Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Sluzili u vezi JNA  (Pročitano 64131 puta)

Gale

• Gost
Odg: Sluzili u vezi JNA
« Odgovor #30 poslato: 30.03.2011. 21:14 »

ima li nekog da je sluzio u Nišu puk veze V.P.6788
15.09.1988-15.09.1989
bio sam relejac
Sačuvana

Bubo

• Gost
« Odgovor #31 poslato: 01.09.2011. 22:52 »

Sluzio u Kumanovu 86/87 septembarska u * Bori Menkovu* Prvi bataljon veze .Dosao sam vec obucen telegrafista od mog pokojnog i postovanog prijatelja i ucitelja - ex YU5PK - Pepija (Z37PK).Vodnik Stanimirov je bio zaduzen za rad s nama,Radio sam na 100-ki,400-ki i 1000-ci.Zavrsio Telekomunikacije i momentalno radim u firmi koja se bavi IT tehnologijom.Voleo bih,ali nazalost nemam ni vremena ,niti mogucnosti za rad na bandovima,Volio bih pokrenuti Radio-klub u Velesu,ali mladi sve vise se bave kompjuterima i nemaju afiniteta za radio-amaterizam.Nazalost...
Sačuvana

vezaklc

• Gost
Odg: do penzije vezista
« Odgovor #32 poslato: 15.05.2012. 18:58 »

Služio sam JNA u Karlovcu hrvatskom od jula 1980. do avgusta1981. Prvo sam bio na obuku u četu veze kod kapetana Marka Gulića i komandira voda Admovića kao radiotelegrafista. Onda sam otišao u Centar veze u Karlovcu. Načelnik CV je bio kapetan Mihajlović, nišlija. a komandir za radiste zastavnik Radojčić. Tu sam radio do zadnjeg dana kao telegrafista na SCR 193. Bilo je super. Odradiš smenu i to je to. Bili smo sami u kasarni pa smo mi bili "dežurni oficiri" možda jednom u mesecu i kada smo dežurnom garnizona davali izveštaj bilo je komično. Izveštaj podneo dežurni oficir kasarne vojnik taj i taj. Nikakva fiskultura, nikakve smotre, nas tridesetak. Zbog rada po smenama imali smo stalne dozvole za grad, pa kad si slobodan... Kasnije sam se zaposlio u Centru za obaveštavanje i sam kao referent veze u Sekretarijatu narodne odbrane bio na kursu kriptozaštite u ŠCV Beograd, na Banjici u periodu od 01.09.1983. do 10.12.1983. godine. Sećam se majora Predojevića, predavao glavni predmet, kasnije radio u Mnistarstvu odbrane, ppuk Subić, major Stanić... Tu sam položio teleprintersku klasu i klasu za šifranta. 01.01.1994. godine sam prebačen po dekretu Vlade Srbije (ne samo ja, već svi šifranti iz Ministarsva odbrane) u policiju gde sam radio u odseku za vezu i kriptozaštitu do 30.06.2008. kada sam otišao u penziju. Sve te uređaje dobro sam poznava. Od SCR 193, četristotke, stotke , MKŠK sa PRC 320, ANGRC9, RUP15, RACALA...pa do Simensa 100, ETL1, Sagema, šifarskog TG41 i na kraju je sve to izbačeno i kompjuterizovano. SAmo je ostao RACAL kao KT, ali i on se ispomaže laptopom. 

Drago mi je da ti je vreme provedeno u JNA U ceti veze u  Karlovcu  ostalo u  lepom secanju. Siguno se secas i drugog voda RTG i komandira Adamovic Rodoljuba  kao i pocetka tvog izucavanja morzeove azbuke i radio-telegrafskih sistema.

Pozdrav
Adamovic Rodoljub
Sačuvana

bili

• Gost
« Odgovor #33 poslato: 20.11.2012. 15:35 »

ima li nekog da je sluzio u Nišu puk veze V.P.6788
15.09.1988-15.09.1989
bio sam relejac
ja sam u VP 6788/22 ali do 15.9.1988.
Sačuvana

hapyvlado

• Gost
« Odgovor #34 poslato: 23.05.2013. 19:38 »

relejac u VP6788/22

od 3.87.  do  3.88.g.
Sačuvana

buce

• Gost
Odg: do penzije vezista
« Odgovor #35 poslato: 06.04.2014. 00:36 »

Služio sam JNA u Karlovcu hrvatskom od jula 1980. do avgusta1981. Prvo sam bio na obuku u četu veze kod kapetana Marka Gulića i komandira voda Admovića kao radiotelegrafista. Onda sam otišao u Centar veze u Karlovcu. Načelnik CV je bio kapetan Mihajlović, nišlija. a komandir za radiste zastavnik Radojčić. Tu sam radio do zadnjeg dana kao telegrafista na SCR 193. Bilo je super. Odradiš smenu i to je to. Bili smo sami u kasarni pa smo mi bili "dežurni oficiri" možda jednom u mesecu i kada smo dežurnom garnizona davali izveštaj bilo je komično. Izveštaj podneo dežurni oficir kasarne vojnik taj i taj. Nikakva fiskultura, nikakve smotre, nas tridesetak. Zbog rada po smenama imali smo stalne dozvole za grad, pa kad si slobodan... Kasnije sam se zaposlio u Centru za obaveštavanje i sam kao referent veze u Sekretarijatu narodne odbrane bio na kursu kriptozaštite u ŠCV Beograd, na Banjici u periodu od 01.09.1983. do 10.12.1983. godine. Sećam se majora Predojevića, predavao glavni predmet, kasnije radio u Mnistarstvu odbrane, ppuk Subić, major Stanić... Tu sam položio teleprintersku klasu i klasu za šifranta. 01.01.1994. godine sam prebačen po dekretu Vlade Srbije (ne samo ja, već svi šifranti iz Ministarsva odbrane) u policiju gde sam radio u odseku za vezu i kriptozaštitu do 30.06.2008. kada sam otišao u penziju. Sve te uređaje dobro sam poznava. Od SCR 193, četristotke, stotke , MKŠK sa PRC 320, ANGRC9, RUP15, RACALA...pa do Simensa 100, ETL1, Sagema, šifarskog TG41 i na kraju je sve to izbačeno i kompjuterizovano. SAmo je ostao RACAL kao KT, ali i on se ispomaže laptopom. 

Drago mi je da ti je vreme provedeno u JNA U ceti veze u  Karlovcu  ostalo u  lepom secanju. Siguno se secas i drugog voda RTG i komandira Adamovic Rodoljuba  kao i pocetka tvog izucavanja morzeove azbuke i radio-telegrafskih sistema.

Pozdrav
Adamovic Rodoljub

Naravno da se sećam. Izvinjavam se što nisam pogledao ponovo tu temu. Sada sam slučajno pogledao. Naravno drugi vod RTG, komandir voda Adamović, tada vodnik, tada ste imalii brkove. Moje ime je Dimitrov Slavče. Bio sam u 3. odelenju i mi smo bili otkomanda iz CV, samo na obuku, došli iz Samobobra samo posle nedelju dana provedenih u vojsci i odmah posle obuke otišli mi radilsti, teleprinteristi i telefonisti, koji smo bili u otkomandu iz "Petrove gore" u "Ivo Lola Ribar" ako se ne varam, tako da nismo išli na onu završnu vežbu na Slunj, već smo radili iz CV na petnaestici. Inače klasu sam položio odličnim uspehom. Bio sam dobar radista. Da bi se prisetili mene, jer ste imali mnogo vojnika, mene ste odabrali za čišćenje vaše kancelarije, tako da imam i tu lepe uspomene, jer sam prilikom generalke bio zadužen za kancelariju, koju nije proveravao dežurni desetar. Desetar mi je bilo Gebik Josip. Bio je i Željko Žrvnar i još jedan koga se ne mogu setiti. Bio je stažista Čakalo Slavko. Imam slike, pa kad skeniram postaviću. Inača sada živim u Dimitrovgradu kao MUP-ov penzioner. Ako pročitate ovo, javite se gde ste, kako ste, valjda ste i Vi penzioner, gde su neke starešine iz čete veze, a i iz CV, ako znate nešto o njima. Ja sam posle vojske sreo samo jednog, Bojanovića iz Beograda i to u Beogradu, sasvim slučajno, pre devedesetih godina.
Sačuvana

sportbar312

• Gost
« Odgovor #36 poslato: 18.01.2016. 23:47 »

Evo vraca se memorija polako al sigurno jest V.P. 9935/5 ceta veze kom.kasarne Panto Zubac, kom cete kap.B.Bijelic, kom. voda potporucnik Kovacevic a komandir odeljenja st. vodnik Bozin Dragoljub koji je bio na R140 kod kojeg sam bio clan posade.

Poznat i po tome da je glumio Cetnika u filmu Uzicka republika  :D

I ja sam sluzio tamo 1983/84. Prvo teren Kremna, a kasnije Uzice komanda stana, telefonista na centrali.
Sačuvana

sanbo4

• Gost
« Odgovor #37 poslato: 23.01.2016. 23:40 »

Pozdrav kolegama vezistima!
Dopala mi se ova tema, mozda se javi neko poznat. Bio sam u SRO, 64-ta klasa, V.P. 2143 SCV Beograd 1980.
Posle na stazu u V.P. 2917 Bijeljina, 1.bataljon, radio-ceta. Komandant puka Dusan Vujkovic, k-dir kap1.kl Gradimir Ilic
i podoficirska legenda st.vod1.kl Arlov Miljkan.
Poznata su mi ova imena, sluzio sam u Bijeljini 1982./83. VP2917/5. Jos bih dodao pukovnik Babic, porucnici Marko Percinic, Sabo Janos, vodnik 1.kl. Peko Ivan, zastavnik 1.kl. Dobrivoje Jeremic, cuveni kapetan Milojko Loncar itd. Boze gde su danas ti ljudi, bas bih voleo cuti nesto o njima. Ako ima neko da je sluzio tamo u to vreme neka se javi. O vojnickim danima i uspomenama bi se moglo pisati nadugacko i nasiroko.
Sačuvana

dragi

• 1
  • *
    • Imejl
« Odgovor #38 poslato: 24.11.2017. 16:19 »

Dragi Pokemon , ja sam u isto vreme bio u jna u Palanci, 0d 08.3.83, kao sifrer otisao sam na obuku u Beograd posle 5 dana i vratio se u Palanku gde sam bio sifrer u centru veze kod A. Zamude i Majora Erdeljana. Verovatno smo zajedno bili na pasuljanskim livadama  u tvojoj kampanjoli,na gadjanju minobacača i li tako nesto. Inace sam malo bio u Palanci, Za vreme olimpijade bio sam u Sarajevu. Ostali su mi u sećanju Mandić Milan i Vucetić Tomislav iz klase i od mladjih Kranjc Marko .. Ja sam ml. vod. Marković Ako se sećas javi se privatno pozzzz.
Sačuvana

dejanzi

• 1
  • *
    • Imejl
« Odgovor #39 poslato: 28.05.2020. 17:11 »

Pozdravljeni,
Ja sam bio na obuci u Gornjom Milanovcu novembar 1984 do aprila 1985, a kasnije sam bio do kraja u Kragujevcu. Ves mi je bio 11808. Ljepi pozdrav svima.
Dejan
Sačuvana