Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Kineske radiostanice  (Pročitano 77181 puta)

yt9tp

• 3
Odg: Kineske radiostanice
« Odgovor #45 poslato: 10.11.2015. 10:21 »

Kao prvo bavim se poslom gde mi nije potrebna dozvola za radio stanicu,

Ne postoji poao z akoji niej potrebna licenca. Samo postoje poslovi za koje se licence regulisu na takav nacin da ne mora svaki operator da ima licnu licencu.

Citat
kao drugo treba ljudima omoguciti da koriste CB stanice bar kad se pozivas na regulative,

Pa to i jeste dozvoljeno. Za CB je potrebno samo registrovati stanicu. Nije potrebno polagati ispite.
Ali, mi ovde ne pricamo o CB nego o radio-amaterskim frekvencijama.

Citat
kao 3 i pored toga nasa agencija koristi profistanice ali smo ostali na PMR kanalima

Vasa stvar. Ali ako vam neko smeta, na PMR vi nemate nikakvo pravo da se žalite. Zato i služe licencne frekvencije za profesionalnu upotrebu, gde vam se garantuje da nećete imati smetnje.

Citat
ja samo kazem da je po tvom bilo u Obrenovcu,ykrupnju,bi 5 ljudi posedovali stanice kao za vreme Tita,olaksajite ljudima dajite CB uredjaje kao svuda u svetu svako bez dozvole moze kupiti i koristi.

Postoje frekventni opsezi na kojima je dozvoljeno raditi bez posebne dozvole uz odredjena tehnicka ogranicenja. To se zovu slobodni opsezi. an tim opsezima nema pravila, što najpre znači da ako ti neko smeta, ti možeš samo da se skloniš ali da se žališ na smetnje - ne možeš. Zbog toga postoje tehnička ograničenja koja smanjuju domet jer se time smanjuje i verovatnoća međusovnih smetnji.

Jedan od njih je PMR koji si vec pomenuo. Za CB treba da se registruje stanica ali nije potrebna neka posebna dozvola.
Sačuvana

gicko

• Gost
« Odgovor #46 poslato: 26.11.2015. 23:48 »

na baofeng 5r mi se zaglavio sma konektor od antene pa me zanima kako ga skinuti inace upitanju je fabricka antena a ovo pitam jer bi uzeo novu a ovako uredjaj nemoze da se koristi ostalo je samo parce sa sma konektorom

pozdrav
« Poslednja izmena: 22.03.2016. 06:28 od strane Admin »
Sačuvana

gicko

• Gost
« Odgovor #47 poslato: 27.11.2015. 18:05 »

skinuto sa kljestima kao kad se odrvrce antena u istom smeru i uredjaj radi ok sad jos da uzmem neku antenu sa dx pa da cekam da stignem i uzivam
pozdrav
Sačuvana

a.goran

• 2
  • **
« Odgovor #48 poslato: 23.12.2015. 16:46 »

da li mogu kineske stanice da se registruju u savezu ?

Sačuvana

gicko

• Gost
« Odgovor #49 poslato: 23.12.2015. 20:28 »

to i mene interesuje jer planiram uskoro da polazem a imam 5r a za uhf smetnje za 5r kazu moze se sa programom chirp to ublaziti da nije toliko tako sto se podesi sql 1-9 druge vrednosti i sacuvaju vece i od fabrickih i druga antena ja vise nemam stock sad imam kopiju diamond antene i to radi extra probo i na simpleksu i na neke repetitore ali posto nemam znak samo se nekad na simpleks javim ali sam kulturan a  ne ko neki idioti sto prave gluposti po repetitorima
Za 5r UV5R series radios with firmware BFB291 and later. te verzije i dalje od 291 292 itd sql problem cvrckanje se resava preko kabla posto max na 5r uhf je 24 fabricki pa se prepodesi sve kako treba nabavio kabl i sve sredio radi uredjaj da ga ne ureknem
pozdrav
« Poslednja izmena: 30.12.2015. 19:25 od strane gicko »
Sačuvana

gicko

• Gost
« Odgovor #50 poslato: 03.03.2016. 20:15 »

tako se podesi sql i uploaduje se u uredjaj i sve radi extra
pozdrav
« Poslednja izmena: 22.03.2016. 06:27 od strane Admin »
Sačuvana

gicko

• Gost
« Odgovor #51 poslato: 26.04.2016. 22:29 »

moze da se registruje u savezu kinez pod uslovom da ima serijski broj to mi jedan radioamater rekao bas smo pricali na tu temu i pod uslovom da uredjaj nije na nekog drugog vec registrovan
pozdrav
Sačuvana