Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Napajanje Yaesu FT-23R sa akumulatorom od 12V  (Pročitano 5336 puta)

nindac

• 2
  • **
    • Imejl
Napajanje Yaesu FT-23R sa akumulatorom od 12V
« poslato: 08.09.2015. 17:56 »

Imam FT-23R sa battery pack-om FNB-10 (7.2V/600mAh). Punim
ga punjačem NC-28C (8.7V/60mA). Kako bih mogao da izvedem
da uredjaj punim odnosno koristim sa malim akumulatorom
od 12v/5Ah koga bih nosio u torbici?
Sačuvana

RoRa

• 4
    • Imejl
Odg: Napajanje Yaesu FT-23R sa akumulatorom od 12V
« Odgovor #1 poslato: 09.09.2015. 16:51 »

FT-23R radi sa naponom do 15V.
Punjač za akumulatore od 7,2 V (nikl-kadmijum ili nikl-metal hidrid) neće puniti olovni akumulator ( hermetički zatvoren ili sa oduškom preko ventila) od 12V.
Priključivanje akumulatora od 12V zavisi najčešće od konstrukcije kutije za baterije (akumulator) jer neke kutije imaju konektor za priključivanje spoljnog izvora a neke to nemaju.
Dobro rešenje može biti prepravka kutije sa propalim akumulatorom u kutiju-priključak spoljnog akumulatora.
Sačuvana

nindac

• 2
  • **
    • Imejl
« Odgovor #2 poslato: 10.09.2015. 14:42 »

Znam da se sa punjačem za akumulatore/baterije od 7.2V ne mogu puniti akumulatori od 12V.
Moje pitanje je bilo kako da uredjaj koristim za primo-predaju sa spoljnim akumulatorom od 12V
a da eventualno sa tim akumulatorom ujedno punim akumulatorske baterije od 7.2V koje imam
u kutiji sa baterijama (battery pack FNB-10).

Nakon dužeg traganja po internetu našao sam fabričko rešenje. To je mobilni DC adapter/punjač za
baterije od 7.2V (Mobile DC Adapter/Charger for 7.2 V packs). Oznaka mu je PA-6. To je plastična
kutija koja ima ulazni konektor na koji se priključuje akumulator od 12V. Adapter se gornjom stranom
utakne (užljebi) na uredjaj i dobije se napajanje uredjaja od 12V. 

Na donju stranu adaptera se po potrebi utakne(užljebi) kutija sa baterijama ukoliko želimo da
ih punimo  iz akumulatora. Da bi se to omogućilo u adapter je ugradjen DC konvertor koji
napon od 12V skida na 8.7V kojim se pune baterije od 7.2V.
Uz adapter se dobija i kabal za priključivanje na upaljač u kolima.

Meni punjenje baterija iz akumulatora nije toliko bitno koliko napajanje uredjaja sa 12V.
Napajanjem uredjaja iz akumulatora od 12V osim što se višestruko povećava vreme korišćenja,
povećava se i izlazna snaga i to za duplo. Sa napajanjem od 12V kod FT-23R maksimalna izlazna snaga
je 5W a sa napajanjam od 7,2V ta snaga iznosi 2,5W.

Najjednostavnije bi bilo da otvorim kutiju sa baterijama i ugradim ulazni konektor od 2.5 mm na koji
bih priključivao akumulator od 12V i istovremeno isključivao napajanje iz baterija u kutiji.

Da li neko ima iskustva sa otvaranjem Yaesu kutija sa akumulatorskim baterijama ?
Kako se to izvodi i da li ima mesta za ugradnju navedenog konektora?
Sačuvana

yt9tp

• 3
« Odgovor #3 poslato: 10.11.2015. 10:26 »

To ti se najvise isplati da uradis sa propalom baterijom, prsoto izvadis sadrzaj i bacis i povezes direktno napajanje )mozes da stavisi neki konektor)

Nego, meni je jedna ta stanica crkla kada sam je spojio na 13.8V. Na akumulatoru od 12V je radila odlcno ali kada sam je spojio na ispravljac od 13.8V posle kraceg vremea je u njoj zapoucketalo i ona je prestala da radi. Stanica je deklarisana da mozer da radi sa napjanjem do 15V.

Zbog toga bih ti savetovao da spoljno napajanje uradis preko nekog stabilizatora kao sto je 7812, cisto da zastitis stanicu od previsokog ulaznog napona.
Sačuvana

RoRa

• 4
    • Imejl
« Odgovor #4 poslato: 27.11.2015. 12:43 »

Stabilizatori tipa 7812 zahtevaju, za ispravan rad, ulazni napon od minimalno 15V. Umesto ovog stabilizatora moguće je koristiti neku verziju (komercijalnu ili DIY) stabilizatora sa malim padom napona. 
Sačuvana