YU2DXB - smatraj da si dobio opomenu - zuti karton zbog nepristojnog nacina pisanja. Niko ti ne brani da izneses svoje misljenje, ali to moras da napises na kulturan, pristojan nacin, a ne na nekulturan nacin, vredjanjem i izmisljanjem netacnih zakljucaka. Ako nisi u stanju da to postujes, ili ti se to ne svidja, nemoj ni da posecujes ovaj forum. Ali, hajdemo redom.
YT1PRM: ...BPD mislim da je tema postovana u skladu sa podnaslovom radioamateri radioamateri udruzenja...
Jeste. Postavio si temu, postavio si pitanje i dobio odgovor na njega. Kasnija rasprava vezana za rad Saveza nema smisla na ovom forumu. Takva rasprava je primerena forumu na sajtu Saveza radio-amatera, jer sajt Radista nije sajt Saveza (pogledaj pazljivije pocetnu stranicu sajta), nije ni amaterski sajt (mada amateri predstavljaju veliki deo posetilaca), pa u tom pogledu mi ne mozemo pomoci u resavanju problema. Pravo mesto za obracanje je Savez.
YU2DXB: ...Barataš onim poznatim demagoškim rečenicama navodno o našem ne poznavanju propisa,i čudiš se kako to mi navodno radimo protiv propisa...
Ne, nije "navodno" nepoznavanje propisa, nego ste i ti i YT1PRM u svojim postovima POTVRDILI da uopste ne poznajete propise i da ste ih svesno prekrsili. Dokaz:
YT1PRM: ...imamo na VHF r4 koji radi sam i nije nigde linkovan ,imali smo repetitor na UHF koji je radio i kao kros band repetitor sa simleksom s22 na vhf i na uhf na 438,950mhz...
YU2DXB: ...koliko puta treba da napiÜemo da smo se obraŠali Savezu i nikada,ama baÜ nikad nije stigao odgovor...
Iz ova dva dela vasih odgovora se jasno vidi
- da su razni repetitorski uredjaji postavljeni,
- da je jedan uredjaj radio na frekvenciji van amaterskog opsega,
- da ni za jedan uredjaj niste dobili nikakvu saglasnost od Saveza, koji je po propisima jedini nadlezan za to.
Kao sto vidis, nije "navodno" nepoznavanje i "navodno" krsenje propisa, nego je to cinjenica koju ste sami potvrdili. Postavljate repetitor da radi na 438.950 - ili nemate pojma kakav je band plan na UHF-u, ili ga svesno krsite. Pisali ste Savezu, oni vam ne odgovaraju i vi resite da sami postavite uredjaje, bez ikakvih papira. Sta je to nego krsenje propisa? Ako niste znali za Pravilnik o repetitorskim amaterskim stanicama, onda ne znate propise. Ako ste znali za taj pravilnik, onda ga svesno krsite. I umesto da proucis propise, tebi su drugi krivi sto ti ukazuju na krsenje propisa. Stvarno neverovatno.
Sto se mog cudjenja tice, ono je sasvim razumljivo: vasi pozivni znaci govore da ste polozili klase amaterskih radio-operatora. Na sajtu Saveza postoji Program za polaganje strucnog ispita za zvanje radio-amatera, u kojem se lepo vidi da se program i ispit sastoje iz tri dela. Prvi deo programa (i ispita) obradjuje "Poznavanje tehnike". Drugi deo (B) je "Nacionalna (srpska) i medjunarodna pravila i postupci", a treci deo (C) je "Nacionalni (srpski) i medjunarodni propisi o amaterskoj i amaterskoj satelitskoj sluzbi". Nepostovanjem band plana pokazali ste nepoznavanje B i C dela programa, a nepostovanjem procedure za postavljanje repetitora pokazali ste nepoznavanje C dela programa. Imajuci u vidu nepoznavanje elementarnih odredbi dva od tri dela ispita, razumljivo je sto se cudim kako ste polozili te ispite.
Sto se tice moje obavestenosti, ne brini ti o njoj. Kao sto vidis, pre nego sto iznesem svoje misljenje, ja se obavestim o materiji o kojoj pisem. Problem je tvoja obavestenost: tebe i tvoje drugare interesuju amaterski repetitori a niste se potrudili da se bar malo obavestite o problematici. To potvrdjujete sami vasim pisanjem, ne ja.
YU2DXB: ... Nije mi jasno da ovde forsiraš tzv.selektivnu pravdu.Kao što je već napisano u nekim delovima Srbije se bez problema koriste frekvencije i rad na 438MHz,a ovde kod nas to nije dozvoljeno,i ti to podržavaš...sramota! ...
A gde si ti to procitao da podrzavam rad mimo propisa?? Sajt Radista nikada nije i nikada nece podrzati krsenje bilo kakvog propisa. Ponovicu, ovo nije sajt Saveza radio-amatera i nas ne interesuju vasi odnosi unutar Saveza. To resavajte tamo a ne ovde. Ako imas saznanja da neko krsi propise - podnesi prijavu Savezu ili Ratelu. Naravno, prvo moras da poznajes vazece propise. I ne izvodi proizvoljne zakljucke. Ako nekoga treba da bude sramota, onda si to ti.
YU2DXB: ... Kome onda da se obratimo i ko će da nas sasluša u vezi naših predloga...
Savezu, naravno. E, sad, posto se zalis na neazurnost rukovodstva Saveza, prava stvar je obracanje pisanim putem, tako da ostane trag o upucivanju zahteva. Ukoliko rukovodstvo Saveza ne odgovara, ili niste zadovoljni radom rukovodstva, imate Godisnju skupstinu na kojoj mozete da pokrenete sva vama vazna pitanja, ukljucujuci i pitanje odgovornosti i smene rukovodstva. U odredjenim situacijama imate pravo da se obratite i Ratelu. Kada je u pitanju nelegalan rad na nedozvoljenim frekvencijama, ako imas o tome saznanja - podnesi prijavu Savezu ili Ratelu.
Na kraju, da ponovim. Na forumu morate pisati pristojno i argumentovano. Suprotno ponasanje necemo tolerisati. Sajt Radista nije sajt radio-amatera, niti Saveza radio-amatera. Sajt je privatni i nekomercijalni sajt koji posetiocima pored opisa starih sredstava veze, besplatno omogucava postavljanje malih oglasa (pod odredjenim uslovima) i koriscenje foruma. Od vas ocekujemo samo postovanje postavljenih pravila i kulturno ophodjenje. Kome se to ne svidja, zaista ne mora da posecuje ovaj sajt. Odredjene teme se, naravno, mogu obradjivati na forumu, ali resavanje unutrasnjih nesuglasica u Savezu, nezadovoljstvo propisima, radom rukovodstva i slicno - tom pisanju ovde nije mesto, nego na listama i forumima Saveza, pa se za takve stvari njima obratite.
Smatram da je osnovna tema iz pitanja YT1PRM iscrpljena sto se tice ovog foruma, pa molim da se tema ne siri.
Pozdrav