,do Moskve dipol je nesto malo glasniji,ali na dalje i sve dalje ,znaci i najdalje-GP ima da tuce dipol i to bez problema.Za DX rad ,antena MORA da ima NIZAK UGAO ZRACENJA,sto dipol NI SLUCAJNO NEMA!A dipol je u varijnti i inverted v,pa sve kracene varijante (koje treba strogo izbegavati uvek kad je moguce,bez razmisljanja) W3DZZ.G5RV itd...Dali smo krake di[pola savilo pod nekim uglom ili je on  pruzen ravan nema veze,sve je to ipak dipol.Ovde treba reci da dipol najvise oseca kad se sredina antene dize u vis ako vec ne moze cela antena pa je otuda nastalo obrnuto (inevrted) v,jer trazi samo jednu visoku tacku za oslonac...Island jedva da je DX,nije DX samo stanica iz druge drzave,DX veza je sa stanicom daljom od 3000Km.Ako nemate balun za simetriranje dipola nista nista dramaticno propustili,neka ga on bez baluna bice mu sasvim dobro,posebno ako kuplerom terate dipol da radi van opsega za koji je pravljen,imam uradjeno i potvrdjune vise od trista zemalja nikad nisam simetrirao dipol!Dipol dobro radi ako je jednu talasnu iznad zemlje ali je to za donje opsege depresivno visoko...Recimo dipol na 3,5Mhz,na visini od oko 6m od zemlje,da biste uradili USA stanic treba vam uz to i bar 500W snage,na 7Mhz dipol jos i "pije vodu" ali preko toga niko ko ima ozbiljnije namere ne koristi dipol.GP je tu od jednostavnih antena superioran u svakom pogledu...Kraceni dipoli (sa trapovima) nikako-ni po koju cenu,osim ako se mora,niska im je efikasnost,propusni opseg beznadezno uzan pa ga sve ovo smvrstava u antene napravljene iz nuzde a ne realne potrebe!
  Debljina zice ako je bar 2mm je sasvim dovoljna i za linear.Dipol je nezaobilzan kao najprostija antena za koju "pamet ne treba",ali je kao antena davno prevazidje jer ga tuku petlje u svim oblicima i na donjim bandovima gde je kod nas i dalje najcesca antena!Takmicari ga za lokalne konteste namerno postavljaju nisko...moze puno da se prica,ali i ovo je dovoljno...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

YU2M

 • Gost
Odg: Antena za kt
« Odgovor #8 poslato: 13.10.2010. 10:25 »

Razlike izmedju dipol, inverted V i GP antene za kt
Hajde da pokušam i ja....
Razlike su:
Horizontalno postavljeni dipol i Inv V antena zrače u pretežno u horizontalnoj ravni, dok GP zrači najviše u vertikalnoj ravni. Dalje, Dipol ima standardnu impendansu od 75 oma, Inv V, ako su kraci pod 90 stepeni, kao što treba Z= 50 oma, dok GP ima Z=50 oma, ukoliko su mu radijali postavljeni na 45 stepeni u odnosu na vertikalni element, ako je on dugačak 1/4 talasne dužine.
Što se tiče dijagrama zračenja, dipol postavljen na visinu od jedne talasne dužine i više, zrači jednako u svim pravcima, osim po svojoj osi, gde je zračenje neznatno slabije. Inv V, zavisno od visine napojne tačke, zrači, manje ili više, uglavnom vrlo visoko iznad horizonta, prema nebu, i odličan je za veze do par 1000 km u krug. GP antena sa, po mogućstvu, što više radijala ( bar 32 ) zrači nisko po horizontu, naravno, ukoliko nema bitnih visokih prepreka, koje će to deformisati.
Što se tiče prijema, GP "neumoljivo" prikuplja gradski i statički šum u odnosu na druge dve antena.
Malo se ne bih složio sa Ganetom, u vezi toga da dipolom nećeš raditi DX veze....
Kada su stanice jako udaljene ( DX) dolazi do raznih refleksija u jonosferi, koje često menjaju kako polarizaciju, tako i ugao pod kojim talasi dolaze. kako imam za 14 MHz i dipol i Vertikalnu antenu, bio sam u prilici da ispratim ova zbivanja i često se deševalo da stanice iz odredjenih predela čas čujem ( i dozivam) bolje na jednu, čas na drugu.
Dakle, šta god da postaviš, ili si postavio, na 14MHz , radićeš i daleke veze, nekad lakše, nekad teže, a to će zavisiti od trenutnih uslova prostiranja, polarizacije antene korespondenta, gužve, koja se oko njega stvorila ( pile-up), tvoje veštine i ko zna čega još....
poz Neša
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Antena za kt
« Odgovor #9 poslato: 15.10.2010. 22:10 »

Нешо,
не кажем да неће да уради далеке везе,али много ређе и много теже него са диполом!Проверено!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!