Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: RU20 mic ulaz  (Pročitano 8041 puta)

Darko

 • 2
 • **
 • Poruke: 15
  • Imejl
RU20 mic ulaz
« poslato: 03.01.2010. 19:51 »

Pozdrav svima!
Trazim pomoc znalaca unutrasnjosti RU20, na shemi koja je tu dostupna
ne mogu naci taj sklop tj. losa je rezolucija pa se bas i ne vidi.
Dakle, problem je u modulatoru tj. ulaznom mikrofonskom pojacalu ili
kako ga u uputama zovu "kompresoru".
Dakle, za neke digitalne modove taj kompresor nije bas dobro rijesenje
te bi ga rado podesio na neku fiksnu vrijednost.
Ono prebacivanje na 0dB/600 ohm mi ne odgovara zbog niskog nivoa iz zvucne
kartice pa izlazna snaga ne prelazi nekih 5W.
Ako je netko radio takvu modifikaciju bilo bi ljepo da napise nesto o tome.
:)

Sačuvana

dzular

 • Gost
Odg: RU20 mic ulaz
« Odgovor #1 poslato: 27.01.2010. 00:51 »

Nije ti moranje da prepravljas uredjaj bilo bi ti prakticnije da ga povezes sa nekim manjim modulatorom snage jer ako sam razumeo osetljivost zvucne kartice nije dovoljno velika a to ti resava neki predpojacavac ja sam improvizovao sam sony-jevim novinarskim diktafonom jer ima duple prikljucnice i za mikrofon i za slusalice ali bi tebi i neki prostiji uredjaj sa sopstvenim cojacavacem bio dobro resenje jedino su prikljuci razliciti pa mora da se modifikuje kabl...
Sačuvana

Darko

 • 2
 • **
 • Poruke: 15
  • Imejl
Odg: RU20 mic ulaz
« Odgovor #2 poslato: 16.07.2010. 22:11 »

Da, svakako da je vanjsko "pojacalo" i preklop na "0 dB" jednostavnije rjesenje.
Za sada sa jednostavnijim modulacijama radi OK a sta ce biti kada ce se koristiti
i amplituidna komponenta, vidjet cemo.
Hvala svima na odgovorima!
Sačuvana

BPD

 • Administrator
 • 4
 • *****
 • Poruke: 61
  • Imejl
Odg: RU20 mic ulaz
« Odgovor #3 poslato: 17.07.2010. 12:39 »

Hmmm... Rešenje sa pojačavačem će raditi, svakako, ali mislim da je nepotrebno zakomplikovano.

Standard 0dB/600 oma znači da se tu radi o snazi od 1mW, odnosno naponu 0.775V. Kod RU-20, u položaju 0dB/600 oma za audio signal između 350mV i 2.1V audio pojačavač održava konstantni izlazni signal iz pojačavača. Ukoliko nije u položaju 0dB/600 oma, tada se na mikrofonski pojačavač dovodi audio signal nivoa između 1mV i 35mV.

Sve zvučne kartice na računarima daju dovoljno visok izlazni napon (obično oko 2V). Izuzetak su neke starije kartice koje godinama nisam video, kod kojih se na samoj kartici kratkospojnikom određivalo da li će se priključiti zvučnik (tada su davale 2W) ili će koristiti linijski izlaz (sećam se nekih koje su tada davale 100mV na izlazu).

Ne mogu da ti tačno kažem šta je u tvom slučaju problem, jer nemam sve podatke. Pretpostavljam da je problem u interfejsu. Ako si koristio izlazne transformatore od starih tranzistorskih prijemnika verovatno si stranu više impedanse (obično oko 250 oma) okrenuo ka računaru, ka zvučnoj kartici, a stranu niže impedanse (obično 8 oma) ka mikrofonskom priključku radio-stanice. Pri takvom povezivanju napon audio signala je niži na sekundarnoj strani i ako je mnogo smanjem, može da se desi to što se tebi dešava - da RU-20 ne može da emituje punom snagom u položaju 0dB/600 oma.

Mislim da bi trebalo da proveriš sve nivoe na putu audio signala.  Izmeri audio nivo na izlazu iz zvučne kartice, prvo u praznom hodu, a onda kada ti je priključen interfejs. Ukoliko je nivo dovoljan, proveri koji je maksimalni nivo na izlazu iz interfejsa. Verujem da je taj nivo nedovoljan, odnosno da je RU-20 ispravna. Prilikom merenja, sa računara pusti konstantni ton 1kHz i u Windows mikseti podigni klizače "Master volume" i "Wave"na maksimum. Pošto ti ne treba laboratorijska tačnost, svaki univerzalni instrument će ti dovoljno tačno pokazati na čemu si.

Ukoliko je nivo nedovoljan, proveri gde se u interfejsu gubi. Ako je u pitanju izlazni trafo iz starih tranzistora (250/8) možeš da ga okreneš pa da sekundar (8 oma) bude povezan na zvučnu karticu. Tada trafo podiže napon, pa ćeš ga na strani ka RU-20 imati i previše. Osim toga, moraćeš da vodiš računa koliko jak signal puštaš iz zvučne kartice, da ne spališ taj mali trafo. Ja lično ne bih tako uradio. Radije bih tu stavio trafo iz nekog neispravnog računarskog modema. Jako dobro su se pokazali, njihova impedansa je 600 oma, a prenosni odnos je 1:1. To znači da na RU-20 možeš da dovedeš praktično puni nivo zvučnog signala koji dobijaš sa zvučne kartice.

Medjutim, ako tvoja zvučna kartica stvarno ne može da obezbedi najmanje 350mV koliko je potrebno na RU-20 u položaju 0dB/600 oma, umesto dodatnih pojačavača i sličnih rešenja, po meni je bolje da ubaciš dodatnu zvučnu karticu. Najjednostavnije rešenje (koje važi i u slučaju laptopa) je da uzmeš neku USB zvučnu karticu. Ima ih jako jeftinih, a korektno rade. Imam ih nekoliko, isprobao sam ih i ni sa jednom nisam imao problema.

Druga zvučna kartica ima dodatnih pogodnosti: jednu zvučnu karticu možeš da koristiš za rad digitalom, a preko druge istovremeno da slušaš omiljenu muziku :)
Sačuvana

Darko

 • 2
 • **
 • Poruke: 15
  • Imejl
Odg: RU20 mic ulaz
« Odgovor #4 poslato: 26.07.2010. 16:20 »

To se zove odgovor !!
 :)

I preopsiran, no svako iskustvo je dobrodoslo!
Kao sto rekoh, za sada radi ovako jer modulacije nisu zahtjevne.
Probano je i sa P3 modemom ali i kod njega premali novo za 0dB preklopnik.
Trafo u interfejsu je iz necega, pojma nemam cega, hi.
Par slika:
http://ham2.cc.fer.hr/9a1cbv/PSK_mail/
(Link vise ne radi, server ne postoji)
Ja bi se ipak malo lemilicom zabio u RU20.
 ;D

Pozdrav!
« Poslednja izmena: 30.05.2014. 12:20 od strane Darko »
Sačuvana

moxi

 • 1
 • *
 • Poruke: 2
  • Imejl
Odg: RU20 mic ulaz
« Odgovor #5 poslato: 17.02.2011. 20:57 »

evo rasporeda mic ulaza ..
Sačuvana