Хе...Коначно нештп интересатно на форуму,мада,овај форум није за то,слабо ове људе овде занимају параболле а камоли радио астрономијја!Прво,нисам сигуран дали сам добро разумео,интересује вас астрономија или радио астрономија?Ако је астрономија онда овде нема шта да се прича о томе,али ако је радио астрономија онда може!Иначе,мене сте цитирали са бојењем антене,и ствари стоје овако:нису све фарбе погодне за бојење параболе,нити се ту ради о класичном бојењу уопште!Мада,ово треба мало схватити условно,условно у смислу радне фреквенције.Ако је фреквенција у сантиметарском подручју ту може да ради и компресор и чак четка,али,ако је милимметарско подручје онда нема шансе.Постоје за параболе посебне боје,обичне ове "општенародне" не рефлектују добро па ће узроковати пад појачања главног снопа и повећање земаљског или космичког шума што у оба случаја деградира и обезвеређује напор градитеља!Радио телескопи често раде око 1 Гига што подразумева доста велику антену па мислим и да доста кошта!Конкретно,за рад рефлексијом о месеец,радио аматерима треба парабола минималног пречника 3,5 метара што није ммали захтев,мада имма аматера који су параболе за тај банд успешно саградили,има на нету како неки украјинац то ради и заиста момак има генијалне идеје.Наравно,могу се пратити и вишљи опсез где су антене доста мање,но то са собом вуче проблеме друге природе,скупљи су полупроводници и градња постаје критична и захтевна,док је вођење антене по азимуту и елевацији посебна прича...Руси чак хладе течним азотом претпојачала да би одржали низак шум,и успешно раде на 24.000 мегахерца чак.Значи,ма како компликовано било хлађење течним азотом,јефтиније или простије му је било то него да конструише опрему која оже без тога да ради...Иначе су фреквенције изнад 1000 мегахерца најзахтевније за рад,ов испод тога може и ради се чак и на "штап и канап" тако да су многи стручњаци једноставно отишли са нижих бандова због дражи које се крију у изазовима микроталаса...