Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: end feed wire antenna  (Pročitano 5843 puta)

9a3hp

 • Gost
end feed wire antenna
« poslato: 21.03.2016. 13:15 »

Na kraju napajana 1/2  lambda je odlicna antena osim sto danas uredjaji polude od visoke impedanse. Nekad su uredjaji normalno mogli da podese bilo kakav komad zice, ali dolaskom poluvodica to vise nije tako. Cak sam i sam sa pi filtrom mogao podesiti predajnik 10W na 1/2 lambda antenu napajanu na kraju.
Da bi danas radila trazi pomoc u vidu transformacije , rezonantni transformatori su ok osim sto su ograniceni po frekvenciji i snazi(ovise o probojnom naponu  kondenzatora).
Transformator trifilarno motan pokriva komplet kt i izdrzi vise snage.


Detalji i shema
Ima na ovom sajtu detaljnije
« Poslednja izmena: 22.04.2016. 11:46 od strane 9a3hp »
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #1 poslato: 29.04.2016. 23:12 »

И фабрике пишу да им балуни раде цео КТ,па неки мерили и није баш тако.Ако је и кад је,импеданса висока,то значи да је напон велики а струја мала,волео бих да видим овај торус са слике у раду,са стотинак вати верујем да светли око њега ноћу.Не правите овакве трансформаторе него лепо узмите куплер ако већ немате места за дипол...Ово носи много главобоље у пракси!Уз куплер вештачко уземљење и сваки предајник ће радити уредно....
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

9a3hp

 • Gost
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #2 poslato: 30.04.2016. 09:11 »

U pravilu stari doabri Dentron na izlazu za zicanu antenu je bez po muke mogao prilagoditi 1/2 lambda. Takodje i moj rucni rad predajnik sa lampom i Kolins filtrom je isto tako mogao podesiti 1/2 lambda. Jest da na kraju je visok napon ali tako je uvjek kod dipola nebitno gdje ga napajali. Krajevi su na najvisem potencijalu. Pa meni nije valjalo ni napajanje u sredini dipola pa sam na kt probao i gama prilagodjenje. Radi ali smanjuje propusni opseg.
Takav trafo nije sve, uvjek ce  postojati nekakva razlika koju treba dovesti u dozvoljeno sa antenskom kutijom.
Treba procitati original web gde autor navodi da to neide u pps vec spominje koaksialni kabl baren 30 stopa dug izmedu pps-a i tog trafoa koji prakticki dodje izvan zgrade. Jer stopa je 30.48cm pa 30 stopa, kaze minimum ispada 9 metara i nesto cm. Ako ce napolju da svetli nek svetli.
Ja nezagovaram veliku snagu kako god antena bila napajana.
100W prema 25W u radu je 1S jedinica razlike. Ali komercijala i neznanje pa nema ispod 100W i vise. Danas malo tko radi antene nego kupi uredjaj i antenu pa opleti. Rasipanje i novca i snage.
Zagovornik sam samogradnje antena, ako nista drugo nesta se nauci iz svega toga. Nisam ni ja mnogo znao ali imao sam puno vremena da ponesto naucim.
Da se nebi netko prevario ni fabricki balun u sredini antene nije svemoguc od 1-30MHz. Ali trgovci napricaju kojesta.
Citao sam tu na jednoj temi o antenama za 900MHz , jest da na njima pise da rade na 900, 1800 i 2100MHz ali sa kabelom koji stave original 3 metra duzine RG174 to kabel pojede i predaju i prijem.
Uglavnom antene su jako zanimljive tko ima strpljenja. I ucenju nikad kraja.
Nekad davno smo ucili prvo sve o prijemu i prijemnim antenama prije nego smo taknuli predaju.
Da neispada da kvarim narod ili sirim dezinformacije.
Nemam takvu namjeru.

P.S.  Da ipak nekome neizadje beli dim, oprezno kad se emituje maksimalnom  snagom, nebitno od proizvodjaca antene    ili ako je samogradnja.
« Poslednja izmena: 01.05.2016. 09:15 od strane 9a3hp »
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #3 poslato: 12.06.2016. 11:50 »

Ја не бих препоручио Дентрон из неколико тарзлога.Прво,тај трафо за жични антену-од куда произвођач зна колика ће бити моја жична антена?А ако то не зна,онда није знао ни да направи трафо за импедансу моје жице.Не волим да га видим и не знам шта има у њему,али да не буде да је то за неки двојни вод?Стари Дентрон јесте,по мени добар баш и није,амери кад направе нешто бар 50% слажу у опису перформанси,или,мере перформансе на начин како је то за уређај најповољније а не за корисника.Тјунер типа -Т- ће прилагодити скоро сваку антену а не кошта као и Дентрон...И да,тачно је да је антена са куплером тим ефикаснија што је куплер ближи напојној тачки антене,најбоље је да антена почиње из куплера право...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

9a3hp

 • Gost
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #4 poslato: 12.06.2016. 16:50 »

Ovako kod mene na mom web sajtu pise da je vod za napajanje  po meni sta kraci to bolji a najbolje da ga nema uopste.
Dakle tu se slazemo.
Jedna stvar me interesuje zivo a vidim da to bolje znas pa ajde da pitam. Koristio sam Dentron  to jest T kupler. Ali u samogradnji vise volim Pi kupler. Pa me interesuje koje je bolje resenje.
Sačuvana

9a3hp

 • Gost
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #5 poslato: 12.06.2016. 17:32 »

Kupler kao sastavni deo antene je davno postao vani normalna stvar, fabricki su obicno automatizovani. Amaterski su na komandu kroz kabel visezilni uobicajeni tk kablovi.
Resenja ima svakakvih i mehanickih roler zavojnica i promenljivih kondenzatora pogonjenih elektromotorima a i  stepenastih sa relejima koji prekapcaju induktivosti i kondenzatore.
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #6 poslato: 14.06.2016. 09:53 »

Доброг куплера-нема!Најбоље да је антена тако добра да куплер не треба,јер,куплер само успева да превари предајник да види педесет ома,а и даље зрачи само део антене на коме настају стојећи таласи.Ако већ мора да се користи куплер,кад аматер није у могућности да изведе правилну антену,онда је најбоље да је куплер директно на самој антени,јер,замислимо да је антена лоша/кратка,па има 1000 ома,а ми је напајамо каблом који има 50 ома,па поред станице ставимо куплер и "све у реду"...Није у реду,тад и кабл постаје антена,могла би да се напише докторска дисертација на тему шта ту колико зрачи...кад је део антене онда нема губитака на релацији антена-куплер и ситуација је најбоља могућа-али не и добра,то никако не може да замени праву антену и од ње је много много лошије,међутим,ако нема другог решења,онда си "жив човек" и за банд за који немаш антену.-Т- куплер има по мени најшири распон импеданси који може да покрије па га лично препоручујем свакоме,а и једноставан је за градњу.Оно што људи у правилу превиђају,антену прилагођену куплеро МОРА да прати вештачко радио узмељење доведено у резонансу,оно смањи проблеме са ВФ по ППС али и значајно поправља проценат израчене енергије.
Такође не мање важно је,наш СВР метар НЕ ВИДИ какве је приорде антена,он само каже колики је СВР,али,да ли је антена активна или реактивна (са било којим предзнаком) он то не види по дефиницији (јер није у стању да види фазне ставове),тако да СВР 1:1 уопште не мора да значи да је антена добра.(Вештачка антена има најбољи СВР а са њом неће нико да вас чује).Колико је добра антена може да "каже" само анализатор мрежа и то ако је векторски,скаларни то не могу.Данас доста аматера има анализаторе антена,па могу да виде колики је активни део а колики реактивни,мада,на жалост због једноставне конструкције сви ти МФЈ доста греше,али без обзира на грешку боље је подесити са њим него "од ока"...Значи трудити се треба да је реални отпор антене изражен у омима што ближе отпору кабла односно педест ома...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

9a3hp

 • Gost
Odg: end feed wire antenna
« Odgovor #7 poslato: 21.06.2016. 17:29 »

To znam da podesavanje kuplerom kod samog uredjaja resava samo jedno. Stiti izlazni stepen. Dalje od kuplera prema anteni je haos.
Nazalost to isto vredi i kod prijemnih antena. Samo sta oplet prima signal. I dok je u pitanju tv signal sve u redu iako sam se nagledao potpuno neispravnih tv instalacija. Sve je u redu prosecnom coveku koji se u antene nerazume dok moze da vidi tv program. Kad mu na oplet dodje moj signal  odmah drame. Tako da sam o svom trosku ponovno postavljao ali kako treba tv antenske instalacije.
Cesta greska koju sam nasao na log periodik anteni kabl visi doveden iz vana umesto kroz boom onaj koji ce da se spaja oplet masa. Tako sam u komsiluku morao da radim jel eto meni prijava.
Kod mene televizija je digitalizovana i samo na UHF opsegu pa sad i nesmetam. Ali digitalni prijemnik netrpi losu antensku instalaciju , ako ima neprilagodjenje pokaze on signal ali kvaliteta nikakva. I neradi.
Koaksialni kabel je zgodan za rukovanje sve dok swr neskoci,  tada nastaju gubitci.
Probao sam i T i Pi i L kuplere. Jos mi nekako onaj Z kupler nepoznanica ali mi i sumnjiv koliki mu je raspon neprilagodjenja koje moze da prilagodi. Drzim se onog sta znam.
Sačuvana