Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: POVEĆAVANJE SNAGE RU-20  (Pročitano 8431 puta)

BPD

  • Administrator
  • 4
  • *****
  • Poruke: 61
    • Imejl
POVEĆAVANJE SNAGE RU-20
« poslato: 12.05.2009. 23:34 »

Sve vojne radio-stanice su predviđene za rad u otežanim uslovima. To podrazumeva i da antene najčešće nisu baš odgovarajuće, ali i da predajnik emituje kontinualno punom snagom. Zbog toga su izlazni stepeni vojnih radio-stanica predimenzionisani. Za radio-amatere tu se krije mogućnost za povećanje izlazne snage.

Kod RU-20 snaga predajnika se veoma lako može povećati, prostim podešavanjem. Postupak je jednostavan, a potreban je vatmetar i veštačko opterećenje (ili antena ukoliko nemate veštačko opterećenje). Ipak, pošto se radi sa uključenim uređajem i to na predaji, potrebno je da budete oprezni, kako ne biste nehotice oštetili uređaj.

Prvo skinite zadnju ploču na pojačavaču snage (kao na slici 1), kako biste mogli da pristupite sklopu diskriminatora (zaokružen crveno). Priključite vatmetar, veštačko opterećenje (ili antenu), MTK i napajanje. Podesite radio-stanicu da radi AM, pa je uključite.

Na sklopu diskriminatora uočite trimer potenciometar označen sa FP ("Forward Power", na gornjoj strani diskriminatora, najbliži krstastom šrafu). Na slici 2 taj trimer pokazuje crvena strelica.

Pređite na predaju i pažljivo podešavajte trimer FP dok na vatmetru ne očitate najveću snagu koju RU-20 može da emituje. Snaga se razlikuje od primerka do primerka, a uobičajeno se postiže 35-38W. Isključite radio-stanicu i vratite zadnju ploču na pojačavaču snage. Ovim je podešavanje završeno.

VAŽNA NAPOMENA: NIKAKO NEMOJTE DA DIRATE PREOSTALE TRIMERE (ALC, PH i RP). U suprotnom, razdesićete diskriminator i radio-stanica više neće korektno raditi, a u kućnim uslovima nećete moći da vratite na prethodno podešavanje.

Mada posle ovakvog podešavanja radite sa maksimalnom snagom, bez rezerve, u amaterskim uslovima to ne predstavlja problem. Po pravilu, antene radio-amatera su dobro podešene, sa malim SWR-om, a ne emituje se neprekidno, pa ne preti opasnost od termičkog razaranja.

Više ovako podešenih uređaja RU-20 godinama radi bez ikakvih problema.

73! Branislav P. Davidović
Sačuvana

surlan

  • Gost
Odg: POVEĆAVANJE SNAGE RU-20
« Odgovor #1 poslato: 24.02.2010. 20:21 »

Pozdrav.
Posto vidim da ste strucnjak za RU 20 jedno pitanje:
Imam neki uredjaj MI 20 koji moze da se kaci na RU 20 (ima oblik baterije 21 TB 1,8). Da li je to punjac akumulator ili pretvarac napona ?
Sačuvana