Pozdrav
Nedavno sam nabavio Iskrin ispravljač Nd-12. Izlazni napon mu je oko 26 volti. Transformator je malih domenzija pa ne vjerujem da je struja veća od 1A, mada sumnjam da je i tolika.Nisam uspio naći za koji je uređaj bio namijenjen dati ispravljač. Sa prednje strane ima dva kabla od kojih je jedan napojni, a pored drugog piše " K POSTAJI ", što upućije na to da je bio namijenjen za napajanje nekog radiouređaja koji je radio na 24V. Ispravljač nema prekidač za uključivanje i isključivanje nego je spojen direktno na napojni kabal.
Kontrolna lampica na prednjoj strani uređaja nije radila. Neko je mijenjao tranzistor preko kojeg se napaja kontrolna lampica i stavio je BC216 za koji sam na internetu našao da je NPN. Međutim zanimljivo je da kad probam tranzistor unimerom pokazuje da je PNP, i pokazuje da nema kratkog spoja. Prvo sam pomislio da sam pogrešno uključio kablove na instrument, što nije bio slučaj. Probam instrument sa drugim NPN tranzistorom i na njemu pokazuje dobro. Dati tranzistor sam zamijenio sa PN2222 i kontrolna lampica sad radi.
Ako neko zna za koji je uređaj bio namijenjen ovaj ispravljač ili još bolje ako ima šemu sa vrijednostima elemenata bio bi veoma zahvalan.
Unaprijed hvala