Napredna pretraga  

Vesti:

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
 poslato: 24.09.2018. 22:23 
Započeo cesarleon@me.com - Poslednja poruka od strane cesarleon@me.com
Pozdrav!
Htjela bih znati što je proces usklađivanja frekvencije. Postoji malen pomak. Nije jako ozbiljno jer ga mogu riješiti 5kHz kontrolom ...

Puno vam hvala

 22 
 poslato: 19.09.2018. 09:57 
Započeo E73SSL - Poslednja poruka od strane gane
 Не постоји  "modulation unit" !Кад би се сервис свео на мењање плочица нико не би поправио уређај,или плочица због старости нема или су прескупе да се поправка исплати.Исто тако,хладан лем се тако ретко среће да је то ред промила ако говоримо у процентима-Из свега написаног се види да нажалост-не разумете ни како уређај функционише,ово не пишем да бих био непријатан већ покушавам да објасним да ту има много степена од којих су понеки и за "modulation" , али без разумевања намене електронских кола немогуће је било шта урадити.Примера ради,професионалцу треба мање од десет минута да нађе шта је у питању,простији квар тешко да постоји,али треба знати шта треба да се деси да се модулација "чује"...Код ФМ НФ сигнал иде на неки варикап у ВЦО,некад је то исти варикап који управља ВЦО а некад постоји посебан за модулацију,ствар избора конструктора,оба решења имају за и против...У ту тачку довести НФ споља и мора да радди,чим ради ВЦО...Е сад,мало процесори ту замрсе ствар,чест је случај да се нниво модулације процесором подешава,тад мора да постоји ДАК који то ради (ово сам виђао да се дешава),мождаа је неки "стручњак" једноставно "мутирао" модулацију,кад не зна шта ради по сервисном менију убије модулацију и нема је (и ово сам видео често) а после заборави шта је "штеловао" па не зна да је врати назад...Ја лично нисам осим ДАК-а видео други елемент да страда за сличан квар,има глупих кварова кад је нешто у прекиду али то је унесена грешка,није квар који је сам настао...Кварове у микрофонском претпојачалу,пре-емафазису и сл. нисам видео и то је искуство од хиљаде урађаја...Било је "кварова" кад уређај падне,прикључи се на лош напон итд,али квар,да је нешто страдало,осим ДАК-ова нисам видео,мада,и ДАК је више карактеристичан за Ајком него за Језу.Или је нека унета грешка од претходног власника-е ту нема правила шта је ако се не зна којом приликом је модулација нестала...У сваком случају ако се ништа није "спонтано" одлемило,откинуло,отпало,то мора у неку радионицу,да се испрати модулација требају неке справе,не може волтметром нити од ока...Жао ми је ако звучим иронично,али,људи питају свашта,то што је неко купио уређај и има прилику да отвара и "чачка" наоуражан интернет "знањем" нема појма са оним што је потребно да би се сервисирао уређај...Свако има ауто али свако га не поправља!

 23 
 poslato: 15.09.2018. 23:16 
Započeo E73SSL - Poslednja poruka od strane E73SSL
Postovane kolege rdio-amateri, tragajuci za rjesenjem mog problema na netu, naidjoh i na ovaj forum i bi mi drago sto postoji i tako nesto. Nema bas mnogo mjesta na netu gdje mi radio-amateri mozemo da razmjenimo iskustva i da se druzimo.

E sad ono zbog cega i otvaram ovu temu:
pre neki dan sam nabavio FT-2200, fini mali uredjaj sa 50W snage i airbandom (samo slusanje) a problem je u tome sto predaja i prijem idu bez problema ali nema modulacije. Prvo sam pomislio da nije problem u samom mikrofonu ali nije. probao sam ispravan mikrofon sa drugog uredjaja i ista stvar at akodje mikrofon sa 2200 radi na drugom uredjaju.
Nakon toga isao sam na hladan lem na samom konektoru mikrofona (8 pinski MH-14D8) ali nije, uredu je kao i ostali lemovi koji vode do plocice (koja je na shemi oznacena kao mic unit) i tu sam stao jer nemam mogucnost provjeriti istu pa me interesuje da li je neko imao isti i li slican problem? Da li je u pitanju navedena plocica ili moze biti nesto drugo?

73 i hvala.

 24 
 poslato: 22.08.2018. 17:12 
Započeo e75lju - Poslednja poruka od strane gane
Код њега често страда ЦПУ...зато је на подножју то бар ја мислим,е сад,да ли је и у овом случају тешко је рећи...На овом форуму је мало људи који се баве техником на том нивоу,мада нису ретки случајеви да се тоталан аматер расправља и професионалцима чак и дели лекције.Тако да професионалци се углавном склањају и избегавају дискусије...нема сврхе,доста их је који после једне отворене станице постају научници,и са њим је немогуће разговарати...Прво погледати да ли је улоковала синтеза,лако се проверава има у сервисном упутству,ако није ето трага али је немогуће рећи шта је,тада погледати да ли ради референца,има ли колока,и оно што је већ проблем-да ли је за ЦПУ напајање чисто,не би смело да буде рипла више од 0,2 Волта....Ако је синтеза улокована,онда кренути од детектора,али требао би сигнал генератор па остаје да се провери инструментом само шта може,па по МФ редом до миксера...ту је негде нешто,само што ово и није неки савет ако не може да испоштује процедура...поздрав!

 25 
 poslato: 20.08.2018. 13:38 
Započeo e75lju - Poslednja poruka od strane Home75
Hvala za komentar na pitanje. Pitanje ko pitanje...uvijek moze imati i drugaciju formu. Mislio sam, prije svega, da je neko vec imao isti ili,eventiualno, slican problem. 73!

 26 
 poslato: 17.08.2018. 10:21 
Započeo e75lju - Poslednja poruka od strane gane
Поздрав,
Па једини начин је да се одклони квар...нема другог...какво питање такав и одговор,јер,можда чак и хиљаду разлога може до тога да доведе...Уз ризик да неког и наљутим,мада ми то није намера,морам да кажем:Било који трансивер,није пегла или усисивач,већ је веома компликован уређај,веома добро треба знати из којих се степена састоји,како они раде,па тек онда било шта питати.И познаваци наиђи понекад на проблем наизглед не решив,онда добро дође помоћ људи са више искуства али и тад буде тешко...Тај уређај има преко хиљаду делова,како испитати део по део?Нема шансе,чак би и да се редом скидају ради пробе уређај вероватно био уништен.Без познавања степена тарнсивера,начина на који функционишу нема смисла "бркати" по уређају...Сви који и поправљају радио уређаје не воле кад им дође од аматера уређај.Обично су врло стари,врло мало вреде на тржишту,а потребно им је посветити доста времена,и кад се сабере уложено време и могућност наплате поправке-не исплати се уопште.Ако било шта пробате сами,сервисна упутства постоје на нету,па ако разумете шему има смисла да покушавате.Мада,остаје и  тад питање подешавања због непостојања инструмената,па једино што остаје је да се икако натера да ради,а подешвање свести само на она могућа обичним волтметром....

 27 
 poslato: 07.08.2018. 14:20 
Započeo e75lju - Poslednja poruka od strane Home75
Pozdrav,
Treba mi pomoc. Naime, prilikom ukljucenja uredjaja FT-480R cuje se jaki, tupi zvuk u zvucniku. Kako da ga eliminisem?

 28 
 poslato: 02.08.2018. 20:21 
Započeo Nesaal - Poslednja poruka od strane Nesaal
Interesuje me gde mogu da pronadjem ili kupim kristale iz uredjaja FNT-1 ili slicno FNT-5  . Trebaju mi kristali  od 1 do 4,4 kHerca.

 29 
 poslato: 05.06.2018. 00:48 
Započeo yt9tp - Poslednja poruka od strane yt9tp
Bilten Saveza radio-amatera Srbije je glasilo kojim se radio-amateri obaveštavaju o aktivnostima Saveza, radio-klubova i radio-amatera kao i o drugim dešavanjima kod nas i u svetu, zanimljivim za radio-amatere.

Emituje se kao Radio-bilten svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u 20 časova po lokalnom vremenu u Srbiji. Emisija je na frekvenciji 3725 kHz, a reemituje se i na repetitorskoj mreži u Srbiji.

Pored radio-emitovanja, Bilten se objavljuje i u elektronskom (PDF) formatu na sajtu Saveza radio-amatera Srbije, na adresi http://yu1srs.org.rs/bilten, kao i u obliku audio zapisa, na zvaničnom YouTube kanalu Saveza u plejlisti Radio-biltena, nakon radio-emisije. Značajna obaveštenja će biti objavljivana i na sajtu Saveza radio-amatera Srbije, kao i na zvaničnoj Facebook stranici Saveza radio-amatera Srbije.

Na sajtu se nalazi i arhiva ranijih izdanja Biltena.

http://www.yu1srs.org.rs/bilten

 30 
 poslato: 05.06.2018. 00:45 
Započeo yt9tp - Poslednja poruka od strane yt9tp
Svakog letnjeg raspusta održava se kamp za mlade radio-amatere (starosti do 25 godina) članove Saveza radio-amatera Srbije. Kamp organizuju Savez radio-amatera Srbije i radio-klubovi.

Cilj kampa je da se mladi upoznaju, druže i da kroz zajedničke aktivnosti proširuju znanja i usavršavaju svoje radio-amaterske veštine.

Kamp obuhvata sve oblasti interesovanja radio-amatera. Obavezno je za vreme kampa postavljena radio-stanica preko koje mladi radio-amateri mogu da održavaju veze širom sveta. Održavaju se treninzi i takmičenja u radio-amaterskoj goniometriji, telegrafiji, grade se antene i elektronski uređaji. Održavaju se predavanja i radionice na razne teme, a vremena ima i za druženje i zabavu.

Ove godine, kamp će biti održan na Goču, u Dečijem odmaralištu "Goč", u periodu od 30. juna do 04. jula  2018. godine. Izvršni organizator je Radio-klub "Vitanovac" YU1AKV.

http://www.yu1srs.org.rs/kamp

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10