Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Kako nauciti telegrafiju?  (Pročitano 11158 puta)

Peca013

 • Gost
Kako nauciti telegrafiju?
« poslato: 19.01.2012. 09:25 »

Mozda postoji neki nacin kako najbolje nauciti, ima programa, kaseta, danas i MP3 plejer...
Pitanje je mozda jednostavno ali ipak bolje da pitam, kao vezbati telegrafiju da ostane u secanju, kada se duze ne koristi.
Potrebno mi je necije iskustvo a moja zelja i ne samo moja, nadam se da ima ili ce biti jos zainteresovanih?
« Poslednja izmena: 20.01.2012. 09:52 od strane Peca013 »
Sačuvana

aleksandar_sabac

 • 3
 • ***
 • Poruke: 36
  • Imejl
Odg: Kako nauciti telegrafiju?
« Odgovor #1 poslato: 20.01.2012. 23:13 »

Pozdrav Peco,

Ja sam naucio telegrafiju 1998 godine u klubu YU1HQR iz Sapca. Tada su nas ucili na jedan zanimljiv nacin.
Nismo ucili po redu, tj a, b, c, d, e, f,... nego u grupama po nekoliko znakova, obicno 4ili 5 znakova.

Prva grupa E, I, S, H, 5
Druga grupa T, M, O, 0
Treca grupa A, U, V, 4
Cetvrta grupa N, G, 9

Pretpostavljam da vidis smisao. Ko ne vidi evo objasnjenja.
Prva grupa su znakovi sastavljeni samo od Tacki, druga samo od Crta, treca je vec kombinacija ali se menja broj tacaka ispred crte, cetvrta se menja broj tacaka iza crte i tako dalje...
Tada smo uporedo ucili i Q code i ostale odredbe i zakone vezane za radio amaterstvo pa je taj kurs potrajao nekih 5 meseci skoro.
Te 1998 sam polozio C klasu u avgustu mesecu i radio sam sve do bombardovanja 1999 godine. Od tada do 2003 nisam ni cuo telegrafiju ni video tastera, tj tada sam otisao u rod veze u kasarnu 13. Maj u Zemun Polju (3213).
Dakle posle 4 godine trebalo mi je samo 10ak dana da sve obnovim. Posle vojske ista prica sve do februara 2011 godine. tada obnovio dozvolu tj izvadio licencu i dobio znak YU1NNN. Sada baratam nekom brzinom od 10WPM. Trudim se da popravim ali KOD je u glavi, nije se izbrisao.

Dakle mozda je nacin ucenja bio glavni u svemu tome a mozda i moja luda glava ali u svakom slucaju KOD je prisutan.

Hvala YT1ZZ, YT1T sto su me naucili telegrafiji i svemu ostalom. I naravno ostalima iz YU1HQR koji su ucestvovali u obuci nekolicine nas za operatera tadasnje C klase.
« Poslednja izmena: 11.12.2017. 21:43 od strane aleksandar_sabac »
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kako nauciti telegrafiju?
« Odgovor #2 poslato: 21.01.2012. 10:26 »

То је једна методологија којих има више иначе!Пре свега,познато је да човек треба да буде музикалан у некој мери да би лакше савладао телеграфију,да има осећај за мелодију и ритам,они који су "били у подруму кад је Бог делио слух" много тешко науче,а знам пар случајева да нису никад ни научили!
  Свако слово-знак Морзеове азбуке,треба памтити као ЗВУЧНУ слику!НИКАКО не треба,када чујете одкуцан знак,да у глави-мислима,бројите у себи колико сте тачака и/или црта чули!ОВО НИКАКО НЕ ТРЕБА РАДИТИ!Свако ко зна телеграфију,имаће да се замисли ако га терате да вам на папиру испише знаке Морзеове азбуке!Он ће у себи,да мелодију сваког знака који зна,претвара у црте и тачке бројећи их!Значи,сваки се знак памти као звучна слика,као мелодија,свако слово једна песма-али буквално!Никако не размишљати колико сте чули црта или тачака па их у глави пребројавањем сводити на одговарајући знак!Сваки знак је једна "песмица,мелодија" за себе и ниједна није иста,тако си знаци и разликују!Јер како нека порука телеграфијом иде,нема времмена да се црте и тачке броје па у мислима претварају у слова,док то радите стигао је већ нови знак,те је ово потпуно погрешно!Отуда тврдња са почетка поста,што више смисла за музику неко има-то ће лакше и брже и телеграфију научити! Најбоље је је учити организовано на курсу у клубу ако га има и постоји.Курсеве држе искусни телеграфисти,који ће уочити и на време кориговати грешке,па је уз труд полазника успех загарантован.Појединачно учење код куће је могуће-бар ја верујем да јесте али на знам такав случај!Почетна брзина нека буде тридесетак знакова у минуту,не брже,а најбоље би било распитати се за неки мали уџбеник за курсисте,било је тога доста вероватно неко још чува!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

aleksandar_sabac

 • 3
 • ***
 • Poruke: 36
  • Imejl
Odg: Kako nauciti telegrafiju?
« Odgovor #3 poslato: 21.01.2012. 21:17 »


  Свако слово-знак Морзеове азбуке,треба памтити као ЗВУЧНУ слику!НИКАКО не треба,када чујете одкуцан знак,да у глави-мислима,бројите у себи колико сте тачака и/или црта чули!ОВО НИКАКО НЕ ТРЕБА РАДИТИ!

Da, da, ovo svakako. Ako neko ne moze da zapamti znak kao zvucnu sliku trebace mu mnogo vise od dobre memorije da bi naucio telegrafiju. Dakle nije nemoguce ali je mnogo teze.
Sačuvana

gane

 • 5
 • *****
 • Poruke: 219
  • Imejl
Odg: Kako nauciti telegrafiju?
« Odgovor #4 poslato: 22.01.2012. 10:48 »


   Драго ми је да се јављају врсни телеграфисти да прокоментаришу,баш бих волео да видим тога ко је научио телеграфију а да знаке не памти као звучну слику,већ да их прима тако што пребира по мислима колико је тачака и/или цртица чуо,па онда да то претвара у слова!То би у теорији можда и могло,али кад би се откуцао један знак,па да се направи пауза потребна да се од звучне слике бројањем елемената дође до знака,па кад се тај знак овако дешифрује,онда може да се пређе на следећи ,па ако из овога није јасно да на овај начин од телеграфије нема ништа-онда сам напред!
  Ако не можете да запамтите сигнал као мелодију,нема смисла отпочињати са учењем.Сваи знак код телеграфије "пева" неку своју песму,и као мелодија другачије звучи,то је суштина учења!Јер није важно учити,важно је научити!Зар не?
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

S55S

 • 2
 • **
 • Poruke: 12
Odg: Kako nauciti telegrafiju?
« Odgovor #5 poslato: 29.02.2012. 12:22 »

GANE!

100% glede telegrafije!

73 de S55S, Daniel
Sačuvana