Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Linkovi , repetitori ,simpleks papagaj repetitor, kros band,zakoni i odrzavanje  (Pročitano 41221 puta)

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl

Postovani hteo bih konkretne odgovore i dokumemntovane iz naslova teme ,dali je kod nas zabranjeno linkovanje repetitora VHF-VHF UHF-UHF VHF-UHF .... , dali je zabranjeno postaviti Koros Band repetitor retlansator sa VHF na UHF i obrnuto , dali je zabranjeno ili nije postaviti PAROT ili PAPAGAJ simpleksni repetitor , dali su zabranjeni repetitori sa siftom -7,6mhz na UHF kod nas ?

Sobzirom da sam cuo da je kod nas sve to zabranjeno po zakoniku ali nisam mogo da nadjem da procitam a svugde u zemljama u okruzenju postopji nesto od toga pa i vise ,kao na primer repetitori na 1,2ghz,repetitori na 50mhz,
simpleks papagaji u Bugarskoj ,Italiji Bosni i Hercegovini Sloveniji,
kros band repetitori u Grckoj ,Bugarskoj,Italiji ,Rumuniji
Linkovani repetitori kodnas UHF mreza  i linkovani repetitori u Crnoj Gori ,cela UHF mreza i deo VHF linkovan u bugarskoj od Crnog mora pa do Sofije

Dali je to sve kod nas zabranjeno ,ako jeste zasto ako je to dozvoljeno u zemljama evrope i u zemljama naseg okruzenja ,ako mi tezimo kao zemlja da se integrisemo i udjemo u tu evropsku uniju zasto nebi prihvatili i neke zakone za radio frekvencije,  A AKO NIJE SVE OVO ZABRANJENO onda sam ja nesto pogresno dezinformisan iz necijih licnih hirova  ?

Zasto se kod nas u poslednje vreme a unazad a sigurno 10 godina slabo ulaze u radio amaterske repetitore ,digitalizaciju istih ,APRS mreza ,D-STAR, a da ne spominjem da se na spisku zaveza za repetitorsku mrezu na spisku nalaze par repetitora kojih ne rade dugi niz godina nema ih -R6 Besna kobila a nema mnogih repetitora kojih u stvarnosti postoje ,-mozda je sve ovo ustavri pisem jer ne dolaze mozda prave informacije do mene na jugoistoku srbije do pirota pa sam ja ustvari ne informisan mozda mnogo toga radi u beogradu i srbiji ali se ne cuje do nas u Pirotu

Srdacan pozdrav za sve citaoce Foruma Radovanovic Milana
Sačuvana
73! to YT1PRM

BPD

• Administrator
  • 4
    • Imejl

Svaka drzava svojim zakonskim i podzakonskim aktima regulise koriscenje frekventnog spektra, pa je to tako i kod nas regulisano. Nije mi jasno kako nisi mogao nigde da nadjes te propise, kada su oni javno objavljeni i imas ih na sajtu RATEL-a i Saveza radio-amatera Srbije? Sve sto te interesuje u vezi repetitora regulisano je "Pravilnikom o nacinu koriscenja amaterskih radio-stanica" (Sl. glasnik R. Srbije broj 52/11):

http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnik%20o%20nacinu%20koriscenja%20amaterskih%20radio%20stanica.pdf

i "Pravilnikom o repetitorskim amaterskim radio-stanicama":

http://www.yu1srs.org.rs/dl/srs_doc/Pravilnik_repet_v2.2.pdf

Pravilnikom (clan 4) je regulisano da repetitore za primarno pokrivanje postavlja Savez radio-amatera a za lokalno pokrivanje Savez radio-amatera ili radio-klubovi uz pisanu saglasnost Saveza (dakle ne fizicka lica).

U ovim pravilnicima imas sve odgovore na tvoja pitanja. Tacno su definisani opsezi na kojima mogu da rade repetitori, frekvencije, pomak, oznake kanala, CTCSS, povezivanje repetitora i povezivanje na EchoLink.

Samo ukratko:

- Predvidjeni su repetitorski kanali na 1.2 GHz,
- Naravno da na UHF-u nije moguce koristiti pomak 7.6 MHz (nego 1.6MHz) jer je ukupna sirina opsega manja (432-438MHz) pa bi repetitor radio na frekvencijama van amaterskog opsega,
- Kros-band repetitori nisu predvidjeni,
- Povezivanje repetitora jeste predvidjeno, u skladu sa planom repetitorske mreze,
- Povezivanje repetitora preko Internet servisa jeste predvidjeno, u skladu sa planom repetitorske mreze.

Iskreno, posto se predstavljas amaterskim pozivnim znakom, veoma sam iznenadjen sto uopste postavljas takva pitanja, jer pokazujes elementarno nepoznavanje propisa koje je potrebno prilikom polaganja klase i koje svaki amaterski radio-operator mora da zna. A izgleda da se nisi ni potrudio da procitas pravilnike koji su ti javno dostupni na sajtu Saveza radio-amatera.

Sva druga pitanja u vezi modernizacije repetitorske mreze trebalo bi da postavis Savezu, jer to ipak izlazi iz okvira foruma na ovom sajtu.

Pozdrav
Sačuvana

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl

u dokumentima koje ste dostavili ja sam pronaso da linkovanje ustavri nije zabranjneno ali da mora da bude u skladu sa repetitorskom plan band mrezom sto sta znaci ?
citat Član 13.
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih radio-stanica i prosleđivanje amaterskih
radio-veza između tih stanica može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske
mreže. 
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih stanica posredstvom Interneta (EchoLink,
IRLP i dr.) može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske mreže. kraj citata

postavio sam vise indenticnih tema pa i na ovom forumu s razlogom jer mislim da su poseceni i da ih neko cita koga ce da ova tema da natera na razmisljanje
Sačuvana
73! to YT1PRM

BPD

• Administrator
  • 4
    • Imejl

Znaci bas to sto i pise: Savez radio-amatera je jedini nadlezan za postavljanje ili odobravanje postavljanja repetitora, on pravi Plan repetitorske mreze, odredjuje koji repetitor ima koju ulogu, koji repetitori cine tzv. "kicmu" mreze, koji repetitori se mogu povezati u mrezu (bilo da su VHF ili UHF), koji repetitori mogu da se povezu preko Interneta i pod kojim uslovima sve to moze. Sva pitanja u vezi repetitora resava Savez, a kontakt je moguc bilo direktno, bilo preko zvanicne liste Saveza (YU0S lista).

Propisi mogu da nam se svidjaju ili ne, ali su takvi kakvi su i moraju da se postuju. Ukoliko neko smatra da ne valjaju, onda se to resava inicijativom za promenu propisa, ucescem u javnoj raspravi (koja je odrzavana prilikom donosenja navedenih pravilnika) itd.

Pozdrav
Sačuvana

yu2kbs

• Gost

I pored rasprave od pre neki dan i moj savet da se pismeno obratis savezu koji je jedino u mogucnosti da ti odobri postavljanje repetitora koji vam niko ne brani ali moras biti u skladu sa zakonima i u planu repetitorske mreze koju definise savez a ne grupa radio amatera pojedinacno. Vas trojica ukupno koji koristite 2m i 70cm i postavili ste 2 repetitora, papagaje, linkovali sve to izmedju i plus jos jedan link po simpleksima bez ikakvog plana i odobrenja. Zamisli da u Srbiji u svakom gradu po 3 amatera postave par rpt nekoliko krosbandova, papagaja i raznih linkova kao sto ste vi, bez ikakvih odobrenja. Onog dana kad sam te upozorio emitovao si u jednom trenutku na 7 frekvencija. Ti nazivas repetitorima dve Kineske stanice u sprezi ili neku profi Motorolu bez odredjenih filtera, dupleksera i tehnickog pregleda. Moras da shvatis da postoje pravila i zakoni koje pokusavas da zaobidjes zaleci se po raznoraznim forumima a imas prosto resenje, obrati se savezu sa vasim planovima i idejama i kad dobijete dozvolu mozete da postavite sta zelite.Zbog tolikih linkova i zagadjivanja etra od pojedinaca nekoliko puta smo upozoravani od profesionalnih sluzbi da pojedinci sa jednim emitovanjem se pojavljuju na nekoliko frekvencija sa preveli kim rasipanjima i harmonicima i onda pljuju po svim radioamaterima koji su do tancina ispravni i kaljaju nas ugled. Dobio si odgovor u startu, a to je da se tvoj klub obrati savezu.
Sačuvana

YU2DXB

• Gost

Postovanje svima.Milan YT1PRM je naceo ovu temu,koja bi najverovatnije imala interesovanja kod odredjenih struktura u nasem pokretu ili uopste u nasoj Državi,samo kada bi ne daj Bože došlo do ,,nagle potrebe za radio amaterima,,tj.u slučaju nekih vanrednih okolnosti i elementarnih nepogoda.Stvarno je sramota da ne postoji nikakvo interesovanje i nikakva aktivnost među ljudima kojima je na kraju krajeva to i posao.
Konkretno je Milan već dosta opisao,ja bih samo želeo da ukažem na veliki problem i čini mi se nesavladivu prepreku,a to je ta naša bajna administracija.U našem slučaju se dešava neverovatan kuriozitet.Posedujemo volju, posedujemo opremu,znanje,entuzijazam i što je najbitnije opremu, da ovaj deo Srbije (Pirot i okolina) budu pokriveni sa svim modernim i opšte prihvaćenim vidovima komunikacije u razvijenom svetu,od VHF,UHF repetitora,APRS,tzv papagaj -repetitorima i naravno Echo -link sistema.Postavljen je i jedan Cross band repetitor na fantastičnoj lokaciji.E tu je nastao problem.Preko tog cross band repetitora RU 716 su održavane radio veze koje su u najmanju ruku izazivale oduševljenje i radost velikog broja operatera.Javljali su se ljudi iz Rumunije Bugarske Makedonije i naravno veliki broj kolega iz naše zemlje.Stvarno je interesantno kada sa ručnim uređajem ,,radim,,kolegu iz YO ili kako već rekoh bilo koje okolne zemlje.Tada se pojavljuju neverovatni zahtevi,da prestanemo više sa korišćenjem tog repetitora,navodno pravimo velike probleme nekim službama bićemo kažnjavani žestoko itd,itd.Ja lično mislim da bi trebalo pokrenuti inicijativu o promeni tih nakaradnih staromodnih zakona koji nam ne dozvoljavaju da napređujemo u tehnici.Molio bih kolege radio amatere,da daju svoj udeo u ovoj temi i uspemo da podignemo radio amatersku Srbiju iz tog sivila i simbolično rečeno izvučemo je iz osamnaestog veka.
Drage kolege pogledajte samo kartu APRS komunikacije i neće Vam biti teško da zaključite gde smo u stvari mi:

http://aprs.fi/#!lat=44.00000&lng=21.00000
Mene lično, je sramota kad pogledam ovu mapu i odmah uočim tu ,,VELIKU CRNU RUPU,, područje Srbije.Molio bih da mi neko odgovori...ko je kriv?

Bojan,YU2DXB...73!
Sačuvana

BPD

• Administrator
  • 4
    • Imejl

Ne znam sta je ko postavljao i kakvi su nesporazumi nastali. No, Bojane, iz tvog komentara se vidi nekoliko stvari. Repetitori, povezivanje repetitora i povezivanje na Internet, uradjeno je mimo propisa, bez ikakvih dozvola! Pominjes kros-band repetitor RU-716. Takav repetitor nije dozvoljen po nasem pravilniku, a u njemu nema takvog kanala. Po Pravilniku o repetitorskim amaterskim stanicama, na UHF-u za repetitore definisani su kanali RU368-RU396. Sta dalje pricati kada je to postaljeno nelegalno? Ne mora ta oprema nikome da izaziva smetnju, samo po sebi to je dovoljno za prijavu i kaznjavanje. Da li te kaznjavaju ako vozis bez vozacke i saobracajne dozvole, vozis vozilo koje nije proslo tehnicki pregled? Pa naravno.

Propisima ce uvek neko biti nezadovoljan, ali dok su vazeci oni moraju da se postuju. Kod Saveza radio-amatera pokrenite inicijativu za izmenu Pravilnika, ako smatrate da nije dobar i predlozite svoja resenja. Osim toga, zasto svoje predloge niste izneli i branili na listama Saveza u vreme javne rasprave - tada je bilo vreme da se to kaze i argumentuje.

Ono cemu ne mogu da se nacudim, to je da obojica imate amaterski pozivni znak, a pokazujete potpuno nepoznavanje vazecih propisa iz te oblasti. Poznavanje tih propisa je uslov za polaganje klase.

Modernizacija i prosirenje mreza, verujem da su dobrodosle, ali ne kako se kome cefne, nego u skladu sa vazecim propisima, na zakonit nacin.

Ova diskusija polako izlazi iz okvira foruma na ovom sajtu, njeno mesto je na listama i forumima Saveza radio-amatera, koji je jedini ovlascen za postavljanje repetitora ili davanje saglasnosti za postavljanje lokalnih repetitora.

Pozdrav
Sačuvana

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl

sve ovo isto je postovano u na forumu saveza ,ali tamo jos niko ne zeli da se udostoji da odgovori ,BPD mislim da je tema postovana u skladu sa podnaslovom radioamateri radioamateri udruzenja , Bobane donosis prerane zakljucke bez dokaza optuzujes nas dvojicu ili trojicu radioamtera iz pirota da smo ulinkovali dva repetitora ,da smo postravili kros band repetitor papagaj i simpleksni link -NIJE tacno papagaja nismo imali niti smo pustali niti linkovali ,imamo na VHF r4 koji radi sam i nije nigde linkovan ,imali smo repetitor na UHF koji je radio i kao kros band repetitor sa simleksom s22 na vhf i na uhf na 438,950mhz i nista vise i nista od toga nije linkovano a to dali smo se u jednom trenutku culi na 7razlicitih frekvencija i ko nas je tad retlansirao i ko je onomad linkovao r4 na uhf ru mrezu ne zalazim jer moze bilo ko iz Srbije ko cuje r4 da linkuje na bilo koju drugu frekvenciju a da to mi neznamo i ne mozemo da uticemo ko ce i gde da nas reemituje ,kad si mi poslao poruku za papagaja ja sam tad bio u LZ i ako je to dolazilo kako kazes iz pravca istoka od vas sa kopaonika znaci li to da smo mi jedini koji smo na tom putu na tom pravcu nema li drugih radioamatera i softvera po internetu da dans ko oce moze da podigne papagaja ,dali si cuo nase glasove i pozivne znakov e', , igrom slucaja je uhff repetitor one veci prestao iznenada sa radom i kod nas sada radi samo vhf r4 ,savezu sam se obracao u dva navrata i mejlom i na forumu saveza jer sam hteo da doniram repetitor motorolinn gr300 za potrebe juga Srbije Besna KObila gde je nekad bio R& ali ne radi dugi niz godina i ako su se mestani iz Surdulice obracali savezu za postavljanje repetitora nisu dobili odgovor , razgovaro sam sa Vemicem licno , on mi j ereko da napisem zahtev za moje potrebe za antene i za kablove a ja dajem repetitor i ispravljac i dobru volju da odem da postavim to i da izadjem mojom ladomm nivom ,ali od saveza od decembra prosle godine do sada nisam dobi odgovor i iako sam napiso pismo sekretaru i isto to napiso i na forumu a na forumu tema se citra citaoca ima ali odgovora nema ?, e k<o ja da se obratim istom tom savezu ako on nema sluha za nesto sto treba i sto je radilo i sto je u njihovoj nadleznosti jer je r6 magistralni repetitor sto bi mi savez izaso u susret da nama Pirocancima koji smo kako ti kazes dvojica izasao sa resenjem naseg problema , i sto se tice Kineskihh radio stanica nijedan Kineski uredja nije postavljen ni za R4 na vhf gde radi sa motorolinim r1225 repetitor bez dupleksera i bez filtera jer su to skupe stavke za nas trojicu radioamatera ,a uhf repetitor koji je radio i kao kros band repetitor je kenwoodova MASINA PROFESIONALNI REPETITOR PMR K4 MODEL  ,jer nama u Pirotu je od saveza dodeljen repetitor R6 od Pokojnog MIRKA VOZNJAKA kome je neko skinuo filter pa taj repetitor nikao i ne radi a mi smo u internom dogovoru kad je bila skupstina poslle rata u Pirotu dogovorili da stavimo R4 jer je r4 na jastrepcu srusen a R6 je postojao na Besnoj kobili ,kako nam je ii uposte dodelio savez r6 neznam ali znam da nebi mi smetali r6 vranje mi smo njima ustupili taj r6 frekvenciju a preuzeli r4 gde i dan danas ima hirova i tezija od pojedinaca iz krusevca koji zele da njihov r4 krusevac vrate na Jasterbac ,ja bi sve ovo voleo i da na Jastrebcu ozivi neki repetitor ali ajmo braco da se dogovaramo i resavamo probleme slozno a ne ovako preko foruma ,skaypova ili telefona ajmo da negde sednemo i da dogovorimo nesto konkretno a ne da iz necijih hirova i licnih dokazivanja sami sebe ugnjetavamo
i jos jedno pitanje ako je zabranjen ko dnas rad sa repetitorima koji imaju pomah minus 7,6 na UHF zato jedan takav postoji u Beogradu i radi i ko ga je postavio a da jos nije dobio nikakvoo upozorenej zasto u Beogradu ima preko 10razlicitih repetitora sto na vhf i uhf a kod nas na jugu srbije nemoze da proradi R6 jedan repetitor na Besnioj kobili a kod saveza se vodi i dalje kao da radi
Sačuvana
73! to YT1PRM

YU2DXB

• Gost

Administraturu sjta ( BPD).Verovatno si od onih neobaveštenih,što je stvarno tvoj lični problem u vezi ovakvih događaja po Srbiji.Mislim na obnavljanje i proširenje repetitora i uopšte modernizacije VHF/UHF mreže u Srbiji.Barataš onim poznatim demagoškim rečenicama navodno o našem ne poznavanju propisa,i čudiš se kako to mi navodno radimo protiv propisa. Neverovatno ali koliko puta treba da napišemo da smo se obraćali Savezu i nikada,ama baš nikad nije stigao odgovor.Milan je imao ideju da sam pomogne oko postavljanja repetitora na Besnoj kobili (R6) ,pre svega kako bi naši radio amateri sa Kosova mogli da se javljaju i budu povezani sa maticom...naravno opet bez odgovora.Sve što pišemo ovde pišemo  i na svim drugim forumima(opet i to ne znaš)Nije mi jasno da ovde forsiraš tzv.selektivnu pravdu.Kao što je već napisano u nekim delovima Srbije se bez problema koriste frekvencije i rad na 438MHz,a ovde kod nas to nije dozvoljeno,i ti to podržavaš...sramota!
Stvarno je smešno da se toliko o ovome vodi polemika,a zaključak je da mi iz Pirota(uz podršku mnogih operatera) hoćemo da radimo i podignemo nivo komunikacije,a pojedinci nas sprečavaju,navodno sve je to van propisa.
Kome onda da se obratimo i ko će da nas sasluša u vezi naših predloga .
Pozdarv...73!
Sačuvana

yu2kbs

• Gost

Odgovor je i dalje isti. Ne pljujte svuda po forumima vec lepo presavijte tabak, napisite sta zelite i posaljite savezu, ali ne ko pojedinci nego ispred vaseg radio kluba, sa pecatom i uredno zavedenim predmetom. To uvek stigne u savez sa potvrdjenim prijemom,a koliko sam obavesten nikada nije stigao nikakv predlog,plan,projekat za izradu mrezeod vase strane. I jos jednom i poslednji put...Ne odlucujete vi, ni ja, Pera, Miko ni bilo koji pojedinac koji ce repetitor tu raditi, vec savez u skladu sa planom repetitorskih mreza. Zelim vam uspeh i da vam se zelje ostvare, stvarno nemam nista protiv toga, ali samo zamislite da u celoj Srbiji u svakom naselju po 3 amatera pozele da imaju 2 UHF-a, te VHF, pa link i kros band samo za njihove potrebe.
Sa srecom. 73...
YU2KBS
Sačuvana

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl

Bobane ne plujemo vec se lepo invormisemo sa vise razlicitih izvora da bi lepo dokumentovali

a ovede pise sledece Povezivanje
Član 13.
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih radio-stanica i prosleđivanje amaterskih
radio-veza između tih stanica može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske
mreže. 
Međusobno povezivanje amaterskih repetitorskih stanica posredstvom Interneta (EchoLink,
IRLP i dr.) može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske mreže. 

ja nigde nisam naso podatak da je zabranjeno napraviti povezati vhf i uhf simpleksne radioamaterske frekvencije i napraviti takozvani kros band repetitor

Ostale tehničke karakteristike repetitorskih amaterskih radio-stanica moraju biti usklađene sa
ITU i IARU preporukama.
 Mi smo potpisnici CEPTa samim tim tezimo da idemo u skladu sa preporukama IARU  ondah ne vidim problem gde gresimo teznjom da demonstriramo prednosti kros banda repetitora ili ti linkovane frekvencie sa vhf i uhf i obrnuto , ne vidim nasu gresku da mi ocemo da uvedemo haos na frekvencijama , ja vidim gresku u pravilniku koji je zastareo ili nije donesen u skladu sa preporukam zasto nesto sto je dozvoljeno u zemljam aevrope i zemljama okruzenja kod nas nije ,pitanje je dakle zasto ?

i u pravilniku o nacinu koriscenja radioamaterskim stanicama i pravilniku o repetitorima ja nigde ne vidim da je zabranjeno linkovanje ,i da su zabranjeni simpleksni papagaj repetitori takozvani ,
Sačuvana
73! to YT1PRM

stari

• Gost

Pratim veoma interesantne diskusije,pa zakljucujem pamat nam na fali kada nekoga ko ima zelju i volju da nesto promani zdusno napadamo krijuci se iza nekakvih pravila i regulativa u bili kom obliku. Znamo sta se moze, a sta se ne moze pri tome pretvarajuci ovu nasu organizaciju od organizacije za saradnju u organizaciju za zaradu .Naravno nije nam strano da te svije usluge naplatimo, boze mi smo radio amateri,ali se naplatiti mora mora, Iz zelje da nesto promenimo i unapredim kranuli smi u nase aktivnosti(Pirocanci) da se vide sta moze i sta  ide i koliko daleko se cuje,a da potom predlozimo nadlaznim resenja koja ce prvenstvano nas zadivoljiti,naravno ne na stetu drugih ili pak organizacije u celini.

Kada smo kod legalizma pokrenuo bih temu placanja kotizacije,moram biti kritican i ja tu spadam, ali svoje stavove javno iznosumu redovnim komunikacijama svidjalo se to nekom ili ne, Pa zato pozivam kolegu YU2KBS da izmiri visegodisnji zaostatak u placanju kotizacije.

73 !!
Sačuvana

BPD

• Administrator
  • 4
    • Imejl

YU2DXB - smatraj da si dobio opomenu - zuti karton zbog nepristojnog nacina pisanja. Niko ti ne brani da izneses svoje misljenje, ali to moras da napises na kulturan, pristojan nacin, a ne na nekulturan nacin, vredjanjem i izmisljanjem netacnih zakljucaka. Ako nisi u stanju da to postujes, ili ti se to ne svidja, nemoj ni da posecujes ovaj forum. Ali, hajdemo redom.

YT1PRM: ...BPD mislim da je tema postovana u skladu sa podnaslovom radioamateri radioamateri udruzenja...
Jeste. Postavio si temu, postavio si pitanje i dobio odgovor na njega. Kasnija rasprava vezana za rad Saveza nema smisla na ovom forumu. Takva rasprava je primerena forumu na sajtu Saveza radio-amatera, jer sajt Radista nije sajt Saveza (pogledaj pazljivije pocetnu stranicu sajta), nije ni amaterski sajt (mada amateri predstavljaju veliki deo posetilaca), pa u tom pogledu mi ne mozemo pomoci u resavanju problema. Pravo mesto za obracanje je Savez.

YU2DXB: ...Barataš onim poznatim demagoškim rečenicama navodno o našem ne poznavanju propisa,i čudiš se kako to mi navodno radimo protiv propisa...
Ne, nije "navodno" nepoznavanje propisa, nego ste i ti i YT1PRM u svojim postovima POTVRDILI da uopste ne poznajete propise i da ste ih svesno prekrsili. Dokaz:

YT1PRM: ...imamo na VHF r4 koji radi sam i nije nigde linkovan ,imali smo repetitor na UHF koji je radio i kao kros band repetitor sa simleksom s22 na vhf i na uhf na 438,950mhz...
YU2DXB: ...koliko puta treba da napiÜemo da smo se obraŠali Savezu i nikada,ama baÜ nikad nije stigao odgovor...

Iz ova dva dela vasih odgovora se jasno vidi
- da su razni repetitorski uredjaji postavljeni,
- da je jedan uredjaj radio na frekvenciji van amaterskog opsega,
- da ni za jedan uredjaj niste dobili nikakvu saglasnost od Saveza, koji je po propisima jedini nadlezan za to.

Kao sto vidis, nije "navodno" nepoznavanje i "navodno" krsenje propisa, nego je to cinjenica koju ste sami potvrdili. Postavljate repetitor da radi na 438.950 - ili nemate pojma kakav je band plan na UHF-u, ili ga svesno krsite. Pisali ste Savezu, oni vam ne odgovaraju i vi resite da sami postavite uredjaje, bez ikakvih papira. Sta je to nego krsenje propisa? Ako niste znali za Pravilnik o repetitorskim amaterskim stanicama, onda ne znate propise. Ako ste znali za taj pravilnik, onda ga svesno krsite. I umesto da proucis propise, tebi su drugi krivi sto ti ukazuju na krsenje propisa. Stvarno neverovatno.

Sto se mog cudjenja tice, ono je sasvim razumljivo: vasi pozivni znaci govore da ste polozili klase amaterskih radio-operatora. Na sajtu Saveza postoji Program za polaganje strucnog ispita za zvanje radio-amatera, u kojem se lepo vidi da se program i ispit sastoje iz tri dela. Prvi deo programa (i ispita) obradjuje "Poznavanje tehnike". Drugi deo (B) je "Nacionalna (srpska) i medjunarodna pravila i postupci", a treci deo (C) je "Nacionalni (srpski) i medjunarodni propisi o amaterskoj i amaterskoj satelitskoj sluzbi". Nepostovanjem band plana pokazali ste nepoznavanje B i C dela programa, a nepostovanjem procedure za postavljanje repetitora pokazali ste nepoznavanje C dela programa. Imajuci u vidu nepoznavanje elementarnih odredbi dva od tri dela ispita, razumljivo je sto se cudim kako ste polozili te ispite.

Sto se tice moje obavestenosti, ne brini ti o njoj. Kao sto vidis, pre nego sto iznesem svoje misljenje, ja se obavestim o materiji o kojoj pisem. Problem je tvoja obavestenost: tebe i tvoje drugare interesuju amaterski repetitori a niste se potrudili da se bar malo obavestite o problematici. To potvrdjujete sami vasim pisanjem, ne ja.

YU2DXB: ... Nije mi jasno da ovde forsiraš tzv.selektivnu pravdu.Kao što je već napisano u nekim delovima Srbije se bez problema koriste frekvencije i rad na 438MHz,a ovde kod nas to nije dozvoljeno,i ti to podržavaš...sramota! ...
A gde si ti to procitao da podrzavam rad mimo propisa?? Sajt Radista nikada nije i nikada nece podrzati krsenje bilo kakvog propisa. Ponovicu, ovo nije sajt Saveza radio-amatera i nas ne interesuju vasi odnosi unutar Saveza. To resavajte tamo a ne ovde. Ako imas saznanja da neko krsi propise - podnesi prijavu Savezu ili Ratelu. Naravno, prvo moras da poznajes vazece propise. I ne izvodi proizvoljne zakljucke. Ako nekoga treba da bude sramota, onda si to ti.

YU2DXB: ... Kome onda da se obratimo i ko će da nas sasluša u vezi naših predloga...
Savezu, naravno. E, sad, posto se zalis na neazurnost rukovodstva Saveza, prava stvar je obracanje pisanim putem, tako da ostane trag o upucivanju zahteva. Ukoliko rukovodstvo Saveza ne odgovara, ili niste zadovoljni radom rukovodstva, imate Godisnju skupstinu na kojoj mozete da pokrenete sva vama vazna pitanja, ukljucujuci i pitanje odgovornosti i smene rukovodstva. U odredjenim situacijama imate pravo da se obratite i Ratelu. Kada je u pitanju nelegalan rad na nedozvoljenim frekvencijama, ako imas o tome saznanja - podnesi prijavu Savezu ili Ratelu.

Na kraju, da ponovim. Na forumu morate pisati pristojno i argumentovano. Suprotno ponasanje necemo tolerisati. Sajt Radista nije sajt radio-amatera, niti Saveza radio-amatera. Sajt je privatni i nekomercijalni sajt koji posetiocima pored opisa starih sredstava veze, besplatno omogucava postavljanje malih oglasa (pod odredjenim uslovima) i koriscenje foruma. Od vas ocekujemo samo postovanje postavljenih pravila i kulturno ophodjenje. Kome se to ne svidja, zaista ne mora da posecuje ovaj sajt. Odredjene teme se, naravno, mogu obradjivati na forumu, ali resavanje unutrasnjih nesuglasica u Savezu, nezadovoljstvo propisima, radom rukovodstva i slicno - tom pisanju ovde nije mesto, nego na listama i forumima Saveza, pa se za takve stvari njima obratite.

Smatram da je osnovna tema iz pitanja YT1PRM iscrpljena sto se tice ovog foruma, pa molim da se tema ne siri.

Pozdrav
Sačuvana

yu2kbs

• Gost

Kao prvo na sajtu  http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnik%20o%20nacinu%20koriscenja%20amaterskih%20radio%20stanica.pdf 
Procitaj clan 6. stav 2, 3 i 4 gde ti jasno pise da ne moze pojedinac da stavlja repetitore bez odobrenja Saveza radio amatera.

Citiram clan 6. stav 2.
 Repetitorske amaterske radio stanice su stanice za primarno i lokalno pokrivanje koje postavlja savez radio amatera na osnovu usaglasenih i utvrdjenih planova koje donosi Savez radio amatera Srbije.

Pa na sajtu  http://www.yu1srs.org.rs/dl/srs_doc/Pravilnik_repet_v2.2.pdf

clan 4.
Repetitore za primarno pokrivanje postavlja savez radio-amatera.
Repetitore za lokalno pokrivanje postavljaju savez radio-amatera ili radio-klubovi uz pisanu
saglasnost Saveza radio-amatera Srbije.
Vlasnik repetitora sklapa ugovor o korišćenju repetitora sa Savezom radio-amatera, odnosno
Udruženjem radio-amatera Kosova i Metohije.

clan5.
Planove izrađuje komisija Saveza radio-amatera Srbije, a usvaja ih Izvršni odbor Saveza
radio-amatera Srbije.

Pa bi valjalo da procitate i clan 6. istog pravilnika koji nisam ja izmislio a to je:

Clan 6.
Izvršni odbor Saveza radio-amatera Srbije, u dogovoru sa Savezom radio-amatera Vojvodine i
Udruženjem radio-amatera Kosova i Metohije, određuje lica zadužena za postavljanje i
održavanje repetitora.
Intervencije na repetitoru bilo koje vrste, uključujući isključivanje i uključivanje, promenu
kanala ili bilo kog drugog parametra repetitora nije dozvoljena bez saglasnosti IO Saveza
radio-amatera Srbije.

Ajd sad kad si tu, procitaj i

clan 7.
Repetitorsku mrežu za primarno pokrivanje održavaju: Savez radio-amatera Srbije, Savez
radio-amatera Vojvode i Udruženje radio-amatera Kosova i Metohije, u zavisnosti od lokacije
na kojoj se nalazi repetitor.
Repetitorsku mrežu za lokalno pokrivanje održavaju radio-klubovi ili savezi radio-amatera u
skladu sa planom repetitorske mreže.

Poseti i clan 13.
mreže.
IRLP i dr.) može da se vrši samo na osnovu usvojenog plana repetitorske mreže.
Da ne preskocimo i Član 15.
Dozvole za rad repetitora koji rade u mreži za primarno pokrivanje obezbeđuje Savez radioamatera
Srbije.
Dozvole za rad repetitora koji služe za lokalno pokrivanje obezbeđuju radio-klubovi ili savez
radio-amatera, a zahtevi se podnose preko Saveza radio-amatera Srbije.

A sad mi lepo odgovorite da li se ispostovali bar jedan clan od navedenih i ko ovde izmislja zakone a ko ih krsi? Da li su oni zastareli ili nisu, nije mesto ni vreme za diskusiju. Svake godine postoji Skupstina saveza radio amatera Srbije pa Brate daj predlog za izmenu.Do tad mi moramo postovati zakon koji je implemetiran i u Ratelu. Jos da navedem da u pravilnicima od strane Ratela ,ako budes malo vise citao, su jos rigoroznija, a da ne pominjem tehnicke preglede pre pustanja u rad koje su obavezne za takve vrste emisija.
Odgovoricu i gospodinu Starom mada ne zasluzuje zbog svoje anonimnosti. Obicno takve kukavice ignorisem koje nemaju hrabrosti da se predstave sa licnim imenom ili znakom smatram izrodom i najvecim otpadom jedne nacije, ali ajd. Sto se tice moje neplacene kotizacije...Ona nije placena iz razloga sto sam za poslednih 15 godina vise ulozio novca ,zdravlja i truda u RU2, link RU2, R-2, R-1 i R-0 nego sto cu dugovati za narednih 10 godina.   Samo letos nakon pozara i detonacija kasetnih bombi ostecena su 3 antenska kabla duzine po 35m i sama linkovska antena gde sam sve zamenio iz licnih finansija.  A ako i to bude problem i bude se zalio neko dostojan, covek koji ce da se predstavi kao sav normalan narod, nije mi problem da i to platim.  Cak!!!   Evo javljam se kad vas (ukupno) trojica dobijete odobrenja ,dozvole od strane saveza, prodjete  teh. preglede od strane Ratela sa vasim Papigama, linkovima i 3 repetitora da cu vam biti jedan od donatora opreme.   
P.S. Samo mi odgovorite na pitanje da li ste ispostovali  samo jedan pravilnik koji sam naveo , a u pravilnicima Ratela ste prekrsili jos bar 10 komada.
Jos jednom... Zelim vam svu srecu da ostvarite svoj cilj, jer ako uspete ja dizem sve to isto na Goliju :))))         
73...YU2KBS         
Sačuvana

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl

Bobane ali u tim pravilnicima nigde ne pise da je zabranjeno postaviti vhf uhf kros band repetitor koji se je nalazio na frekvenciji dok je radio 145,550 simpleks i 438,950, i u istom tom zakoniku pravilniku lepo pise na kraju da za tumacenje je zaduzen savez ,znaci to sto je napisano i nedoreceno pravo tumacenja ima jedino savez ? sto se tice papagaja kojih stalno pominjes molim te da prestanes da ih forsiras jer kod nas nije nikad bio nikakva papagaj simpleksni repetitor , kod nas za sada u etru na radiotalasima radi samo vhf r4 145,700 a kros band je prestao sa radom iz nepoznatih razloga ,ako je r4v nelegalan i nema dozvolu za rad ugasicemo ga i skinuti i trazicemo od saveza da nam omoguci rad da savez postavi repetitor kao sto postavlja deset godina vec na besnoj kobili  ili pak je trece u pitanju mozda neko zeli i forsira da se r4 Krusevac podigne na Jastrebac pa nekom smeta nas r4 , ili pak za nepostavljanje radio repetitora od saveza u nekim delovima Srbije nema smisla jer nema radioamatera i isti taj saavez nemoze da naplati koriscenje operatoskog doprinosa od strane nepostojecih radioopertera ,kad smo kod placanja do 2011 sam izmirio svoja dugovanja i za 2012 ali nisam se naso na spisku placenih  a za 2013 tekucu uplatnice su stigle i tu su platice se kad za to dodje vreme a nama je reko covek po imenu Grujica iz Leskovca da si uredno naplatio sve svoje izlaske i aktivnosti na Kopaniku od strane saveza ALI ovo NIJE ni mesto ni vreme za tu raspravu ovo je samo odgovor tebi i starom a stari je svi znaju yu2dvd Dragan
Posto je sve ovo nelegalno sto smo postavili i radi na dobrobit svih nas  i pomoglo nam u ne daj boze kriznim situacijama kros band repetitor je radio testno na lokaciji na odusevljnje mnogig , i isto tako i repetitor R4 Stara planina se razvija turisticki sve vise planinara , skijasa radioamateri je sve vise posecuju i ne daj boze da se neko negde povredi ili izgubi ili ga zmija pojede nema gde da se javi na kojim frekvencijama jer nista nije pokriveno ,mobilni telefoni nisu dostupni ,aprs nemamo ,ali zato imamo primarni r3 i r2 koji nikako ne rade ima samo 5 korisnika iz lokala i isto to za ru mrezu samo se vinasira beograd i centralna srbija a mi dalismo dvojica ili 20 radioamatera sa juga Srbije to nemora i netreba da znaci da nas savez zapostavi sa repetitorima a da nas se seti kad treba da naplati kontenzaciju za operatorski doprinos  svim time samo cinite da se radioamateri mnogi ugase i pogase svoje stanice  umesto da cinite da se omasovi i dovedu mladi kadrovi i da se popularise nas radioamaterski hobi , pa nemogu svi da se bave konstruktorstvom, elektronikom ,krtim talasima  ima neko ko zeli da bude na repetitorima ii da koristi neke druge vidove digitalne modernije kao sto su ATV , APRS D-star papagaji , sateliti .....

Uzmite ucesce u istoj temi ali na drugim forumima

http://yu1srs.org.rs/forum/index.php?topic=39.0

http://www.elitesecurity.org/t462151-0#3253015
« Poslednja izmena: 19.02.2013. 08:54 od strane YT1PRM »
Sačuvana
73! to YT1PRM