Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Antenska (?) instalicija kraj pančevačkog puta  (Pročitano 9262 puta)

liferant

 • Gost
Antenska (?) instalicija kraj pančevačkog puta
« poslato: 11.12.2012. 12:55 »

Nedavno sam prolazio putem Pančevo -beograd, i negde pre krnjače, sa desne strane outa video polje betonskih stubova?

iako su mi antene , recimo, struka, ovo mi je nepoznata "arhitektura".
Da li su to uopšte antene?

Sačuvana

BPD

 • Administrator
 • 4
 • *****
 • Poruke: 61
  • Imejl
Odg: Antenska (?) instalicija kraj pančevačkog puta
« Odgovor #1 poslato: 11.12.2012. 16:36 »

To su ostaci antenskog sistema napravljenog jaaako davno, za potrebe novinske agencije TANJUG. Na nasim starim topografskim kartama mozes da vidis znak za radio-stanicu, koji oznacava to mesto. Ti stubovi su nosili antensku zicu sistema od nekoliko nerezonantnih romboidnih antena. Za vreme putovanja Josipa Broza Tita skolskim brodom JRM "Jadran" po svetu (50-tih godina), tu je bio smesten rezervni centar veze za vezu sa brodom (rezervni centar veze je formirala garda, samo za tu priliku). Tanjugov centar je kasnije prestao da funkcionise, a oprema je rashodovana sredinom 80-tih godina. Zice su jos pre toga skinute pa su ostali samo stubovi i jedna mala, neugledna kuca na stotinak metara od puta. Tokom "milosrdnog" bombardovanja 1999. godine, bombardovan je i taj potpuno napusteni obekat, pa se i sada jos mogu videti ostaci kucice.

Pozdrav, Brana
Sačuvana

liferant

 • Gost
Odg: Antenska (?) instalicija kraj pančevačkog puta
« Odgovor #2 poslato: 12.12.2012. 08:42 »

Hvala na odgvoru.

Pretpostavljam da je to bila samo radiotelegrafska stanica ? na frekvencijama duboko ispod 1MHz .

Interesantno, u svakom slučaju.
Sačuvana

BPD

 • Administrator
 • 4
 • *****
 • Poruke: 61
  • Imejl
Odg: Antenska (?) instalicija kraj pančevačkog puta
« Odgovor #3 poslato: 12.12.2012. 17:18 »

> Pretpostavljam da je to bila samo radiotelegrafska stanica?
Sve te stanice su mogle da rade Morzeovom azbukom, fonijom i kao primarni nacin rada RTTY (radio-teleprinter). Neke stanice su radile i Hellschreiber (i Tanjug je jedno vreme imao Hellschreiber uredjaje) a kasnije FAX modom. Ipak, osnova (kao medjunarodni standard) je bila RTTY i to 50Bd. Sto se tice ove lokacije, dugo posto je prestala da bude aktivna, uredjaji su bili u objektu, potpuno funkcionalni, samo iskljuceni. Konacno su rashodovani i uklonjeni 80-tih godina. To su bili Simensovi uredjaji (cevna tehnika), izuzetno kvalitetno i pedantno uradjeni. Omogucavali su diverziti prijem, pa je prijem bio znatno poboljsan, sa prakticno eliminisanim problemima vezanim za prostiranje talasa i osetljivost RTTY na smetnje.

> ...na frekvencijama duboko ispod 1MHz...
Ne, radilo se na kratkim talasima. Pretpostavljam da te je velicina antenskog polja navela na taj zakljucak  :) Tanjug je, kao i sve druge agencije, imao vise dodeljenih frekvencija na kojima je emitovao svoje izvestaje. Na primer, jedna od frekvencija je bila 5240 kHz i na njoj su izvestaji emitovani RTTY brzinom 50 Bd, na engleskom jeziku (medjunarodni standard, izvestaji namenjeni inostranim agencijama i medijima). Za domace medije emitovali su na srpskom jeziku RTTY 75 Bd, ako se dobro secam na oko 5118 kHz (ovo pisem po secanju, a davno je bilo, morao bih da proverim).

Izabrane romb antene spadaju u grupu aperiodicnih antena cije su fizicke dimenzije vece od talasne duzine (posmatra se u odnosu na najnizu upotrebljenu frekvenciju). Uobicajene romb antene su imale stranice dimenzija reda velicine oko 100m, a postavljale su se na visini 20-40m. Napajana je bila otvorenim vodom impedanse 600 oma (najcesce), u jednom ostrom uglu romba, a na drugoj strani je bilo neinduktivno opterecenje iste otpornisti (tacnije malo vece od toga). Takva romb antena ima usmereno zracenje, pa su zbog toga postavljali najmanje dve romb antene pod 90 stepeni (a negde i vise). Da bi se smanjio medjusobni uticaj tih antena, morale su da budu na odredjenom minimalnom rastojanju. Eto, sve to zajedno zahteva poprilican prostor. Ova lokacija nije slucajno izabrana. U to vreme tu su bile samo njive, nije bilo objekata, a zemljiste ima dobru provodnost zbog sastava i velike vlaznosti (tu su Dunav, Dunavac, Sibnica, Sebes, Kalovita, mocvarno tlo sa strane prema Dunavu, kao i brojne manje i vece bare, kao na primer Reva a u krajnjem i Veliko blato gde se nalazi ribnjak).

> Interesantno, u svakom slučaju.
Jeste, deo istorije, samo se lako zaboravlja...

Pozdrav, Brana
Sačuvana

liferant

 • Gost
Odg: Antenska (?) instalicija kraj pančevačkog puta
« Odgovor #4 poslato: 13.12.2012. 09:52 »

Hvala na odgovoru.
Prilično je zahtevan, pa ću morati negde da iskopam moju knjigu o antenama.
Naime, radim sa antenama (najveći smo  prodavci  u zemlji i regiji ), ali kako radimo profesinalne mreže i mobilnu, onda nam i antene izgledaju saaaasvim drugačije.
Zapravo, sve ovo što ste pomenuli, nama je čista ezoterija. Uostalom kao i sam radio-amaterski svet, ali i svet onih ekstremnih radio-profesionalaca ( vojska, nadzor spektra, radari sl.).

pozdrav
zoran
Sačuvana