Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Potrebna sema za linear sa PL519 ..  (Pročitano 14129 puta)

Rasha018

  • Gost
Odg: Potrebna sema za linear sa PL519 ..
« Odgovor #15 poslato: 22.03.2013. 09:54 »

Hvala Gane. Veoma veoma korisne informacije.

Imam dva pitanja. Na sekundaru mrežnog trafoa imam, pored ostalih i napone od 35V i 57V. S obzirom da za grejanje lampi PL519 treba 40V da li mogu da stavim napon od 35V ili cu morati da smanjim napon od 57V na 40V?

I drugo pitanje. Kao katodne opornike sam stavio otpornike od 22 oma paralelno sa kondenzatorima od 10nF. Da li je vrednost ovih otpornika odgovarajuća ili bi trebalo da stavim veće?

Pozdrav.
Sačuvana

gane

  • 5
  • *****
  • Poruke: 219
    • Imejl
Odg: Potrebna sema za linear sa PL519 ..
« Odgovor #16 poslato: 24.03.2013. 09:37 »

Напон грејања не ме да се смањи,чак се доста често стабилише.Што се катодних отпора тиче,није тачно дефинисана њихова вредност али:треба знати,да пад напона на том отпорнику значи смањење негативног напона за прву решетку што даље доводи до повећања мирне струје,па из овог изведено,значи са њим се не сме претерати.Наравно,да већ сама потреба за катодним отпорима у циљу изједначавања цеви,значи да немамо претпоставке за квалитетно решење,већ вучемо изнуђене потезе на које смо иизбором це ви за линеар принуђени.Отпор од 22 Ома помножен са максималном анодном струјом ће дати пад напона за прву решетку па ће за неки износ и цев променити мирну струју.Ово је најбоље проверити мерењем анодне струје без сигнала за сваку цев посебно па видети колику ће промену изазвати пад напона на катодном отпору,то би било техничко коректно,мада,не верујем да то ико ради,ако су цеви нове нема потребе за толиком перфекцијом.Али,уколико се иде са анодном струјом од пола ампера са сигналом-колико цев може да поднесе,онда је то негде по мени овако напамет-без мерења,крајња вредност,не би се смео повећавати просто зато што би се са сигналом и без сигнала драстично мењао решеткин преднапон,и линеар не би радио линеарно.Он се и зове линеарно појачало,јер само ако је линеаран по појачању онда је сигнал из њега чист и без сметњи,ако линеарности нема онда је сигнал из таквог "линеара" катастрофа и за корисника и за друге на опсегу.лоша разумљивост,сметње око радне фреквенције-сплатери,сметње на хармоничној фреквенцији,генерисање сметњи ван раднног банда (у Пољској је аматер отишао у затвор јер је сметњама изазваних линеаром срушио борбени авион-има текстова по нету о томе...),сметње другим уређајима,и генерално-ако није линеаран од њега је већаштета него вајда...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!