Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: TS 830S i "antenna tuner"  (Pročitano 5646 puta)

aleksandar_sabac

 • 3
 • ***
 • Poruke: 36
  • Imejl
TS 830S i "antenna tuner"
« poslato: 27.12.2013. 22:45 »

Na pocetku pozdrav svima,

Ukoliko nisam pogresno razumeo/shvatio podesavanjem izlaznog stepena navedenog uredjaja (mada to vazi za sve hibridne uredjaje pretpostavljam), prilagodjava se impedansa uredjaja impedansi antene.
Da li ni je onda na takvom uredjaju potreban "antenna tuner". Ako je potreban, kako onda da vrsim podesavanje.
Kako da znam da je impedansa antene izmedju 50 i 75 Ohm kako pise u uputsvu od TS830S.
Kako onda podesiti izlazni stepen uredjaja ako impedansa antene nije dobra a nju opet treba podesiti tjunerom.
Sto bi rekli ljudi zapeo sam u vrzinom kolu.
Ne razumem ovo bas najbolje.
Sačuvana

YU5DIM

 • 2
 • **
 • Poruke: 18
  • Imejl
Odg: TS 830S i "antenna tuner"
« Odgovor #1 poslato: 28.12.2013. 18:08 »

U principu moze da se prilagodi na antenu  kojoj je swr do 2, 2,5 za sve preko toga bice potreban eksterni tjuner,

Evo ti jedno licno zapazanje korisnika., :D

http://www.iw5edi.com/technical-articles/kenwood-ts-830s-review
Sačuvana

RoRa

 • 4
 • ****
 • Poruke: 78
  • Imejl
Odg: TS 830S i "antenna tuner"
« Odgovor #2 poslato: 29.12.2013. 23:19 »

Izlazni stepen uređaja TS830S izveden je sa cevima a kolo za prilagođenje služi da impedansu ANTENE prilagodi na ,samo konstruktoru poznatu, optimalnu impedansu opterećenja izlaznog stepena. Dakle, prilagodno kolo, obično Kolins filtar, služi kao neka vrsta rezonantnog RF transformatora promenljivog prenosnog odnosa. Naravno, kolo za prilagođenje svoju ulogu može vršiti samo unutar nekog opsega impedanse antene.
Procedura podešavanja je data u priručniku za uređaj a stepen uspeha ili neuspeha procedure podeševanja  zavisi od osobina antene.
Sačuvana

aleksandar_sabac

 • 3
 • ***
 • Poruke: 36
  • Imejl
Odg: TS 830S i "antenna tuner"
« Odgovor #3 poslato: 30.12.2013. 18:59 »

Ok, to sam nesto i shvatio a nesto i procitao.
Nije mi samo najjasnija procedura sa antenskim tjunerom. Njegov originalni tjuner ima vestacko opterecenje.
Dakle to je lako, izaberes band, podesis uredjaj na vestackom opterecenju pa onda podesavas antenski tjuner na izabranom bandu. A sta kada nema vestackog opterecenja. Primera radi kako bih koristio uredjaj (830s) sa Dentron JR antenskom kutijom. Ona ima samo skalu za maksimalni otklon koja pokazuje da je maksimalna snaga izraracena u antenu kada je i otklon maksimalni.
Mozda sam zamrsio. Pitanje je sta prvo podesavati ili podesavati sve zajedno...
Ili jednostavno mora se naci odgovarajuci tjuner sa vestackim opterecenjem za hibridni primopredajnik.
Sačuvana

RoRa

 • 4
 • ****
 • Poruke: 78
  • Imejl
Odg: TS 830S i "antenna tuner"
« Odgovor #4 poslato: 31.12.2013. 17:19 »

Imam utisak da je vaš osnovni problem da, u situaciji kada nemate dobru antenu, pokušavate "naterati" TS 830S da emituje sa "parčetom žice" kao antenom. Ovo je moguće postići ali sa smanjenom snagom emitovanja.
Prvo nekoliko napomena:
-u izlaznom stepenu se nalaze dve cevi 6146B vezane paralelno. Dozvoljena disipacija na anodi svake cevi, po preporuci proizvođača (RCA) iznosi od 17 vati do 37 vati u zavisnosti od namene uređaja. Za amatere je prihvatljivo i celih 37 vati po cevi ali životni vek cevi je kraći.
-po preporuci proizvođača TS 830S mirna struja, za obe cevi, je 60 mA ( podešava se kontrolom BIAS na zadnjoj ploči) što sa naponom na anodi od , tipično, 650V daje disipaciju od 39 vati. Ako prihvatimo da je maksimalna dozvoljena dispacija, za obe cevi, 74 vata (2x37vati) moramo obezbediti da sa pobudnim signalom iz drajvera ne prekoračimo ovih 74 vata disipacije na anodama cevi. Ovoj disipaciji odgovara anodna struja, Ip, od oko 114 mA za HV (anodni) napon od 650V. Sve ovo pod uslovom da ni jedan jedini vat RF snage nije odvedn prema anteni. Nivo pobude, samim tim i veličinu anodne struje Ip, podešavamo kontrolom CARrier na prednjoj ploči.
-antenski tuner, u osnovi, obezbeđuje da izlaz predajnika "gleda" u impedansu koju Kolins filter može da prilagodi na izlazni stepen. U principu, kratke antene imaju kapacitivni karakter pa su kondenzatori tunera bliži minimalnom kapacitetu  a kalemovi, radi kompenzacije, bliži maksimalnoj induktivnosti, na kraju podešavanja. 
-dobro je, u početku,  podešavati izlazni stepen, držeći taster pritisnutim ne duže od dve-tri sekunde a zatim dozvoliti cevima da se hlade bar desetak sekundi.
Da sam na vašem mestu, podešavanje izlaznog stepena bih započeo postavljanjem svi promenljivih kontrola u srednji položaj a zatim nastavio u skladu sa Kenwood-ovim uputstvom, poglavlje 4.
Zbog prisustva antenske kutije (ATU) u tački 8 uputstva minimalnu struju (dip struje) anode bih ograničio, kontrolom CArrier, na recimo 150 mA umesto preporučenih 265 mA.
Podešavanje antenske kutije potrebno je vršiti tako da je MOGUĆE kontrolama PLATE i LOAD postići minimum anodne struje odnosno maksimum RF napona na izlazu TS 830S.
Važno je imati na umu da loša antena ima mali stepen korisnog dejstva i da se privedena snaga na anodama izlaznih cevi većim delom  troši na grejanje anoda i elemenata Kolins filtera i antenskog tunera a tek manjim delom biva izračena samom antenom.
U amaterskim uslovima, korektnost veličine anodne struje "meri" se posmatranjem anoda posle dužeg rada. U mrklom mraku na anodama NE SME biti ni traga od tamno crvenog usijanja.
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: TS 830S i "antenna tuner"
« Odgovor #5 poslato: 01.01.2014. 22:53 »

Потписујем и додајем:Најбоље је прво подесити антенски тјунер па уређај,пусти се из предајника само десетак (или мање) вати снаге(само онолико снаге са колоко мерач стојећих таласа може да мери,ништа више),па се тјунер подеси да ниво стојећих таласа прихватљив за уређај,онда може да се додаје снага до пуне снаге,а положаји команди тјунера за сваки банд се запишу да би се касније код промене банда лако подесила кутија.Свака кутија не може да подеси сваку антену,и ако се из кутије чује да кондезатор варничи-ту антену не треба користити нити подешавати,врћ на је треба мало скратити или продужити,уз напомену да ниједан овај захват не гарантује успех,јер у таквим случајевима промена конфигурације тјунера решава ствари...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!