Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: kenwood th-79 problem sa displejom  (Pročitano 4127 puta)

dario77pd

  • Gost
kenwood th-79 problem sa displejom
« poslato: 14.12.2014. 23:16 »

Postovanje svim clanovima ovog sajta
Vlasnik sam rucne radio stanice kenwood th 79 dual bander i prije nekog vremena sam morao mijenjati flat kabal na displeju.
Poslije popravka kabla, na displeju se pojavilo umjesto broja frekvencije samo ch1 i ch2. Sve sam pokusao ali nece da mi vrati frekvencije. Molio bih za pomoc ako je neko upoznat sa problemom ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
 unapred zahvaljujem
Sačuvana

BPD

  • Administrator
  • 4
  • *****
  • Poruke: 61
    • Imejl
Odg: kenwood th-79 problem sa displejom
« Odgovor #1 poslato: 17.12.2014. 01:17 »

Radio-stanicu TH-79 sam u rukama imao pre mnogo godina, pa ću pokušati po sećanju da ti pomognem.

Frekvencija na displeju može da ti se ispiše u nekoliko slučajeva.

1. Kada si u VFO modu. Ovo je najjednostavnije, ali nije tvoj slučaj jer se tebi ispisuju oznake kanala (Ch0 do Ch79, ukupno mogućih 80 kanala), što znači da si u modu memorisanih kanala.

2. Kada imaš programirane memorijske kanale, radio-stanica dozvoljava da im dodeliš imena, kako bi ih lakše identifikovao. Oni to nazivaju "identifier", skraćeno ID. Ime kanala može da sadrži najviše 7 karaktera (slova, cifre i još neki simboli). Za ime kanala možeš da izabereš frekvenciju i da tako programiraš ID. Na primer, programirao si u Ch1 repetitorski kanal 145.600 (po starim oznakama to je R0, a po novim RV48). Ako ne programiraš ime, pojaviće ti se Ch1. Uobičajeno je da se kao ime upiše oznaka kanala, na primer RV48 (ili R0, ili čak obe oznake: RV48-R0, pošto je to 7 karaktera). Medjutim, ti možeš umesto oznake kanala kao ime da upišeš frekvenciju, recimo prijemnu 145600 (6 karaktera-cifara) ili 145.600 (ima 7 karaktera). Tada ćeš kao ime kanala imati frekvenciju.

3. Ako se dobro sećam, postoji još jedna funkcija na toj stanici, a to je način prikazivanja kanala na displeju. Uključenjem i isključenjem ove funkcije (channel display function) menja se prikaz na displeju izmedju oznake kanala Ch (ili upisano ime) i frekvencije. Ova funkcija se uključuje/isključuje tako što dok je stanica isključena pritisneš taster <BAND> i onda uključiš stanicu. Na isti način se funkcija isključuje. Za ovo nisam 100% siguran, pišem po sećanju, a ipak je prošlo mnogo godina :) U svakom slučaju, nadam se da imaš uputstvo za rukovanje, tamo sigurno ima opisano sve ovo. A možeš i samo da probaš - ovo ne resetuje memorisane kanale.
Sačuvana