Razlike izmedju dipol, inverted V i GP antene za kt
Hajde da pokušam i ja....
Razlike su:
Horizontalno postavljeni dipol i Inv V antena zrače u pretežno u horizontalnoj ravni, dok GP zrači najviše u vertikalnoj ravni. Dalje, Dipol ima standardnu impendansu od 75 oma, Inv V, ako su kraci pod 90 stepeni, kao što treba Z= 50 oma, dok GP ima Z=50 oma, ukoliko su mu radijali postavljeni na 45 stepeni u odnosu na vertikalni element, ako je on dugačak 1/4 talasne dužine.
Što se tiče dijagrama zračenja, dipol postavljen na visinu od jedne talasne dužine i više, zrači jednako u svim pravcima, osim po svojoj osi, gde je zračenje neznatno slabije. Inv V, zavisno od visine napojne tačke, zrači, manje ili više, uglavnom vrlo visoko iznad horizonta, prema nebu, i odličan je za veze do par 1000 km u krug. GP antena sa, po mogućstvu, što više radijala ( bar 32 ) zrači nisko po horizontu, naravno, ukoliko nema bitnih visokih prepreka, koje će to deformisati.
Što se tiče prijema, GP "neumoljivo" prikuplja gradski i statički šum u odnosu na druge dve antena.
Malo se ne bih složio sa Ganetom, u vezi toga da dipolom nećeš raditi DX veze....
Kada su stanice jako udaljene ( DX) dolazi do raznih refleksija u jonosferi, koje često menjaju kako polarizaciju, tako i ugao pod kojim talasi dolaze. kako imam za 14 MHz i dipol i Vertikalnu antenu, bio sam u prilici da ispratim ova zbivanja i često se deševalo da stanice iz odredjenih predela čas čujem ( i dozivam) bolje na jednu, čas na drugu.
Dakle, šta god da postaviš, ili si postavio, na 14MHz , radićeš i daleke veze, nekad lakše, nekad teže, a to će zavisiti od trenutnih uslova prostiranja, polarizacije antene korespondenta, gužve, koja se oko njega stvorila ( pile-up), tvoje veštine i ko zna čega još....
poz Neša