УХ УХ...А како се радило док није стигао "фамозни" 3N200? Можда тада није било радио таласа!А оно са 50Кхз међуфреквенцијом је бисер,то је без преседана,да друга МФ утиче на улаз!То је за Нобелову награду али ако се докаже (мада тешко)!За твојју информацију,јер нас има који имамо QSL карте за SSB везе у време кад се нису правили фабрички уређаји за аматере,МОГУЋЕ је направити и те како СТАБИЛАН осцилатор са цевима за КТ!Па се чак и филтер-правио!Ко зна,постоје кристали серије FT-243 којих је највише било код нас,имам још један такав филтер!!!Жао ми је што нисам сачувао цео уређај,али из тог времена то је била нека шасија од алуминијума,није било сито штампе,није било принтера,па није имало нарочито шта да се види!Свако је имао кристал 3500Кхз као калибратор да не испадне из банда и радило се!Кристали су били велики као кутија шибица,али су уређаји били стабилни!Рецимо,на 144Мхз се радило са цевима,ЕСС88 улаз па лепота,е такве уређаје које је правио покојни YU1NPS Ранко,још чувају људи код мене овде,и ту је био ЦЕВНИ осцилатор,није познат случај да је то бежало са фреквенције!Сваккако фреквенцемтара није било,сигурно да стабилност уређаја на пар сати није била сто постотна,али је то радило довољно добро да су радили Чеси,Мађари,Румуни,Бугари,Аустријанци...Али да се вртаимо теми-одлично раде удвојене МФ,проверено,јер нема шансе да пријемник који је на мерењу добар буде на банду лош!Коначно,и напон се не мери на осећај,по "слезини",него се мери и верује у оно што се измери!А индивидуалном осећају,у техници нема места!Ако нешто концепцијски добро замишљено,у пракси не одради добро,то само значи да није добро урађено или подешено,јер од како постоји радио техника-ипак су се искристаласала правила која пријемник дефинишу као и критеријуми за оцењивање пријемника,ту нема шта да се дода!ПД8 је направљен са техничким лимитима тадашњих сазнања,и кад се каже пријемник-место му је на отпаду (где је и завршио по својој доброти)!
А о стрмини ,немој молим те...Не на такав начин!Има ту нешто више од стрмине,али твојој пажњи препоручујем формулу где је појачање (Грчко МИ)=S x Ra , па из ове једначине није тешко извући закључак како регулисати појачање цеви,дакако уз примену математике,не на осећај!А за транзисторе,има беше неки
S-параметри,па Шмитов дијаграм,нема ту места за погађање и нагађање исто...
Желим ти успех у градњи,али и да размислиш како оцењујеш пријемник и да не журиш са оценама!Пробали неки са ПД8 да учествују у КТ маратону нашем,па-не чују никога ако имају из свог места још неку станицу!