Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Jednostavan SSB primopredajnik za KT opsege  (Pročitano 23088 puta)

Admin

• Administrator
  • 3
    • Radista
    • Imejl
Jednostavan SSB primopredajnik za KT opsege
« poslato: 26.03.2009. 18:08 »

Gotovo svi primopredajnici koji se izradjuju u samogradnji, koriste releje ili mehanicke prekidace za preklapanje funkcije prijem/predaja. Releji zahtevaju posebno napajanje i relativno mnogo prostora. Mehanicki prekidaci, sa druge strane, ne koriste napajanje, ali isto kao i prethodni, zahtevaju dosta prostora i gotovo uvek moraju biti postavljeni na veoma nezgodnim mestima, kako bi veze kontakata sa uredjajem bile sto krace, a samim time i gubici i ostali problemi vezani za stabilno proticanje VF-a, smanjeni. Takodje, sve ove opcije za preklapanje, cine uredjaj neugodnim za rukovanje.

Resenje koje smo testirali, jeste koriscenje elektronskog prekidaca. Najcesce se to izvodi diodama, ali i ovde postoji nekoliko problema, dok je testirani pristup u ovoj konstrukciji, koriscenje kola 74HC4053, analognog prekidaca, koji radi zadovoljavajuce dobro u ovoj aplikaciji. Dve sekcije SPDT prekidaca koriste se za prekidanje kristalnog filtera izmedju ulaza i izlaza miksera SA612. Treca sekcija, prekida kondenzator izmedju ulaza dva miksera, zavisno od pravca u kojem se koriste. Takodje, iako nije namenjena za ozbiljan rad, predlozena konstrukcija pokazuje iznenadjujuce dobre karakteristike, uzimajuci u obzir jednostavnost.

Resenje SSB primopredajnikau .pdf formatu mozete pogledati ili preuzeti u prilogu ispod

Puno uspeha, Nebojša Kovačević

« Poslednja izmena: 20.05.2009. 21:36 od strane Admin »
Sačuvana
Glavni Administrator Foruma

gane

• 5
    • Imejl
Odg: Jednostavan SSB primopredajnik za KT opsege
« Odgovor #1 poslato: 14.08.2009. 10:23 »

Ja sam puno uredjaja popravio i napravio u zivotu,iskreno-nema sanse da je bilo sta bolje od diodnog preklapanja,pre svega zbog dimenzija,kod filtera na visokim frekvencijama  preklapanje treba izvesti sto kracim vezama da bi se smanjilo preslusavanje kroz sam "preklopnik" tako da veze i dimenzije preklopnika moraju biti fizicki vrlo kratke a najkrae su sa diodama osim ako ne zelimo da zrtvujemo kvalitet filtera...
Sačuvana
Електронски уређаји раде на бели дим,кад дим из њих изађе - онда више не раде!

Peca013

• Gost
« Odgovor #2 poslato: 10.02.2010. 07:30 »

Zaista ja do sad nisam video ovako jednostavan a dobar QRP , produkt detektor SA612 najbolji audio izlaz daje .
Za meshanje frekvencije isto tako dobar , stabilan !
Naravno i plocica je malecna a nije SMD tehnika ,  svako ko voli nesto ovako moze od sale da napravi , svaka cast za ovaj projekat .
Pozdrav
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #3 poslato: 18.02.2010. 09:24 »

А шта је продукт детектор ако није мешач?
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #4 poslato: 03.03.2011. 17:56 »

Ja bih se zahvalio autoru ove sheme i pohvalio dobar rad ovog uredjaja.
Ovaj uredjaj testiram par dana, a po zahtevu korisnika ovog uredjaja trazio je da se ugradi CW.

Sto se tice preklapanja sa 74HC4053 nemam nikakvu zamerku, uredjaj radi perfektno i veoma je brz!
Sad tu postoji problem sto je brz i potrebno je neko kasnjenje prilikom koricenja CW rada.
Ja cu vam poslati resenje kako dograditi CW ali za ostale detalje bicete uskraceni ukoliko ne nadjem adekvatno resenje za kasnjenje kada je CW rad ili povezan taster za telegrafiju.
Jedina zamerka je slabo vidljiva shema.
Bice i predlog za lako konstruisanje PLL oscilatora na 12-13mhz sa obicnim C-mos kolima, uglavnom koristi se sve od stanice YT3ZB poznate stanice za 2m, samo promenom 2 kristala i sitne prepravke koje daju stabilan rad za VFO.
Ovo dugo zimsko vreme mozete da koristite u ove svrhe, nista nije lako pa cak i ovaj QRP nije bas za pocetnike.
« Poslednja izmena: 03.03.2011. 17:58 od strane Peca013 »
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 29.04.2011. 22:54 »

Evo slike uradjenog istog ovog ali obrnuta plocica.   http://www.elitesecurity.org/p2860928
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #6 poslato: 30.04.2011. 09:27 »

A kako je reseno da kolo za preklapanje stoji fizicki tako da su vodovi najkraci?Diode se mogu postaviti na bilo koje mesto u uredjaju fizicki i tako se obezbedjuje da nemamo preduge veze kao kod releja.Jedna od mani releja je i ta sto mora da bude montiran fizicki udaljen od elemenata koje preklapa pa su dugi vodovi neminovnost,dok diode mogu biti montirane neposredno uz filter i/ili deo ili sklop koji se preklapa,pri tom su malih dimenzija.Kolo za preklapanje nije tako malo kao diode,i rasporedom pinova ne dozvoljava proizvoljno postavljanje pa se vodovi moraju voditi do pinova sto omogucava preslusavanje a samim tim pogorsava performanse filtera pogotovu.Za VFO mislim da je danas DDS toliko jeftin da se gradnja PLL ne isplati ni ekonomski ni funkcionalno,sinteza koja ima komotan korak za SSB a pogotovu CW prijem ima da bude stampana ploca sa impozantnim brojem delova,dok je DDS skoro sve u jednom kolu.
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #7 poslato: 30.04.2011. 20:18 »

Ajd da ponovim al samo cu reci da mi ovaj uredjaj radi odlicno!
Problem koji sam imao je Atlasov oscilator 206 koji sam pravio i jako je NESTABILAN sto vama moze da zvuci nelogicno ili neistinito? Evo o cemu se radi, pravio ja taj oscilator i to mnoogo klizi, najbitnija sitnica je BF245C i mislim da je on najveci problem, nabavio sam BF245A ali sad nemam vremena da to probam, znaci sve po propisu kalem, kondezatori mica, probao sve i nista, kad uzmem fabricki Atlas 206 radi bez greske?

Raporti su odlicni za ovaj uredjaj, ali ja bih uzeo za VFO nesto prostije pa kad proradi ovo sa BF245A onda cu najverovatnije staviti huf-puf sa kristalom na 32khz i resiti ovu sitnicu.
Sačuvana

gane

• 5
    • Imejl
« Odgovor #8 poslato: 09.05.2011. 10:04 »

Peco,pogledaj koliko struje ti vuče fet,mozda se ugreje pa klizi,kvalitet kondezatora je isto vazan,nemamo uopšte izbor NPO kondezatora kod nas,ali sa kondezatorima iz furde od starijih uredjaja uspevao sam uvek da napravim dobar VFO...
« Poslednja izmena: 08.06.2011. 10:06 od strane gane »
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #9 poslato: 09.05.2011. 17:46 »

Tranziustor fet vuce oko 1A ne greje se mnogo, jedva da je mlak, napon bias-a sam stelovao osciloskopom i to je ok, VFO stoji van kutije i domasaja bilo kakvog uticaja na temperaturu, tj. nije jos sve u kutiji dok ne proradi kako treba!

Kvalitet kondezatora je silver mika, stiroflex viseslojni, prvo sam probao sa keramickim i isto je, kaleme sam menjao sa vazdusnim i posle sa dodatkom ferita, oklapao stepen po stepen ne vredi, napon stabilan posebno na dve grane, oscilator se napaja sa 6.8v i prema baferu i foloveru 8.4v znaci sve po propisu sto bi se reklo ali nece.

Zasto mi klizi frekvencija prvo na visu frekvenciju kasnije pada na nizu? to jos nisam odgonetnuo, stavio sam mA sa detektorom da vidim nivoe sumnjao u prigusnicu od 33uH nije ni ona pa sam cak isao kondezator po kondezator grejao ih lemilicom i menjao  al opet isto, taj VFO je radjen u vazduhu  u metalnoj kutiji, imam isti takav VFO uradjen u UHF starom biracu kanala i taj radi odlicno ne bezi, tranzistori su BF245A  sa oznakom BF245C jako lose rade!

Moja jos jedina predpostavka je ne dovoljno pojacanje ili Q faktor kalema i razmisljam o varijanti kalema sa 3 izvoda onaj srednji sto ide na sors fet-a, jos i to da probam pa da konacno znam sta je?
VFO treba da radi od 12.3-12.8mhz zbog MF-a na 8,867mhz.
Sačuvana

yu7tf

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 02.06.2011. 23:33 »

"Tranziustor fet vuce oko 1A "

jesi li ti siguran u to sto si napisao???    :o

« Poslednja izmena: 02.06.2011. 23:38 od strane yu7tf »
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 03.06.2011. 03:05 »

Da siguran sam i dobio sam oko 60Vpp na izlazu.
Pozdrav
Sačuvana

padova

• Gost
« Odgovor #12 poslato: 06.06.2011. 20:06 »

:) 1A vuce fet u PA , ne onaj u VFO?
Sačuvana

Peca013

• Gost
« Odgovor #13 poslato: 06.06.2011. 21:02 »

Moguce je svasta sa IRF510 nisam jos probao sa 2 komada u pushpull ?!
Sačuvana

padova

• Gost
« Odgovor #14 poslato: 08.09.2011. 19:22 »

Pa "push-pull" u principu daje mnogo vise snage u izlazu. Valjda bi morao da izvrsis neke izmene u pobudnom stepenu.
Meni je upalo u oci da jedan fet u VFO , vuce 1A, zato sam usao u konverzaciju, ali vidim da je rec o izlaznom stepenu. OK.

Izvinjavam se na kasnom odgovoru.

Pored toga mislim da je projekt vise eksperimentalan i nedovrsen, kao sto je i sam autor rekao, da nije predvidjen za neki ozbiljniji rad, ali sve zavisi, moze da bude i drugacije.

pOz
« Poslednja izmena: 08.09.2011. 19:25 od strane padova »
Sačuvana