Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Radio teleprinterski sistem RTpS-400  (Pročitano 30584 puta)

aleks

• Gost
Radio teleprinterski sistem RTpS-400
« poslato: 01.04.2009. 12:17 »

Proizvođač EI-Niš(sistem nastao kao zamena i dopuna za RTpS-100)
Montirao se na vozila TAM-5000 i TAM-110
Sastoji se od :predajnika,prijemnika, dva mrežna ispravljača(mi-8 i m-11),wat-metra,veštačkog opterećenja,antenska kutija za podešavanje antena(koriste se posebne tablice)
Oprema:taster ts-1,mikrotelefonska kombinacija,teleprinter(t-100 siemens ili etl-1 EI-Niš),upravljačka kutija up-6
Antene:Vertikalna štap antena at-26,žičana antena sa stubom at-5a i klasični dipol.
Kzu oprema: kriptozaštitni uređaj kzu-31(Rudi Čajevec Banja Luka) i ukp_2 (uređaj za ultrakomprimovanu predaju,mislim da ga je proizvodio "pionir"ali proveriću)
Frekventni opseg od 2-12 Mhz
Vrste rada telegrafija A-1,telefonija gornji i donji bočni opsek A3J i amplitudna modulacija AM.
Izlazna snaga okvirno oko 400 W (kad se lepo podesi imao sam na izlazu i po 650 W)
Napajanje iz mreže ili iz dizel agregata od 4,7 KW.
Za početak ovo je dosta,podatke sam dao po sećanju i verovatno da sam nešto i zaboravio,zaviriću u moje beleške pa ću dopuniti i ispraviti,inače ovo je osnovni sistem koji se jako mnogo koristio i mislim da se još uvek koristi a nema ga na sajtu,ja sam lično jako puno radnih sati proveo na njemu i u vojnim radio mrežama a takođe u slobodnom vremenu sam odradio mnogo amaterskih veza.
Pozivam sve koji imaju iskustva u radu sa ovim sistemo neka šalju odgovore i neka diskusija otpočne 73.

Sačuvana

Djole

• Administrator
  • 2
    • BgSajt - Web Design
    • Imejl
Odg: Radio teleprinterski sistem RTpS-400
« Odgovor #1 poslato: 01.04.2009. 15:51 »

Aleks uglavnom sve je tačno osim da je vrsta rada bila pored CW i AM samo SSB - donji bočni opseg. Agregat je dizel AD-3,7 a uređaj za upravljanje UP-1. Upravljačka kutija je UK-6. Ja je nikad nisam mogao da naguram na 650W   :), ako si uspeo svaka čast.
« Poslednja izmena: 01.04.2009. 16:15 od strane Djole »
Sačuvana
Webmaster sajta Radista
Zoran Đorđević - Đole

aleks

• Gost
« Odgovor #2 poslato: 01.04.2009. 19:38 »

Đole hvala na ispravkama,pronašao sam beleške iz vojske a i nešto literature pa kad ugrabim vremena postovaću to ovde, 650 W sam gurao samo na pojedinim frekvencijama negde nisam mogao ni 300W da izvučem.
Đole ako imaš neke slike 400tke postavi to ovde da se prisetim zadnji put sam snjom radio 2001 god.
Pozdrav svima i priključite se....
Sačuvana

Djole

• Administrator
  • 2
    • BgSajt - Web Design
    • Imejl
« Odgovor #3 poslato: 01.04.2009. 19:48 »

Citat
pronašao sam beleške iz vojske a i nešto literature pa kad ugrabim vremena postovaću to ovde,

Aleks, hajde ako si raspolžen napiši to za Radistu za stranu "Mobilni radio-sistemi" (Pogledaj: Mobilni radio-sistemi). Ja fotografije imam ali nikako da se upustim da odradim RTU-400.
« Poslednja izmena: 01.04.2009. 19:52 od strane Djole »
Sačuvana
Webmaster sajta Radista
Zoran Đorđević - Đole

aleks

• Gost
« Odgovor #4 poslato: 01.04.2009. 19:51 »

nema problema samo da ugrabim vremena.
Sačuvana

Tono

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 03.04.2009. 22:52 »

Zdravo momci,

mala ispravka: mrežni ispravljači su MI-11 (anodni napon za izlazni stepen sa 2 x 4CX300A) i MI-12 (ostali naponi). Fali mi MI-12 :)

Inače komponente, koje sastavljaju RTU-400/V su:
- predajnik RD-3,
- ispravljači MI-11, MI-12,
- antenska kutija KA-3/K,
- brojač frekvencije BF-1-V,
- priključna kutija PK-1/4,
- radio-prijemnik RP-4
- upravno-komandna kutija UK-5,
- elektronski teleprinter ET-1 (ili ETL-1 odn. T-100),
- telegrafski uređaj TG-2,
- delovi kompleta za rad iz udaljenog mesta: TG-1a, linijski filtar FL-1, induktorski telefon M-63, uređaj za tastovanje i modulaciju UK-3, dvožilni poljski kabl PTK-56, filtar za otklanjanje VF smetnji FL-3,
- radio-uređaj RUP-12,
- razvodne kutije KR-12, 13, 15, 16 i 19,
- agregat AD-4/230V,
- antene AT-5A (žičana) te štap AT-26, AT-28 i AT-30,
- kablovi spojni, koaksialni i električni
- još hrpa nekih stvari - slušalice, tater, zvučnik, pa sve do štabnog šatora ...

Sve spakovano u nabacnu kabinu M-73-R na vozilu TAM-5000D ili TAM 100 T7 BV 4x4

Koliko znam postojale su i konfiguracije sa dovojenom prijemnom salom 4 x RP-4 i RDU-400 (predajni deo RTU-400/V).

Podatke sam preuzeo iz Tehničkog uputstva "Opis, rukovanje, održavanje i remont" iz 1982. godine.

Lp,

Tono, S51AG
« Poslednja izmena: 04.04.2009. 11:53 od strane Tono »
Sačuvana

aleks

• Gost
« Odgovor #6 poslato: 15.04.2009. 22:39 »

U bataljonu veze za rad u radio mrežama najviše se koristio RTpS-400,kilowatka se palila samo jednom mesečno i održavana je jedna veza u radio mreži i sa njom nije rađeno ništa više čak nije rađeno sa njom ni u ratnim dejstvima u kojima je moj bataljon učestvovao.
Elem hoću da kažem drugo kada sam došao u vojsku od starijih vojnika sam slušao kako je 400tka krš kako se sporo podešava i da ne nabrajam hiljadu i jedan razlog koji su navodili da uopšte kao sistem ona ništa nevredi,u četi nas je bilo 17 radista sledećeg obrazovnog profila: 3 zidara, 2 armirača, 5 tesara, 1 mesar, 1 čoban,1 zavarivač
 4 neke mašinske struke i samo jedan radio amater sa položenom radio-amaterskom "B" klasom.Mislim da vam je sad jasno zašto ne samo 400tka nego i drugi sistemi nisu bili dobri zato ću vam ispisati jednu anegdotu:
Ratni uslovi,tri 400tke rade 24h u radio mrežama,radi se po smenama zbog opšteg obrazovnog stanja i stručne osposobljenosti vojnika na odsluženju (a bogami i pojedinih starešina) trudio sam se da sve tri budu dobro podešene i operativne u svakom trenutku što je iziskivalo mnogo rada i truda i normalno umor čini svoje,dok sam spavao stigla je naredba da se postavi za rad još jedna 400tka, momci po kiši i velikom nevremenu postaviše sistem pokačiše uzemljivače i podigoše AT-5a,podesiše je po tablicama kad ono reflektovana snaga ista kao i aktivna,dođe i tek svršeni vodnik i po onom starom po metodi više uzaludnih pokušaja nije uspeo da uradi ništa :-\,dođe kolega zavarivač probudi me i objasni situaciju,u sistemu proverim sve podešeno po tablicam sve ok. a napolju mrak piči kiša,blato sačuvaj bože,proverim antena povezana iskrište celo,"gde je žica razvučena" viče jedan "tamo gore kako si nas učio što višlje" odoh da vidim kad tamo :o kad me šlog nije opalio neće valda nikad u životu neko od mojih velemajstora uzeo bakarnu pletenicu i jedno dobra 2,5 metra obmotao oko jasike po njegovoj inerpretaciji da je "dobro utvrdio" velemajstor uzemljio antenu.
Sledeća generacija nije bila mnogo bolja,i zato mi je mnogo drago što je u Vojsci Srbije veza umesto roda postala služba i što neće bar zidari i armirači uzemljivati antene.
Moje je mišljenje da su svi sistemi (ajde de bar većina)u JNA bili za svoje vreme dobri i operativni i mogli su da odrađuju ono zašta su namenjeni,međutim da ljudi koji su na regrutaciji nisu dobro odradili posao pa je tako elektro inžinjer poslat u artiljeriju na mesto punioca a "velemajstori" u radiste.
Šta mislite o ovome.
ps. а у руке Мандушића Вука свака пушка биће убојита... ::)
Sačuvana

Tono

• Gost
« Odgovor #7 poslato: 16.04.2009. 15:10 »

Pozdrav,

aleks, slažem se sa tobom. Našoj četi odličan telegrafista bio regrutovan u linjaše (teglio kabal CX), a momci, koji nisu nikad savladali teleprinter ili telegrafiju, obučavali su se za radiste.

Eto sa moje strane mali prilog za Collinsov 1 kW sistem.

Ako neko treba neke podatke neka se slobodno javi.

Lp,

Tono
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: 13.08.2009. 15:46 »

Lepo je ovo sve,no taj uredjaj moperativno nije imao neku vaznu ulogu kao sto su uredjaji iz sistema VOJIN koji su u operativnoj upotrebi bili dugi niz godina a posebno su dobili na znacaju kad je uveden uredjaj 2БУ...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

aleks

• Gost
« Odgovor #9 poslato: 01.09.2009. 20:21 »

Onda nam napiši nešto o tim uređajima,otvori novu temu i podeli to sa nama željnima....
Sačuvana

jeza

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 29.11.2009. 12:00 »

istina,ja sam dobijao po 600 w snage ali samo na nizim frekfrencijama do 4 mhz
Sačuvana

dragnik

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 24.09.2010. 18:11 »

Davno je bilo. Uglavnom, podesim sve na maksimum, i pokušavam da uspostavim vezu. Zovem ja, zovem (mislim, šaljem cirkularni poziv, teleprinterski), niko me ne čuje.
Problem je bio što su svi učesnici u mreži bili na širem području grada Beograda.
Čuli su samo jako brujanje.
Kapetan mi reče da su me verovatno "čuli" u Moskvi...
« Poslednja izmena: 24.09.2010. 23:07 od strane dragnik »
Sačuvana

zivko

• Gost
« Odgovor #12 poslato: 09.12.2010. 22:21 »

na ovom sajtu sam potpuno nov. od skoro sam saznao da postoji ovako nesto . na ovom uredjaju sam radio 17 godina i nikada me nije izneverio. sa ovom antenskom kutijom na anteni at 5a sam uvek imao mnogo aktivne snage a reflektovane skoro nula. cak i sa antenom stap at 26 sam postizavao mnogo dobre rezultate. ova masina me nikada nije izdala iako sam radio i na kolinsu od 1 kw i na svim mogicim vojnim radio uredjajima. inace mi smo ih u vojsci zvali kt a ne hf uredjajima i sve sto vas zanima piatajte samo mi treba nalo vremena da se podsetim. pozdrav
Sačuvana

widmaker

• Gost
« Odgovor #13 poslato: 08.01.2011. 23:12 »

Nekada davno solidna tehnika koja je upropastavana stavljanjem u mobilne verzije.Na zalost i danas je koristim.U VS je danas nedostatak cevi EL 84(mozete li da zamislite!!!),majstora za teleprintere ETL a i dosta nabacnih kabina prokisnjava tako da voda curi na RTpS.Sta reci!!!
Sačuvana

yu1ms

• Gost
« Odgovor #14 poslato: 01.03.2012. 13:00 »

Postovani kolega Aleks i ostali na ovoj temi,

potrebna mi je pomoc oko uredjaja KTU-5, koji mi je ovih dana dosao do ruku! Interesuje me da li uz njega mora da ide TG-2 ili neki slican uredjaj za rad sa teleprinterom kao i to kako se moze prikljuciti neki vojni uredjaj na njega ( na primer: UKT FM 66/17, RUP-15, RUP-12 i slicni). Ukoliko je potrebno mogu postovati i fotografije ovog uredjaja. Jedino znam da je ovaj uredjaj bio preteca UP-1.

Hvala vam svima u napred i veliki pozdrav za sve kolege!!!

Za one koji su radio-amateri moze i ovako:

vy 73 & gl fm misa, yu1ms.
Sačuvana