Napredna pretraga  

Vesti:

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10
 11 
 poslato: 18.12.2021. 10:24 
Započeo dragnik - Poslednja poruka od strane neshtry
Ija sam služio u istoj vojnoj pošti ali koje desetlrće kasnije, u kasarni Bubanj Potok…
Lep pozdrav

 12 
 poslato: 06.09.2021. 22:16 
Započeo 9A7RA - Poslednja poruka od strane 9A7RA
Pozdrav,

da li netko ima shemu ili uputstva za JZ RTG-01 zujalicu za telegrafiju. Daje jako slab i izobličen ton, ne znam u čemu je problem.

 13 
 poslato: 21.08.2021. 16:54 
Započeo Struja - Poslednja poruka od strane Struja
Poštovani.
Potrebna mi je shema i uputstvo za RT-1-T4 Iskrimu JNA stanicu.
http://www.crowave.com/blog/2019/10/09/vojni-ssb-primopredajnik-rt-1-t4/

 14 
 poslato: 25.07.2021. 21:46 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane Darko
Radioamateri profesionalne uređaje prepravljaju samo ako je to zaista neophodno.
Mislim da je najbolja ideja dodati spoljni NF filter.

Kao prvo profesionalni uređaji nisu za radio-amatere !
A koristiti RU20 za telegrafiju i uništiti je ugradnjom CW filtera je suludo.
RU-20 je fantastičan uređaj za rad na fiksnim frekvencijama, za to je i namjenjen i građen
a radio amateri ga kao takvog mogu odlično iskorititi za digitalne komunikacije od RTTY do VARA modema.
Za PSK31 je savršen a SSB filter od 3.3KHz je ono što nedostaje radio-amaterskim uređajima.
Eto, samo mali komentar na temu.
Hvala na pažnji !


 15 
 poslato: 07.07.2021. 17:31 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane Amon_Wolf
Napravio sam neka mjerenja sa ampermetrom da vidim kako taj ispravljač funkcionira u odnosu na MI-20 ispravljač (onaj klasični RIZ-ov) pa da podjelim informacije sa vama.

Klasični RIZ-ov ispravljač (MI-20) može da napaja radio stanicu sam, bez priključene baterije u puferu. Ima prekidač za punjenje i pražnjenje baterije. Bateriju puni sa 310mA konstantno, a prazni sa oko 1.2 A. Kod njega treba paziti da se baterija ne pregrije, to jest, da se ne ostavi na punjenju kad je već puna jer dolazi do pregrijavanja ćelija i mogućeg oštećenja ćelija u bateriji.

Ispravljač PA-25 je novije generacije, nemože sam da napaja stanicu, MORA BITI U PUFERU SA BATERIJOM jer nemože kompenzirati skokove u amperaži kad stanica radi, treba mu pomoć baterije. ALI, zato je puno sigurniji kod punjenja baterije, kad je baterija puna, on ju puni takozvanim "trickle charge"-om. Jačina struje punjenja baterije varira ovisno o tome koliko je baterija puna, ako je ispražnjena do kraja, puni sa 300mA, a kad se baterija napuni, smanji jačinu struje punjenja na 70mA, time se osigurava da ne dođe do oštećenja članaka u bateriji od pregrijavanja, jer kod te jačine struje, čak i ako je baterija puna, višak energije se pretvara u toplinu koju baterija može podnjeti, i time ne dolazi do oštećenja članaka, mada da bi se osigurala dugovječnost baterije, najbolje ju je isprazniti do krajnjeg napona pražnjenja (24 do 21V, ovisno od tipa baterije) i onda napuniti do kraja. Kad se koristi ovaj ispravljač, najbolje je bateriju imati konstanto priključenu za ispravljač. Kad se radi sa stanicom priključenom na ispravljač, baterija daje stabilnost i dodatnu struju za nesmetani rad stanice, a ispravljač je konstanto drži napunjenom. Ako se treba koristiti baterija za terenski rad, uzme se dolje sa ispravljača i ako se dalo dosta vremena da se napuni, možete biti sigurni da je baterija uvijek spremna za pokret, kad se vratite natrag, stavite ju natrag punit na ispravljač. Radio stanica ne mora biti priključena na ispravljač da se baterija puni. Sve baterije imaju određeno vrijeme punjenja, i to treba jako paziti kod starijeg ispravljača (MI-20) jer on ne smanjuje struju kad se baterija približi punome stanju, ovaj ispravljač (PA-25) automatski smanji struju punjenja na "trickle charge", i tako nema rizika da se baterija ošteti čak ako se i prekorači vrijeme punjenja za nekoliko sati. Opasnost za bateriju se javlja tek ako se ispravljač ostavi da puni bateriju više dana bez prestanka, time se smanjuje radni kapacitet baterije, al ne vjerujem da će iko ostaviti bateriju da se puni na uključenome ispravljaču 3 dana.

Toliko o tome, ako nekome zatreba, tu su mu informacije.

 16 
 poslato: 05.07.2021. 16:41 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane Amon_Wolf
Imam sledeći problem, znaći stanica radi bez problema, sve normalno kad ima napajenje iznad 27V. Jednom kad napon baterije padne ispod 27V počinju problemi. Javlja se pulsirajuče lupetanje u slušalicama na predaji, i izobličuje mi audio na izlazu u slušalicama i kod predaje, što su mi potvrdili kontakti koje sam uspio dobiti. Na 26V se čuje slabo i za svaki volt manje se čuje sve jače i jače, i audio je sve više izobličen. Stanica daje van 22W na punoj snazi. Problem mi je bio isto, kad je napon baterije pao ispod 21V, stanica mi nije davala upozoravajući ton prazne baterije, koju je na kraju spraznilo do 18V, onda sam je isključio i uzeo bateriju dole. Problem je samo kod predaje, prijem radi normalno. Isto se čuje taj pulsirajuči puls i kad stanica tjuna antenu na frekvenciju. Imam priloženi video da vidite o čemu se radi. Na videu je napon baterije 25.1V, baterija je ispravna.

https://youtu.be/XICUCZ3BJ_4

U video izlaz antene ide na watt/SWR metar i "dummy load" od 50 ohma. Isti problem je i kad se koristi štapna antena.
Tog problema nema kad se stanica napaja strujom jačom od 27V. nije meni problem napajati stanicu sa originalnog ispravljača, nego mene muči jer mi je kapaciet baterija onda dosta skraćen, a većinom koristim stanicu terenski, pa mi je ključno da radi ispravno dok se ne isprazni baterija do kraja (21V) a ne do 27V.

 17 
 poslato: 03.06.2021. 18:02 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane Amon_Wolf
Tko mi može reć nešta o tome uređaju, ne mogu nać nikakve informacije o njemu na internetu. Koliko znam koristi se za punjenje baterija i istovremeno se može raditi sa radio stanicom sa njega dok je spojen u pufer. Ima li možda netko pravilo o tome ili dokumentaciju?

Slike:

 18 
 poslato: 28.05.2021. 23:50 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane gane
Као неко ко уради годишње више од десет хиљада веза телеграфијом,мислим да од филтра у НФ глупљи покушај не може да се замисли...ту једино АМ филтер заменити филтером за телеграфију,и везати АМ преклопник тако да у положају АМ ради телеграфија са филтером.Наравно прво наћи филтер , прављење се због цене верујем не исплати...Умноживач доброте (заборављена ствар) даје добар резултат и може да се постави било где у уређају...не познајем тај уређај,али,мислим да су војне ствари тог нивоа неспретне за аматере,а свака преправка је захтевна и на разне начине непредвидива и неизвесна...најлакше је давати идеје....

 19 
 poslato: 28.05.2021. 16:51 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane RoRa
Radioamateri profesionalne uređaje prepravljaju samo ako je to zaista neophodno.
Mislim da je najbolja ideja dodati spoljni NF filter.

 20 
 poslato: 28.05.2021. 14:24 
Započeo Amon_Wolf - Poslednja poruka od strane Amon_Wolf
Da, to su moduli za pojačanje MF i NF signala. Jedan kristalni filter služi za filtritanje SSB signal (za oba bočna opsega) a drugi filtrira AM signal. Ako neko želi da AM signal prima kao SSB signal onda je teoretski moguće filter za AM zameniti uskopojasnim filterom za prijem telegrafije. Druga MF je reda 5 MHz.

Hm, jel bi onda bilo moguće kristalne filtere zamjeniti nečim novije generacije, više kompaktnim da bi se napravilo mjesta za CW filter, ili da ima dual band filter SSB/CW ili AM/CW,
RU-20 je tehnologija kasnih 70-ih, danas se sve te stvari mogu nabaviti u puno manjoj veličini na printanim PCB pločama. Može se izraditi PCB ploča po narudžbi samo bi trebalo napraviti električnu shemu.

Mada ovo je puno jednostavnije rješenje:
https://www.sotabeams.co.uk/dual-bandwidth-filter-modules-ssb-cw/

Ovo je dual band audio filter SSB/CW koji se može staviti na audio izlazu, mislim da je dovoljno mali da bi možda stao u digitalnu glavu ako bi se prepravila, ili ako ne u digitalnu glavu, da se napravi mala kutija sa audio CW filtrom koja bi bila između audio izlaza radio stanice i MTK/slušalica/zvučnika.

Velim, ovo je samo teoretski kako bi se moglo pristupiti rješavanju toga problema tako da bilo koju ideju imate samo ispalite.

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10