Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Ispravljač ND-12 Iskra  (Pročitano 3675 puta)

Safet

  • Gost
Ispravljač ND-12 Iskra
« poslato: 05.01.2016. 20:57 »

Pozdrav

Nedavno sam nabavio Iskrin ispravljač Nd-12. Izlazni napon mu je oko 26 volti. Transformator je malih domenzija pa ne vjerujem da je struja veća od 1A, mada sumnjam da je i tolika.Nisam uspio naći za koji je uređaj bio namijenjen dati ispravljač. Sa prednje strane ima dva kabla od kojih je jedan napojni, a pored drugog piše " K POSTAJI ", što upućije na to da je bio namijenjen za napajanje nekog radiouređaja koji je radio na 24V. Ispravljač nema prekidač za uključivanje i isključivanje nego je spojen direktno na napojni kabal.

Kontrolna lampica na prednjoj strani uređaja nije radila. Neko je mijenjao tranzistor preko kojeg se napaja kontrolna lampica i stavio je BC216 za koji sam na internetu našao da je NPN. Međutim zanimljivo je da kad probam tranzistor unimerom pokazuje da je PNP, i pokazuje da nema kratkog spoja. Prvo sam pomislio da sam pogrešno uključio kablove na instrument, što nije bio slučaj. Probam instrument sa drugim NPN tranzistorom i na njemu pokazuje dobro. Dati tranzistor sam zamijenio sa PN2222 i kontrolna lampica sad radi.


Ako neko zna za koji je uređaj bio namijenjen ovaj ispravljač ili još bolje ako ima šemu sa vrijednostima elemenata bio bi veoma zahvalan.

Unaprijed hvala
Sačuvana

BPD

  • Administrator
  • 4
  • *****
  • Poruke: 61
    • Imejl
Odg: Ispravljač ND-12 Iskra
« Odgovor #1 poslato: 06.01.2016. 22:37 »

ND-12 je punjač baterija 12V 1.8Ah za Iskrinu radio-stanicu RT-1 T-4. Kao takav nije namenjen za napajanje stanice, a napon koji si izmerio verovatno si merio u praznom hodu. Punjenje je predvidjeno bez skidanja baterije sa radio-stanice, pa zbog toga kod jednog kabla piše "K POSTAJI".

U pitanju je spori punjač sa konstantnom strujom punjenja 0.18A, pa napon nije stabilisan. Punjač ND-12 je mogao u nuždi da se koristi i za punjenje baterije radio-stanice RT-20 TC-6, samo je tada punjenje trajalo 54h.

Pozdrav, Brana
Sačuvana