Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Sluzili u vezi JNA  (Pročitano 63172 puta)

Francuz

• Gost
Sluzili u vezi JNA
« poslato: 01.04.2009. 07:28 »

Sluzio Armiju u Bg i Uzice. Radioteleprinterista obucen za rad na uredjajima male, srednje i velike snage. Clan posade R140. 
« Poslednja izmena: 01.04.2009. 07:30 od strane Francuz »
Sačuvana

aleks

• Gost
Odg: Sluzili u vezi JNA
« Odgovor #1 poslato: 01.04.2009. 11:29 »

Ako si sluzio u Užicu onda je sigurno vp.5542/1,ves.11808 a na radio teleprinterskom sistemu R-140 garantovano stariji vodnik Veličković.Odgovori možda smo bili u istom mestu u istom vremenu.
Sačuvana

Djole

• Administrator
  • 2
    • BgSajt - Web Design
    • Imejl
« Odgovor #2 poslato: 01.04.2009. 16:02 »

Koje je to godine bilo. Mislim da mi je taj st.vodnik Veličković klasić (zajedno smo završili vojnu školu)
Sačuvana
Webmaster sajta Radista
Zoran Đorđević - Đole

Francuz

• Gost
« Odgovor #3 poslato: 01.04.2009. 16:17 »

Decembar 85. u otkomandi iz BG za Uzice nadimak mi je bio Bombica, radio ceta kapetan Bijelic a nikako da se setim ime st. vodnika bio je malo krupniji i vanredno studirao je prava, kad se cujem sa klasicem javit cu i to.
« Poslednja izmena: 01.04.2009. 16:19 od strane Francuz »
Sačuvana

Djole

• Administrator
  • 2
    • BgSajt - Web Design
    • Imejl
« Odgovor #4 poslato: 01.04.2009. 17:14 »

Nije onda to Veličković. Otišao si iz puka veze u Užice?
Sačuvana
Webmaster sajta Radista
Zoran Đorđević - Đole

Francuz

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 01.04.2009. 17:32 »

Da otisli smo odmah nakom par dana po dolasku u puk veze u BG. u otkomandu za Uzice gde smo ostali oko 6 meseci kad smo ponovo vraceni u BG.Vp u BG  4736/9   a u Uzicu VP9935/5.
« Poslednja izmena: 01.04.2009. 17:38 od strane Francuz »
Sačuvana

yu7ww

• 2
  • **
    • Imejl
« Odgovor #6 poslato: 01.04.2009. 17:37 »

Prvo 3 meseca u Somboru gde je bila obuka pa jos 12 na Zeljavi.Radiotelegrafista koji je bio radioamater pre odlaska u vojsku tako da je sama armija bila uzivanje.Imao sam vise vremena za sedenje za stanicom a tajno sam radio koristeci pozivni znak YU2PG koji je bio najblizi po lokaciji Bihacu.Dezurni u 200 VB posebno oni koji su dezurali nocu i slusali tranzistorske prijemnike (muziku) nisu mogli cudom da se nacude kako to da samo kad ja dezuram na stanici non stop se cuje telegrafija.Inace uredjaji BC610 i kad on crkne kao rezerva u to doba fantazija od stanice RTU100.Vreme o kom pricam Avgust 1975-Novembar 1976.  73 Mirko YU7WW-KE5KHQ
Sačuvana

aleks

• Gost
« Odgovor #7 poslato: 01.04.2009. 19:30 »

Kapetan Bijelić je 1992 god. bio komandant bataljona veze Užičkog korpusa (37 bataljon veze) trenutno je završio generalštabnu školu video sam se sa njim pre dva meseca rodno mesto mu je pored mog na 3 km. što se tiče starijeg vodnika Veličkovića (makedonac) bio je tada starešina u VP-5543/1 odličan telegrafista i veliki stručnjak za R-140,dobar starešina koji se trudio da prenese svoje znanje.
Sačuvana

Djole

• Administrator
  • 2
    • BgSajt - Web Design
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: 01.04.2009. 19:41 »

Citat
Kapetan Bijelić je 1992 god. bio komandant bataljona veze Užičkog korpusa (37 bataljon veze) trenutno je završio generalštabnu školu video sam se sa njim pre dva meseca rodno mesto mu je pored mog na 3 km. što se tiče starijeg vodnika Veličkovića (makedonac) bio je tada starešina u VP-5543/1 odličan telegrafista i veliki stručnjak za R-140,dobar starešina koji se trudio da prenese svoje znanje.

Dobro sam ja onda zaključio da se radi o Veličkoviću mom klasiću. Penzionisan je posle gašenja bataljona veze u Užicu. Bjelić je sada pukovnik i radi u Beogradu
Sačuvana
Webmaster sajta Radista
Zoran Đorđević - Đole

aleks

• Gost
« Odgovor #9 poslato: 01.04.2009. 19:46 »

Đole onda smo se možda i sreli negde(Užice,Mokra Gora,Aljinovići,RČ Jadovnik,Štavalj kod Sjenice,Skelani ops..)
Sačuvana

Francuz

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 01.04.2009. 19:51 »

Evo vraca se memorija polako al sigurno jest V.P. 9935/5 ceta veze kom.kasarne Panto Zubac, kom cete kap.B.Bijelic, kom. voda potporucnik Kovacevic a komandir odeljenja st. vodnik Bozin Dragoljub koji je bio na R140 kod kojeg sam bio clan posade.
Sačuvana

Francuz

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 01.04.2009. 20:06 »

Evo i jednog lepog dozivljaja, radio sam na vezi a moj zastavnik je sedio u centru veze, radili smo proveru veze sa potcinjenim stanicama (telegrafijom na rtps 100). U jednom momentu culi su se i radio amateri kazem zastavniku al ovi radio amateri rasturaju on mi pridje i blago me udari po glavi i kaze: bre ti si amaterchina ovo su za tebe profesionalci. Inace zastavnik je u autu, zuti stojadin, imao zujalicu pa bi vezbao dok stoji na semaforu, bio je lud za radiotelegrafijom  cak mu je  i papigica kuci izgovarala ti ti ta ta itd.Ne mogu se setiti zastavnikovog imena ali ovo je bilo u BG gde sam proveo drugi deo sluzenja vojnog roka.
Sačuvana

Tono

• Gost
« Odgovor #12 poslato: 03.04.2009. 23:18 »

Pozdrav,

vojsku sam služio od 15.09.1988 do 13.09.1989 u 398. Puku veze u Titovom Užicu. Regrutovan u VES 11802 teleprinterista. Obuku od 6 meseci završio u VP 9935/14 (mešovita TT četa). U februaru 1989 završio kurs za desetara. Položio 3. klasu na RFT-u, bio kdir. teleprinterske kabine na TAM-u 4500 sa 4 x Siemens T-100, a kasnije operativno radio isključivo na Siemens T-100. Od marta 1989 u otkomandi na SCV kod hotela Palas, VP 9938/8, na dužnosti teleprinteriste i ZKV.

U augustu prošle godine ponovo, i to posle skoro 20 godina otkako samo došao u vojsku, posetio sam Užice kao turist. Vratile su se lepe uspomene na godinu, provedenu u užičkom kraju. Uglavnom mogu da kažem, da su to bila lepa vremena, kojih se usprkos nekada teškim trenucima, koje sam proživljavao kao 18-godišnjak, veoma rado sečam. I što je najbitnije, usprkos raspadu naše nekadašnje zajedničke domovine, još danas traju prijateljstva, koja sam stekao za vreme služenja vojnog roka.

I tako traje i moja ljubav do SMB uređaja veze. Kod kuče nekako je u poslednjim godinama podrum ozelenio, a ponekad čuju se i komentari, da se kod nas nalazi Šercerova brigada :) A zamislite, sve je počelo od dva RUP-33 sa buvljaka u Puli :)

73 iz Ptuja,

Tono, S51AG
« Poslednja izmena: 18.04.2009. 15:42 od strane Tono »
Sačuvana

aleks

• Gost
« Odgovor #13 poslato: 04.04.2009. 15:42 »

Tono pozdrav.
Izgleda da su mnogi od nas služili vojni rok u  Užicu,prošle godine i ja sam se u avgustu na par dana obreo u Užicu i otišao da obiđem kasarnu u Krčagovu i doživeo  :-[ kasarna zatvorena trava pola metra sve pusto na objektima porazbijana stakla a kad se samo setim......
Sačuvana

Tono

• Gost
« Odgovor #14 poslato: 05.04.2009. 02:43 »

Zdravo aleks,

koje godine služio si u Užicu?

Šteta je stare kasarne, zaista je to lep objekat. Pa i celi krug bio je nešto posebno, bez ograde, samo čempresi.

Tono
Sačuvana