Kao prvo bavim se poslom gde mi nije potrebna dozvola za radio stanicu,
Ne postoji poao z akoji niej potrebna licenca. Samo postoje poslovi za koje se licence regulisu na takav nacin da ne mora svaki operator da ima licnu licencu.
kao drugo treba ljudima omoguciti da koriste CB stanice bar kad se pozivas na regulative,
Pa to i jeste dozvoljeno. Za CB je potrebno samo registrovati stanicu. Nije potrebno polagati ispite.
Ali, mi ovde ne pricamo o CB nego o radio-amaterskim frekvencijama.
kao 3 i pored toga nasa agencija koristi profistanice ali smo ostali na PMR kanalima
Vasa stvar. Ali ako vam neko smeta, na PMR vi nemate nikakvo pravo da se žalite. Zato i služe licencne frekvencije za profesionalnu upotrebu, gde vam se garantuje da nećete imati smetnje.
ja samo kazem da je po tvom bilo u Obrenovcu,ykrupnju,bi 5 ljudi posedovali stanice kao za vreme Tita,olaksajite ljudima dajite CB uredjaje kao svuda u svetu svako bez dozvole moze kupiti i koristi.
Postoje frekventni opsezi na kojima je dozvoljeno raditi bez posebne dozvole uz odredjena tehnicka ogranicenja. To se zovu slobodni opsezi. an tim opsezima nema pravila, što najpre znači da ako ti neko smeta, ti možeš samo da se skloniš ali da se žališ na smetnje - ne možeš. Zbog toga postoje tehnička ograničenja koja smanjuju domet jer se time smanjuje i verovatnoća međusovnih smetnji.
Jedan od njih je PMR koji si vec pomenuo. Za CB treba da se registruje stanica ali nije potrebna neka posebna dozvola.