Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Jednostavan SSB primopredajnik za KT opsege  (Pročitano 22710 puta)

Peca013

• Gost
Odg: Jednostavan SSB primopredajnik za KT opsege
« Odgovor #15 poslato: 13.09.2011. 19:40 »

U redu je samo da se razumemo.
Jedno krace vreme je bio ne dovrsen ovaj uredjaj u originalnom stanju, onako kako je ''autor uradio'' desilo se da prijem nije bas najbolji i ja sam to izmenio da radi mnogo bolje.
Prepravka je data u shemi sta sam sve uradio ali nema mnogo izmena.

Za "push-pull" to bi izmenilo uredjaj ali to mi nije cilj!
Na primer koliko vati,Vpp bih dobio sa 2xIRF510 u "push-pull"? ali naravno sa manjom i adekvatnom pobudom na 3.6mhz?
Pozdrav
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #16 poslato: 13.09.2011. 21:05 »

Они на 3,5 ако их не "убијеш" имају и 50 децибела појачања,па са два треба да добијеш можда и 30 вати,наравно да имаш добре ферите за излазно коло!Леп гејн имају па о побуди не треба ни размишљати!
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

9a2qp

• Gost
« Odgovor #17 poslato: 06.12.2013. 18:35 »

Ja sam isto napravio taj RXTX i sa VFO-om ATLAS meni radi jako stabilno i napravio sam digitalnu skalu sa 16F84 (sa ofset IF i jako lijepo radi)ali mi se na prijemu cuje takt od tog frekvencmetra i neko tiho pistanjesta da ucinim da to eliminiram.
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #18 poslato: 10.12.2013. 18:16 »

Ето примера како микропрцесори и ВФ уређај баш и нису пријатељи!Лека има свакако,али се треба намучити мало.Прво види да ли сметње од каунтера упадају у међуфреквенцију или на улаз пријемника.Но како год,каунтер требаш лепо да затвориш тако да га оклопиш,и максимално удаљиш од пријемника самог-колико кутија дозвољава.Узрок сметњи може бити такт из процесора у кантеру али и сам дисплеј може да смета!Наравно,сувишно рећи је,да су напајања декуплована добро,(ово пробаш тако што каунтер само напајаш из другог извора),и много битно ако не и најбитније је,изолација сигнала из осцилатора коју водиш на каунтер.Можда је прејак па се негде меша са неким сигналом из каунтера?На ово обратити пажњу!Исто тако,може да кроз улаз каунтера сметња дође у пријемник.
  Пуно приче-а ништа конкретно?Такав је проблем,па се ништа друго не може ни рећи,ово су само начини на који долази до нежељених спрега каунтер-пријемник,али,на конструктору је да ове могућности испита и/или примени.У сваком случају,прво,каунтер удаљи колико може,декуплуј напајње и околопи га,а после редом на описан начин!Ако се све изведе добро радиће без грешке.
  Уграђивао см каунтере у уређаје који их немају,и по мом искуству,увек је био проблем у спрзи осцилатор каунтер.Мала је изолација кроз транзистор ккао појачавач и ето "песме".Ако ставим фет или два транзистора са уземљеним колектором на ред-проблем је решен.
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

9a2qp

• Gost
« Odgovor #19 poslato: 14.12.2013. 09:01 »

Ja sam napravio taj RXTX i sa VFO-om ATLAS i radi lijepo taj RXTX ugradio sam u kutiju sa VFO-om taman stane  jos sam dodao bandfiltere za 4 banda 3,5 /7 / 10,1 / 14 MHz samo sam morao malo korigirati vrijednosti za svaki band kondenzatore u VFO-u i sad sve radi ok. Hvala na CW doradi i to sad radi jer ja puno vise radim na CW-u nego na SSB.
Sačuvana