Radionica > Vojni telekomunikacioni uređaji

RU-20 problem sa baterijama

(1/2) > >>

z34pec:
Zdravo,
Savez Radio amatera Makedonije je dobio od Vojske RM 20-ak komada RU-20 koji su navodno u dobrom stanju.
Juce sam probao da "ozivim" jedan sledeci originalna JNA uputstva ali na zalost nista.
Danas sam izmerio napon na bateriji i on iznosi 2.5V. Sa generatorom sa uspeo da dovedem napon do 9.6V ali nazalost samo toliko. Napon malo po malo padne tako da tih 9.6V nisu konstantni.
Probao sam da vidim dali su nam poslali i punjace ali na zalost nista od toga.
Interesuje me kako mozemo ove baterije da vratimo za ponovni rad ?
Dali se moze unutrasnjost izvaditi i umesto toga staviti 21 bateriju Ni-MH ili slicnu i time koristiti obicni punjac za Ni-MH baterije ?
Isto taka interesuje me kako bi se uradilo eksterno napajanje za ovu stanicu u pogledu kontakta.
Dali neko zna za modificirano resenje biraca gde umesto dugmeta ima displej i podesavanje se radi putem potenciometara ?
Video sam da to ima, ali me interesuje dali je neko vec to uradio kod sebe i sta kosta u pogledu visine investicije ?

Svako iskustvo u vezi ovoga je dobro doslo.

Pozdrav,
Z34PEC

RoRa:
Baterija je najverovatnije propala i mora se zameniti. Međutim, nije dovoljno kupiti nove NiMH akumulatore i vezati ih u seriju jer zbog serijske veze moraju biti i "upareni" po kapacitetu. Za fabriku to nije problem ali za amatere je to praktično nerešiv problem.
Moj RU-20 ima ugrađen klasičan ispravljač u ispražnjenoj kutiji baterije. Kutiju je moguće isprazniti ako se bušilicom uklone nitne kojima je poklopac vezan za kutiju.  Baterije su od kutije odvojene perforiranim plastičnim "ćebetom". U kutiji ima mesta i za manji NF pojačavač sa zvučnikom.
Zlatko iz Umaga nudi digitalnu glavu za RU-20 za oko 100Eura ali zahteva da mu se pošalje originalna glava.

z34pec:

--- Citat: RoRa  04.07.2014. 18:51 ---Baterija je najverovatnije propala i mora se zameniti. Međutim, nije dovoljno kupiti nove NiMH akumulatore i vezati ih u seriju jer zbog serijske veze moraju biti i "upareni" po kapacitetu. Za fabriku to nije problem ali za amatere je to praktično nerešiv problem.
Moj RU-20 ima ugrađen klasičan ispravljač u ispražnjenoj kutiji baterije. Kutiju je moguće isprazniti ako se bušilicom uklone nitne kojima je poklopac vezan za kutiju.  Baterije su od kutije odvojene perforiranim plastičnim "ćebetom". U kutiji ima mesta i za manji NF pojačavač sa zvučnikom.
Zlatko iz Umaga nudi digitalnu glavu za RU-20 za oko 100Eura ali zahteva da mu se pošalje originalna glava.

--- Kraj citata ---

Postovani,puno hvala na odgovoru.
Interesuje me uparivanje po kapacitetu i zasto je toliko to vazno, t.j. sta bi poslo ka zlu ako se upare baterije istog proizvodzaca i kapaciteta (1.2V - 2100 mAh na primer)
Isto tako video sam da postoje i pakovanja od 25.9 V sa strujom od 2 i vise Ah. Nadam se da bi ova isto tako odgovarala za nju. Trazi cu i valjda cu nesto naci u vezi ovoga.
Sto se tice glave, vec sam kontaktirao S52PC i dobio informaciju oko toga.
Pozdrav,

RoRa:
Uparivanje po kapacitetu je OBAVEZNO iz sledećih razloga:
- podatak o kapacitetu jednog akumulatora je nominalan podatak, usrednjen za veliki broj akumulatora a dozvoljena  procentualna odstupanja kapaciteta pojedinih primeraka akumulatora proizvođač daje u detaljnim specifikacijama.
- ako se formira baterija u kojoj pojedinačni akumulatori (ćelije) imaju različit kapacitet dolazi do problema prilikom pražnjenja. Ćelija najmanjeg kapaciteta će se prva isprazniti i početi da "radi" u nedozvoljenom režimu a da se to praktično ne oseti na spoljnim priključcima akumulatora. Vrlo brzo, ćelija najmanjeg kapaciteta propada a to dovodi do propadanje baterije.
Navedeni problem može se izbeći uparivanjem po kapacitetu ili prazniti bateriju znajući kapacitet (izmeren) akumulatora koji je najslabija "karika" u lancu.
 

Tono:
Pozdravljen,

baterija za RU-20 može se obnoviti bez večih problema. Poklopac kutije na kutiju pričvrščen je vijcima M3, a sami baterijski članci u kutiju zaliveni su sa poliuretanskom penom. Demontaža starih članaka stoga je prilično nezgodna, lično sam članke doslovno vadio po komadičima. Kutiju sam posle toga pjeskario i ofarbao SMB bojom.

Samo "uparivanje" članaka nije potrebno, pošto se radi o serijskoj vezi. Slažem se, da najslabija karika diktira struju punjenja odn. pražnjenja, ali situacija u praksi nije kritična. Bitno je da svi članci imaju isti nazivni kapacitet i da su po mogučnosti isto istrošeni. Za amatersku upotrebu biti če dobri svi članci, koji se mogu nači za jeftine pare. Naime obnova same baterije sa kvalitetnim člancima prilično je skupa.

Moram potražiti fotgrafije moje obnove, koju sam obavio pre oko 10 godina. Kad jih nađem stavit ču jih na forum.

Lp,

Tono, S51AG

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju