Gane, pricalo se i da su partizani u BG da bi izbegli lociranje tx-a koristili nulu od niskonaponske mreze kao antenu

(ostalo je legenda hi

).
Svaki komad zice ce da bude "negde" rezonantan hi.
Jednom prilikom dok sam bio u VGD, namontiram otvoreni dipole za 3,7MHz, zeljeni smer, max mogucu visinu 75e uvodnik... da ne ulazim u teoriju (nije mi jaca strana hi), out 80w SWR (nema swr 1:1 na 3725 hi) raporti ono 59 solidno.
... i sve bi bilo u redu da se u isto vreme iz istog QTH nije javljao i Branislav E73RDL.
Cujem ja raporte sve 59 +... FB... imas li linear... iskljuci linear i sl.
Nebude meni tesko i odem kod njega da vidim PPS i antenski sistem.
Uredjaj 80W, (kasetofon uredno montiran hi), PPS u skladu sa mogucnostima, uglavnom sve kako treba.
Antenu nisam video

(jeste da nosim naocare ali nevidim antenu za 80m

, ima neki uvodnik ide na Yagi za 2m i jos jedan uvodnik u krosnju neke stare kruske (kruska olistala) i to je to

). Zamolim ga da mi pokaze antenu za 80m.
Kaze pa kako nisi video inverted V, hajde da ti pokazem. I odvede me pod onu krusku i kaze vidis li sad?
Jbga ja gledam, usao uvodnik u lisce od kruske, okolo neka ograda od bodiljkave zice, i to je to.
Da ne gnjavim vise, antena za 80m je izgledala otprilike ovako; baluna za simetrisanje nema, izolatori od plastike, nastiklani krakovi od vise razlicitih provodnika razlicitih precnika, izlomljeno po granama i kroz lisce, i na kraju zafalilo, e tu je nastiklano jos po par metara "bodiljkave zice".
Nista nidje veze nisacim. Odem po SWR metar, ... vratim se izmerim ....SWR 1:1 !
Izmerim swr po celom opsegu, ima malo swr-a ali ne vraca se preko 1.5 !
Odradim par veza na 3,5MHz CW, raporti 599+ !
Zakljucak i predlog za izbor antene za ovog e7x:
1. obavezno praviti drvene nosace za antene (po mogucnosti od kruskinog drveta).
2. zavrsni clanci, od bodiljkave zice (po mogucnosti zahrdjale)
3. svi spojevi na čvor sa opustenim "brkovima" (izbegavati tacne dimenzije, lemljenje, kleme i sl.)
4. izolatori od plastike
5. nesimetricni krakovi, sto vise izlomljeni.