Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: gubljenje signala  (Pročitano 4647 puta)

ggoorraannbgd

• Gost
gubljenje signala
« poslato: 02.07.2013. 10:08 »

poštovanje
imam dipol za 14 mhz i skoro svakodnevno radim na toj frekvenci. Taj dipol sam postavio na krov zgrade (11 sprat) pre tri meseca. Dešava se ponekad da signal neke stanice pada i nakon nekoliko skundi (ili desetine skundi) ponovo bude jak i tako se ponavlja. A nekada se to i ne dešava, jake stanice iz Rusije konstantno dobro čujem bez oscilacija. Kada mi se to dešava da se signal smanji ni moj sagovornik ne čuje jasno mene a kada se signal vrati dobro me čuje. Nema pravila kada se to dešava.
Može li neko da mi objasni ovu pojavu i da li to normalno za ovaj opseg.
Pozdrav
« Poslednja izmena: 03.07.2013. 08:36 od strane ggoorraannbgd »
Sačuvana

aleksandar_sabac

• 3
    • Imejl
Odg: gubljenje signal
« Odgovor #1 poslato: 02.07.2013. 22:32 »

Proveri sve spojeve antene, sve konektore sva lemna mesta itd... Konstantno jake Ruse koji rade sa konstantno velikim snagama mozes cuti i samo na kabal. Ako imas SWR/PWR izmeri SWR u toku tih oscilacija.
Da bih izbegao takva desavanja i zbog istih neminovna obaranja stuba koji nosi antenu tj prikljucnu kutiju na vrhu antenskog suba (preciznije-vodovodne cevi visine 10m) ja sam krajeve Inv. V antene zalemio direktno na kabal.
Te iste Ruse sam slusao na PD-8 sa antenskim kablom 75Ohm duzine 4m od TV-a (osato od starog TV-a) dok nisam imao antenu  za rad na HF.
Sačuvana

ggoorraannbgd

• Gost
Odg: gubljenje signal
« Odgovor #2 poslato: 03.07.2013. 08:35 »

Nije to bukvalno samo rusi, slušam ja i druge stanice i komuniciram sa njima. Sa grcima i špancima je veza dobra i oni mene čuju dobro. Desi se da ja čujem neke stanice solidno a oni mene nikako -ne odgovaraju. Dipol je sigurno dobar sa kontaktima. Proveravao sa swr. Na početku slušanja je dobar prijem pa krene da pada do neke granice kada slabo čujem ili nikako pa se signal vrati i bude odličan i tako u ciklusima.
Treba mi još neko mišljenje
73
Sačuvana

YU5DIM

• 2
  • **
    • Imejl
Odg: gubljenje signala
« Odgovor #3 poslato: 03.07.2013. 14:15 »

Probaj drugi uredjaj ako imas pri ruci.
Sačuvana

ggoorraannbgd

• Gost
Odg: gubljenje signala
« Odgovor #4 poslato: 04.07.2013. 10:09 »

Nemam drugi uređaj. Juče sam slušao ceo opseg i sve je bilo u redu. Jedino me neki ne čuju kada im se javljam iako ja njih čujem. Drugi mi kažu da je sidnal dosta jak 59+10db. Mislim da su u pitanju atmosferski uslovi pa bih voleo o tome više da znam. Poz
Sačuvana