Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja  (Pročitano 69174 puta)

e78zz

• Gost
Odg: Kvalitetan ispravljac od ATX napajanja
« Odgovor #45 poslato: 20.06.2014. 17:42 »

Napojio sam HF uredjaj sa 12v iz neke kineske jeftine atx napojne jedinice za racunar i po uhometru i s-metru ne unosi sum u prijemnik.
Proverio sam ham-bandove i na analizatoru spektra.
Nisam video sum od napojne jedinice u ham opsezima.
Dali je kod mene sve dobro oklopljeno, ili nesto drugo neznam, jer se ne razumijem najbolje u teoriju, elektroniku,  seme i to, ali kod mene je prijem ok.

Sad me je ovo malo zainteresovalo pa cu cim pre da pokusam prilagoditi par elemenata na izvodu +12v tako da probam duze opteretiti napojnu jedinicu potrosacem 20A da vidim dal ce nesto da se desi pa cu napisati.

Ako HF uredjaj moze da radi pouzdano na atx napajanje to je jeftino resenje napajanja.
Sačuvana

seid

• 4
    • Imejl
« Odgovor #46 poslato: 13.07.2014. 21:30 »

Malo da osvježim temu evo jedan link gdje je čovjek na jedan jednostavan način prepravio napajanje i sa 12v podigao na 13.8V napon.
evo link: http://www.transmission1.co.uk/viewtopic.php?f=34&t=17983&sid=7c52e613e69de13e6cf93ee7f32df8bc
Sačuvana

e78zz

• Gost
« Odgovor #47 poslato: 17.07.2014. 17:49 »

Nisam nesto imao vremena ali probao sam predaju HF uredjaja na napojnu jedinicu za comuter.

Na 12V DC ne na 13,8VDC, na FRQ i ANT koja je rezonantna na FRQ koju sam koristio prakticna situacija je sledeca:

- RIG 13,8VDC/20A
- napojna jedinica (zbirno) 12VDC/15A
- 80% od 100%  TX iskoristenja (prema u rig ugradjenom power-metru).
- Uradio nekoliko klasicnih CW I SSB veza (RST,QTH,OP) i nije bilo nikakvih problema.

Napominjem da sam na napojnoj jedinici od 15A (odsekao sve izvode +12VDC i sve GND i ubacio izlazne kablove oko fi oko 5mm izmedju ispravljaca i RIG-a (oko 30cm par namotaja kroz feritni prsten od tv split trafoa).
Nisam prepravljao izvod na 13,8VDC vec cisto bez ikakvih prepravki probao kako to radi na napojnu jedinicu iz starog computera.

Verovatno bi se sa malim prepravkama moglo postici nesto bolje ali napominjem  teorija mi nije jaca strana i nisam dirao nista unutar napojne jedinice.
Sačuvana

seid

• 4
    • Imejl
« Odgovor #48 poslato: 18.07.2014. 22:29 »

evo kako sada izgleda mada nije još završeno jedno atx napajanje u novoj kutiji od tv stabilizatora napajanja:
pripreme:

ofarbano:
« Poslednja izmena: 11.02.2016. 13:05 od strane Admin »
Sačuvana