Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Potrebna sema za linear sa PL519 ..  (Pročitano 13949 puta)

e75lju

• 3
    • Imejl
Potrebna sema za linear sa PL519 ..
« poslato: 17.04.2012. 14:40 »

Potrebana sema za samogranju lenara sa PL519 cijevima
Sačuvana

e75lju

• 3
    • Imejl
Odg: Potrebna sema za linear sa PL519 ..
« Odgovor #2 poslato: 20.04.2012. 20:32 »

Hvala za linke 73..
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #3 poslato: 01.02.2013. 13:34 »

Линеар са овог линка је највећа глупост икад направљена!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

aleksandar_sabac

• 3
    • Imejl
« Odgovor #4 poslato: 01.02.2013. 16:43 »

Mislim da je kolega trazio semu za linear a ne neke, cisto da je nesto napisano, komentare.
Podelis semu sa nama, fotografises kao sto je kolega sa linka pa onda u komentarisanje.
Ako je sema iz tvog ugla glupost onda obrazlozi i zasto.
Znak uzvika na kraju recenice ume da implicira vrlo negativne tonove prilikom citanja iste(!)
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #5 poslato: 08.02.2013. 06:49 »

Ккако је за тебе ово очтито добар линеар,нема смисла коментарисати зашто није-не би то разумео.Што се сликања тиче,има мојих линеара по Србији и у пар земаља Ев ропе довољно да ми не треба јефтин публицитет.Она шема није глупост из мог угла,она је глупост као конструкција по дефиницији.Ставити пентоду тако стрму нна онај начин у рад...ја видиш не верујем у слике него саграђен уређај,кад видим шему знам ддали нешто има шансе да ради...Слика је често шарена лажа-а шеме са интернета производе нове "стручњаке" светлосном брзином,пробајте те "проверен" конструкције,наоружајте се знањем и искуством,па онда коментаришите природу коментара других,немојте лако доносити закључке,а "умешено па обешено" нема нигде...Усоталом,поред оволико дтручњака на Форуму,нема потребе за мојим сликама,Интернет је пун шема па сликајте ви!И не само да сликате,него кад радите на 3,5 немојте да вас по ЕВропи слушају на 7!Ако је повер метар једини инструмент којим се проверава линеар и верификујје његов правилан рад-то није пприча за мене,то ради "инстант" кадрови,ови свезнајући!Ја се намучим да линеар добро и стабилно ради...можда треба да погледам неке линкове да и ја "научим" нешто...за сад ми је довољно ово што знам,и понављам-онај линеар је глупост,прегломазна,прескупа,нестабилна,о сметњама да не причамо!Ко не верује-нека проба па може и да слика.Интернет ккао и папир-трпи све!
Sačuvana

aleksandar_sabac

• 3
    • Imejl
« Odgovor #6 poslato: 08.02.2013. 17:04 »

Da li je dobar ili nije nisam kompetentan da kazem.
Ono sto sam rekao je da se covek potrudio da nacrta, fotografise, objasni. To mi se i svidelo, neko je podelio svoka znanja i iskustva sa drugima
Pa ajd sad lepo nacrtaj, fotografisi, objasni pa onda cemo da kazemo da je Gane u pravu.
Niko ne sumnja u kvalitet tvoje izrade, ni estetske ni funkcionalne ali tvoje lineare u Srbiji, svetu, univerzumu i jos po nekim sokacima moze biti nekoliko stotina a pregleda ovog foruma nekoliko stotina hiljada. Pa hajde sad lepo dokazi sto si rekao a nisi ni nacrtao, ni fotografisao ni objasnio.
Ja nisam probao ni njegov ni tvoj linear pa neka je njegov i los ali za sada ima prednost u odnosu na tebe.
On se potrudio bar nesto da kaze a nije nikoga ni kudio ni hvalio.
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #7 poslato: 08.02.2013. 20:58 »

Да,да...да потрошим време да би неко после то добио сажвакано...Кад би свака пчела мед брала бумбар би највише-каже пословица...Свако нека ради свој посао,а ко има времена за бацање некаа гради ради...Радио аматер сам мало дуже него него што постоји интернет,има мојих конструкцији по литератури за радио аматере и тиме сам задовољан...у зоо врту милиони људи нешто виде,али то верујем не значи ништа само по себи нити је мерило било чега-већ само проста статистика лишена било каквог смисла...
  Ко хоће да се образује нека иде у школу-то је прзнат и логичн пут!Другарски савет је био-онај линеар је чиста глупост!А не мора нико да верује у то,нека седне направи и сам се увери,његов проблем,ја са тим немам проблем!
Можемо дискутовати зашто не ваља,али,за такву причу треба мнооого више од слике и линка ка некој страни,па би и прича била у ветар те је као непотребну изостављам,уз неизбежну констатацију-да нико не би причао о оној конструкцији уколико преферира да буде озбиљан...Иначе интернет трпи да се слика линеар направљен са кромпиром,али,сама слика није гаранција да то поуздано и добро ради.Међутим,ако неко сматра да то може-нико му не брани да направи!Тако и ово,онај  линеар не ваља,треба пронаћи озбиљнију конструкцију,али ако неко не верује у ово што кажем-слободан је да га прави,слика,и шта год му је воља!Човек је питао за савет-што се мене тиче добио га је,а одлука је на њему свакако!
   То што је нешто сликано не значи и да ради!Боље би било да је сликао екран где се у децибелима види рецимо гејн,па да је сликао екран са спектралним продуктима....то дају озбиљни аутори,а кременко и каменко су ипак само цртаћи,дали је кутија плава или бела-до сад није доказано да утиче на рад линеара...
« Poslednja izmena: 08.02.2013. 21:01 od strane gane »
Sačuvana

aleksandar_sabac

• 3
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: 08.02.2013. 21:09 »

73 and all the best from Sabac by YU1NNN
Sačuvana

padova

• Gost
« Odgovor #9 poslato: 09.02.2013. 01:10 »

Da ova lampa PL519 ne bi smela da se pobuđuje na G1, sklona je samooscilovanju.
Ko zna kako i gde sve ne emituje taj linear.

poz
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #10 poslato: 09.02.2013. 22:15 »

Баш сам пажљивије погледао и фамозне слике...и без обира на уредан изглед нема преграде између улаза и излаза-значи до самопобуђивања у најбољем случају бар делимичног долази...генерисање напона за другу решетку по принципу Хајсинговог модулатора је лепа и интелигентна ствар али за АМ,за телеграфију је исто добра,али за телефонију са потиснутом носећом не пије воду,ту је захтев за линеарношћу излазног степена основа за квалитетан сигнал,у моменту појаве сигнала на улазу појачало је у некој не јасно дефинисаној класи што сигурно за резултат има катастрофална изобличења...Ако се гледа само у ватметар стећи ће се утисак да ствар и ради,али је немогуће видети спектралну чистоћу...одсуство напона друге решетке ће заварати градитеља у вези стабилности,јер ће до самопобуђивања долазити само у врховима поббуде или нешто раније-свеједно,али присуство побудног сигнала и информација са ватметра ће водити ка погрешном закључку да је то само сигнал побуде који је појачан....Свакако да онај линеар са линка може и добро да ради али само за телеграфију или АМ,али...да се пусти у рад и роба са напоном друге решетке из спољног исправљача,да се брижљивим распоредом делова и на све начине спречава позитивна повратна спрега (или чак ако нема друге да се уведе негативна),тако да се са укљученим напонима без побуде постигне да окретњем свих променљивих кондезатора НЕМА промене аноде и/или решеткине струје,па ТЕК КАД и АКО се то постигне онда може да се споји као на шеми и пусти у рад.Лично верујем да ће свако озбиљан онај линеар одустати да прави,јер проблема је много а вајде мало,мала снага,за нешто већу цену може да се купи цев која ће дати бар пет стотина вати уз исти уложен труд...тако да по ммени нема резона правити оно,јер нити је то нека снага,нити је употребљена цев трајна и робусна,значи никако није решење на дуге стазе...чак и за скромне операторске апетите...
Sačuvana

Rasha018

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 20.03.2013. 11:22 »

Hvala Gane.

Da li bismo mogli da dobijemo tvoje mišljenje ako bih stavio link sa nekom šemom gde su korišćenje četiri pl519 sa rešetkama vezanim za masu?
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #12 poslato: 21.03.2013. 17:44 »

Како да не...у споју са уземљеном решетком оне могу лепо да раде,али без Колинс филтера на излазу.Давно је та цев била једина широко доступна аматерима,и много смо "чупали" косу како направити излазни филтер,није се знало а шклованих људи за предајнике је мало било....У споју са узмљеном решетком она може до 20 метара лепо да ради,горе већ постаје критичан распоред елемената и пада снага али ако нема боље ипак може.Мана јој је што катодна струја кад пређе пола ампера гори "ко лицна" , ту треба бити обазрив посебно и никад довољно...
Sačuvana

Rasha018

• Gost
« Odgovor #13 poslato: 21.03.2013. 22:31 »

Pravo da ti kazem kad sam ovih meseci gledao ove šeme i slike po internetu mislio sam da je to jednostavna stvar. Imao sam sreće pa sam nabavio 4 lampe vrlo jeftino, trafo sam već imao, elektrolite isto nabavio jeftino. Sve to sam lepo spakovao u kutiji. Medjutim... nije ni priblizno jednostavno kao što sam mislio. Oscilira sam od sebe kada zatvorim prvi kondenzator u izlaznom filteru. Baš sam zadovoljan što sam naleteo na ovu temu na forumu i što je još uvek aktivna i što sam pročitao ove tvoje prethodne postove.

Da se razumemo, nije meni toliko stalo da imam linear koliko mi je merak da sam napravim jedan pa makar ta izgradnja trajala i mesecima.

(PS: jednu lampu sam već uništio i na žalost morao sam juče da kupim drugu i platio je više nego sve četiri zajedno. Ali... sva škola ima svoju cenu)

Pozdrav Gane i hvala još jednom na informacijama.
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #14 poslato: 22.03.2013. 06:41 »

Људи мисле да је то лак дк не почну да праве...Међутим није ни нарочито тешко али се морају поштоватинека правила.Аки имате Колинс филтер на излазу то заборавите,паралелним спајањем више цеви уз врло низак анодни напон а истовремено велику радну струју-излазни отпор пада у регион где Колинс тешко да може да прилагоди а да има мале губитке и да је у пракси изводљив.Прорачунима се добијају вредности које је у пракси тешко реализовати а да се очува суштина.Оно што је применљиво и што се ради у таквим случајевима је паралелно коло на излазу,значе кондезатор и завојница а анетна је индуктивно куплована-ово воле амери да раде са тзв. свип цевима којима 519 и припада.Некад сам у таквом линеару уместо додатне завојнице за антену,антену прикључивао на извод анодне завојнице,пронађе се ближе уземљеном крају извод на завојници где је 50 Ома и то ради.У то време нисам могао да спектрално испитам излазни сигнал,јер је свакако на овај начин мање чист него да је антена индуктивно куплована.У сваком случају,свака цев нека има катодни отпорник  за изједначавање мирне струје,јер,да би линеар са више цеви добро ради треба да све цеви имају идентично појачање што је немогућа мисија осим кад би градитељ имао строго упарене цеви.Ако постоје велике разлике у појачању између употребљених цеви онда је немогуће добити очекивану снагу већ доста мању.Код таквог линеара са уземљеним решеткама,кад код мерења рачунате појачање обавезно од измерене снаге одбите снагу побуде јер се код њих побудна снага појављује на излазу.Најчешће су такви линеари давно прављени само за један банд и то обично за 80 метара.Има код нас да се нађу неки Дентрон линеари са том концепцијом али су сви завршили неславно.Скупе цеви,врло нежне,најчешће су страдале код и од подешавања.Овде саветујем електронцки тастер и подешавање вршити куцањем тачкица,тад се доста мање оптерећују цеви,код фоније бити екстремно опрезан,а о компресору не треба ни размишљати,релацију од рецимо минут са пуном снагом такав линеар нема шансе да преживи.Уосталом,направите па пробајте,да се не јави неко опет да попује како сам "препаметан"-што сигурноо нисам нити ми је намера.Само сам направио доста линнеара за аматере и за професионалну употребу и слободан сам да мислим да понешто  о њима знам.Свакога бих саветовао,да,не прави линеар који ради са напоном испод 2000 волти-овде наравно мислим на  цевне линеаре.И то по мени је доња граница,најбље је имати још већи анодни напон,ако је ниже-вредности елемената у Колинс филтеру постају врло критичне за реализацију,постоје оне по рачуну,али,врло су скупе или их врло тешко набавити.Висок анодни напон доноси повољан однос анодне струје и анодног напона,што даље води ка високој излазној импеданси,а то је "вода" у којој градитељ најлакше "плива".СВакако,водити рачуна о сигурности,то су напони код којиих не може да се деси "лакши електрошок",то су напони СМРТНО ОПАСНИ и ово треба имати не уму пре свега!Живимо у ери 12-волтних уређаја,па подвлачим да је више од изузетне опрезности потребно при раду са тако високим напонима...Како чујем,скоро је смртно страдао искусан аматер баш од линеара....
Sačuvana