Zdravo svima,
Ovaj post tehnički ne pripada postavljenom pitanju - poslednjem/najsvežijem zapisu - ali ima veze sa temom kojom se bavi ovaj forum "Vojni telekomunikacioni uredjaji".
Svojevremeno je Božo Motezger u svojoj knjizi posvećenoj radio-amaterskim konstrukcijama (lampaši - I izdanje, a kasnije se pojavilo i II izdanje posvećeno tranzistorskim uredjajima), pisao de je posle II svetskog rata došlo do ekspanzije radio-amaterizma, jer su se pojavile velike vojne rezerve radio tehnike, a posebno je komentarisao temu kristala, na bazi kojih je i radio amaterima postalo dostupno da urade samogradnje SSB primopredajnih uredjaja.
Posle naših ratova na Balkanu i raznih "restruktuiranja" oružane sile, pojavila se na otpadima - velika količina radio-amaterima interesantne vojne radio-komunikacijske tehnike. Razni RUP-ovi, AT-ovi, lampe, AL cevi, kablovi
i slicno... cene "od oka" ili za ceo sklop... uglavnom za 20tak Eu se kući mogla odneti prava radio stanica sa pratećim
priborom. Uz malo sreće, to je bilo odmah spremno za rad. Za one sa manje sreće, morali su da rasklope uredjaj, operu ga petrolejom od vojne masti (preklopinike i releje), sklope i eto nove stanice na bandu.
E sad - na kom bandu? Na 35Mhz, 55Mhz...? Ima li ko uvida u to šta je od radio-amaterima dostupne vojne radio-tehnike još uvek u službi naše vojske, policije i drugih? Koje su frekvencije "napuštene" od ovih službi? Da li je legalno
posedovati npr. RUP-12, 15, RU-20? Kakva je sudbina ovih uredjaja da budu registrovani kod RATEL-a kao radio-amaterske radio-stanice? Da li je kome to pošlo za rukom?
Naravno, svaki radio-amater zna šta mora biti ispunjeno od uslova i zadovoljeno, pre nego što se stisne PTT na nekoj FRQ sa tom i tom vrstom rada i snagom... A izazovi su veliki... ko da odoli - a da ne proba kako radi "zelena" mašina -
koja je nekada vredela čitavo bogatstvo, koja vezuje za uspomene iz regularne vojske, ili je ratni trofej... Nama tenkistima, oficiri nisu dozvoljavali da upalimo RUT - da nešto ne pokvarimo... a eto ga sad kompletan, skoro nov - na buvljaku...
Da li posedovanje "zelenih" radio-mašina i povremeno paljenje, može da se podvede pod radio-aterski "konstruktorski rad" ili "eksperimentalni rad"?
Iako smo mi kopnena država, imamo li nešto poput 2182Khz na moru? Imamo li mi naše stalne frekvencije za vanredne situacije (koje možemo da podelimo sa vojskom, policijom i državom) a u korist gradjana, uz TO zaposlimo i naše RT-20 TC6, a ne da ih šutiramo po podrumima i na kraju bacamo u kontejnere. Neozbiljno je da nam 3725Khz bude "emergency call" centar!
Mislim da sam načeo tomu za radio-amatersku dikusiju...
'73, YT1MK, Miško - Čačak