Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Fazno usaglasavanje dva ili vise predajnika na istoj frekvenciji uz GPS  (Pročitano 3670 puta)

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl

Fazno simetricni analogni repetitori na jednoj frekvenciji sa GPSom

pre neko vece mi je palo napamet da probamo da pustimo u rad nekoliko repetitora na istoj frekvenciji recimo ga priomera radi R0  vhf repetitor 145.600  ali da u osilatoru dovedemo signal od GPS a umesto kristalnog ili pll osilatora a sve u smislu da se fazno usaglase dva ili vise repetitora na istoj frekvenciji kako nebi bilo doslo do smetnji vec do sihronizovanog zajednickog  rada

ideja mi je dosla na osnovu predajnika dvb-t2 telefizije koji na jednom istom regionu vise predajnika emituju na potpuno istom kanalu i ne dolazi do smetnji ili interferencije , pa sam u razgovoru sa nekim strucnim licima dosao do saznanja da to isto moze i u analognoj tehnici a da to tako nesto radi vec na analognoj kod italijana samo na FM difuznim radijama

pa sam ja dosao na ideju da probamo tako nesto samo radi smetnje vise repetitora koji su u blizini a rade na istoj frekvenciji pa se preklapaju , mozda je jedno od resenja ovo fazno simetriranje usaglasavanje uspomoc gps , pa jos i ako se linkuju ti fazno usaglaseni repetitori onda bi bilo super tek tada bi se mozda neko zadovoljio ili bi se uvek nasao neko kakoa bi to sabotirao i reko to nemoze po pravilnicima i zakonima , a ja bi ga podsetio da su Radioamteri koji uvek nesto istrazuju i testiraju
Sačuvana
73! to YT1PRM

gane

• 5
    • Imejl

То се зове SFN,/SINGLE FREQUENCY NETWORK/,као принцип је стара ствар и по теорији је универзално примњиво.Међутим,ни GPS сигнал није ни издалека довољно фреквентно тачан,цезијумски стандарди у данашње време то више нису.У најгорем случају GPS може да гарантује тачност унутар +/- 1 микросекунду,А то време је 'покривено' унутар DVBT сигнала убацивањем специјалног пакета у MPEG-2 сигнала тзв. MIP /MEGA-FRAME INITILIZATION PACKET/ којим је /врло упрошћено речено/ покривен неизбежни фазни џитер.Затим се /опет врло упрошћено речено за лакше разумевање/ SFN адаптером,унутур њега,SYNC степеном 'мери'време-разликаизмеђу MIP пакета и локалног PPS /најзгодније је на 10 MHz/,да се. добије вредност актуелног кашњења мреже ,па се пакети стрима задржавају док се не достигне максимално кашњење.Фазна грешка се дели у два правца,на грешку у тајмингу /времену/ и грешке на путањи сигнала које се морају узети у обзир врло озбиљно.Примера ради,100 nsec степ је разлика од 30 метара,али,1 микросекунда је већ 300 метара...Овим се може доказати да је уз коректан SFN адаптер,GPS сигнал користан али не и неопходан.Свакако да је ово изводљива идеја,дали је ценом оправдана то је друга прича.То је технички врло захтеван посао,захтева компликован алгоритам,захтева доста сигнала за врло брзу обраду,значи процесоре,све у свему веома скуп захват где би морало дасе доста тога купи јер се не исплати развијати уређај за пар репетитора...
« Poslednja izmena: 05.12.2014. 17:31 od strane gane »
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!