Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Sluzili u vezi JNA  (Pročitano 64130 puta)

YT1PRM

• 4
  • BOG VAM POMOGAO
    • www.elektricar.eu
    • Imejl
Odg: Sluzili u vezi JNA
« Odgovor #15 poslato: 12.04.2009. 14:08 »

ja sam sluzio u rodu veze pri mornarici u Kumboru bio na Obosniku Lovcenu i Kameno 99/00 PRVA POSLERATNA SEPTEMBARSKA KLASA imam cetri vesa relejac telegrafista fonista linijas i strelac  i izasos sa cinom mladjeg vodnika imam dosta samo lepog iskustva iz tadasnje VJ upoznao mnoge i ostao sa mnogima prijatelj sa svima svi me znaju kao Pirke!!!!
Sačuvana
73! to YT1PRM

yt7xx

• Gost
« Odgovor #16 poslato: 04.05.2009. 22:49 »

Pozdrav kolegama vezistima!
Dopala mi se ova tema, mozda se javi neko poznat. Bio sam u SRO, 64-ta klasa, V.P. 2143 SCV Beograd 1980.
Posle na stazu u V.P. 2917 Bijeljina, 1.bataljon, radio-ceta. Komandant puka Dusan Vujkovic, k-dir kap1.kl Gradimir Ilic
i podoficirska legenda st.vod1.kl Arlov Miljkan.
Sačuvana

yu7tf

• Gost
« Odgovor #17 poslato: 04.05.2009. 23:14 »

Pozdrav svima!

Nekako slicno je i kod mene bilo,samo nisam bio u radio ceti vec telefonista.Rekose,telegrafiju vec znas,sad nauci i ovo...  ali sam ipak polagao i za telegrafistu malo kasnije..85-te godine na dosluzenju...  :)

Bijeljina, VP 2917   god. 80/81   kom. cete kap. Tomislav Velickovic i kom. voda  st.vod. Marinkovic Jovan.

Sačuvana

gosa

• Gost
« Odgovor #18 poslato: 08.05.2009. 23:01 »

e ja sam sluzio vijsku u arm
rod veze u bitola
vas stai vodnik velickovski mi je bio staresina
dobar ucitel
naucio nas je telegrafiju i sve
ja sam bio komandir rtpus 100
pozdrav
Sačuvana

cxfan

• Gost
« Odgovor #19 poslato: 15.05.2009. 08:49 »

::)
Cjeli vojni rok sam služio u Smederevskoj Palanci godina se je brojila 84-85,. Koja je vojna pošta bila moram pogledati. Nisam imao neko stalno zaduženje i posle obuke micali su me po svim kolima i svugdje me je bilo puno. Na kraju sam sa nekim starijim vodnikom dužio BTR50-PU u kojeg sam se zaljubio, posebno zbog toga jer sam u ladovini, da se maknem od celog sveta.

Kapetan je bio Karačoni ostalih se ne sječam i moram da pogledam u dnevnik. Ipak je to bilo davno.
cxfan
Sačuvana

pokemon

• Gost
« Odgovor #20 poslato: 27.05.2009. 09:47 »

::)
Cjeli vojni rok sam služio u Smederevskoj Palanci godina se je brojila 84-85,. Koja je vojna pošta bila moram pogledati. Nisam imao neko stalno zaduženje i posle obuke micali su me po svim kolima i svugdje me je bilo puno. Na kraju sam sa nekim starijim vodnikom dužio BTR50-PU u kojeg sam se zaljubio, posebno zbog toga jer sam u ladovini, da se maknem od celog sveta.

Kapetan je bio Karačoni ostalih se ne sječam i moram da pogledam u dnevnik. Ipak je to bilo davno.
cxfan

Ajde baš mi je drago, i ja sam služio u vezi u Smedervskoj Palanci, godine 83/84, radioteleprinterist ( telegrafist i teleprinterist ). Mene nešto bolje služi memorija pa se sjećam da je zapovjednik čete  bio kapetan Nenad Karačoni, zamjenik poručnik Stevan Jerković, zastavnici Slavko Milojević i Augustin Zamuda ( centar veze ), stariji vodnici Ivan Rukavina i Željko Radić , vodnik Zdravko Rep. Svi su uglavnom bili Ok, stvarno su bili dobri ljudi kojima si se mogao obratiti ako si imao nekakav problem. Iznimka je bio  poručnik Jerković, koji je bio vrlo strog i nemilosrdan kad je trebalo nekoga kazniti. Iako sa njim nisam imao većih problema, nije mi bio simpatičan.

Nakon obuke ostao sam na odsluženju roka u Sm. Palanci, zaduživao sam kampanjolu sa radiostanicom sa kojom sam išao na Pasuljanske livade na vojnu vježbu od kuda smo slali izvještaje u komandu divizije. Bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo, kojega se i danas vrlo rado sjećam. I inače je čitav vojni rok bio vrlo zanimljiv i premda sam bio daleko od kuće brzo sam se prilagodio i stekao nekoliko vrlo dobrih prijatelja sa kojima sam i danas u kontaktu.
Sačuvana

Rile

• 1
  • *
    • Imejl
« Odgovor #21 poslato: 03.07.2009. 14:08 »

Pozdrav vezistima,
bio sam u Užicu '84-'85, VP9935/15, pa na obuci za relejca u 9935/7 da bi se posle opet vratio u "petnesticu" jedinicu za PED, koja je u julu '85 "prekrštena" u 1161. Komandant kasarne pukovnik Panto Zubac, zamenik potpukovnik Kovačević (ako se dobro sećam), a komandir "ometača-petnaestice" kap.I kl. Ustić.
Ima li ovde još koga iz te jedinice?

RILE
Sačuvana

vjeka

• Gost
« Odgovor #22 poslato: 04.11.2009. 21:59 »

Cao svima ! Zovem se Vjeka, Zivim u Rumi. Posle zavrsene skole za RTV  mehanicara Dobio sam ves 12118 ( mehanicar za radio sretstva veze ) I vojni rok sam otsluzio u Vp 2480 Ljubljana. Na obuci sam kompletno ponovo obnovio znanja koja sam vec stekao u srednjoj el. teh. skoli . A onda sam na moje veliko razocarenje ostao u istoj vojnoj posti ( nisam se ni kilometar priblizio mojoj Rumi ) Mnoge uredjaje sam skoro godinu dana servisirao u jednoj maloj vojnoj radionici. Vecina ovih uredjaja su mi dobro poznati (AN/GRC9 , RU 15 , RU 1 i 2 , 12, RT 66/13 , 66/17 itd...Sve je to bilo daleke 1977/78. godine. Meni je to sve bilo veoma zanimljivo jer sam i pre vojske voleo da posecujem radio klub u Rumi tadasnji slavni YU1KWX. Najblizi zemljak mi je bio jedan Zoran iz BG. Da li je jos neko bio u Ljubljani  u predgradju  zvanom Sentvid ? Hvala na paznji i pozdrav svim ljubiteljima ove tematike . Vjeka . . .
Sačuvana

gric

• Gost
« Odgovor #23 poslato: 22.11.2009. 00:08 »

Prvo 3 meseca u Somboru gde je bila obuka pa jos 12 na Zeljavi.Radiotelegrafista koji je bio radioamater pre odlaska u vojsku tako da je sama armija bila uzivanje.Imao sam vise vremena za sedenje za stanicom a tajno sam radio koristeci pozivni znak YU2PG koji je bio najblizi po lokaciji Bihacu.Dezurni u 200 VB posebno oni koji su dezurali nocu i slusali tranzistorske prijemnike (muziku) nisu mogli cudom da se nacude kako to da samo kad ja dezuram na stanici non stop se cuje telegrafija.Inace uredjaji BC610 i kad on crkne kao rezerva u to doba fantazija od stanice RTU100.Vreme o kom pricam Avgust 1975-Novembar 1976.  73 Mirko YU7WW-KE5KHQ
Pozdrav za kolegu "klasića" i cijeli forum.Nevjerojatno je da se nakon toliko godina nađemo na forumu.I ja sam bio "avgustovska"1975.,prva 3 mjeseca u Somboru a ostatak od 12 mjeseci na Banjici u Beogradu.Komandir voda je bio zast.Bojović Bogosav(u Somboru).Možda ćeš se sjetiti,ja sam bio u onoj ekipi koja je odbila uzeti večeru jer smo trebali biti prvi a stavljeni smo na začelje pa nas je stariji vodnik Gvozda ipak natjerao.Bila je to frka.Kasnije u Beogradu u "rupi"(operativni centar Straževica) bilo je dobro,nije bilo kao klasična vojska,operativna dežurstva,smjene kao u poduzeću.Pozdrav.9a5azn (član RK 9a1bop Osijek)
Sačuvana

djurdjija

• Gost
« Odgovor #24 poslato: 12.01.2010. 19:27 »

Sluzio u Pristini 84/85 u ceti veze.Ves 11801  radio telegrafista ako me secanje sluzi.Vojna posta 9650/92 klasa avgust.Imali smo sestomesecnu obuku,komandir cete kik Vidosav Miljic,komandant 1 voda  Dauti ,naseg odeljenja Gasi a kom 2 voda Knezevic.Imali smo jednog aktivnog vodnika koji je bio faca za sebe kucao je tolko brzo na teleprinteru da kad otkuca tekst zapali cigaretu a teleprinter jos kucka.
Sačuvana

Car

• Gost
« Odgovor #25 poslato: 22.03.2010. 23:01 »

'84.-'85. ves RTLG, RTLP na RU100, Pirot. RMR 40

73 de YT1TX
Sačuvana

Vidosav

• Gost
« Odgovor #26 poslato: 22.07.2010. 22:02 »

Pozdravljam sve vojnike veziste VP 9650/92 Priština koji su služili vojni rok od 1978. do 1988. godine.

Vaš komandir,

Vidosav Miljić
Sačuvana

balango

• Gost
« Odgovor #27 poslato: 14.11.2010. 19:28 »

Puno pozdrava . Sluzio sam od 08.10.1981 do 15.09.1982 JNA ves 11801 ( radio telegrafista ) . 5 meseci i 22 dana obuku u Sinju plus 10 dana kao ABHO izvidjac a prekomandu odsluzio u centru veze u Zadru kod st,vod. Babac ... Imena mu se nesecam kao nijedne vojne poste a to bi morao da proverim u vojnoj knjizici . Prilikom sluzenja u Zadru imao sam i otkomandu u Benkovac . Ceo vojni rok mi je bilo izuzetno lep i rado se secam svih vojnih drugova iz svih krajeva tadasnje SFRJ mada sam im imena vecini odavno zaboravio . Polozio sam tada 3 klasu a deset godina kasnije prilikom sluzenja kao vojnik po ugovoru i 2 klasu u Somboru .
Sačuvana

ceki

• Gost
« Odgovor #28 poslato: 23.11.2010. 19:02 »

Pozdrav svima! Služio sam JNA od aprila 1983 do maja  1984 u VP 2407 Šibenik, kao teleprinterista. Do septembra na obuci , a ostatak roka  kao desetar. To je bila Četa veze za centar veze na komandnom mestu, i služila je za obuku vezista za vojnopomorski centar Split. Na obuku su dolazili iz Zadra, Pule, Lastova, Visa, Divulja, Sinja Benkovca itd. Komandant kasarne je bio major Dunjić, a postojala je četa za obuku relejaca (kapetan Petković), i u drugoj četi ( kapetan Zlate Jovanoski, kasnije kapetan Luka Bratić) koja je imala teleprintersko odeljenje ( st. vod Perinić), telefonisti linijaši ( vodnik Tošić), i telegrafisti, radio teleprinteristi ( st. vod Vuki, zastavnik Šašić i st.vod Stipe Vrcelj). Sve dobre starešine, i vrsni poznavaoci uređaja, Mada ne mogu da se setim imena svih. Vojske je bilo iz svih krajeva ondašnje SFRJ, i za te dane me vežu lepe uspomene.
Sačuvana

buce

• Gost
do penzije vezista
« Odgovor #29 poslato: 17.12.2010. 01:13 »

Služio sam JNA u Karlovcu hrvatskom od jula 1980. do avgusta1981. Prvo sam bio na obuku u četu veze kod kapetana Marka Gulića i komandira voda Admovića kao radiotelegrafista. Onda sam otišao u Centar veze u Karlovcu. Načelnik CV je bio kapetan Mihajlović, nišlija. a komandir za radiste zastavnik Radojčić. Tu sam radio do zadnjeg dana kao telegrafista na SCR 193. Bilo je super. Odradiš smenu i to je to. Bili smo sami u kasarni pa smo mi bili "dežurni oficiri" možda jednom u mesecu i kada smo dežurnom garnizona davali izveštaj bilo je komično. Izveštaj podneo dežurni oficir kasarne vojnik taj i taj. Nikakva fiskultura, nikakve smotre, nas tridesetak. Zbog rada po smenama imali smo stalne dozvole za grad, pa kad si slobodan... Kasnije sam se zaposlio u Centru za obaveštavanje i sam kao referent veze u Sekretarijatu narodne odbrane bio na kursu kriptozaštite u ŠCV Beograd, na Banjici u periodu od 01.09.1983. do 10.12.1983. godine. Sećam se majora Predojevića, predavao glavni predmet, kasnije radio u Mnistarstvu odbrane, ppuk Subić, major Stanić... Tu sam položio teleprintersku klasu i klasu za šifranta. 01.01.1994. godine sam prebačen po dekretu Vlade Srbije (ne samo ja, već svi šifranti iz Ministarsva odbrane) u policiju gde sam radio u odseku za vezu i kriptozaštitu do 30.06.2008. kada sam otišao u penziju. Sve te uređaje dobro sam poznava. Od SCR 193, četristotke, stotke , MKŠK sa PRC 320, ANGRC9, RUP15, RACALA...pa do Simensa 100, ETL1, Sagema, šifarskog TG41 i na kraju je sve to izbačeno i kompjuterizovano. SAmo je ostao RACAL kao KT, ali i on se ispomaže laptopom. 
Sačuvana