Radista Forum

Radionica => Elektronika => Temu započeo: Nele 21.12.2009. 01:23

Naslov: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Nele 21.12.2009. 01:23
Uredjaj omogucuje rad opisanog analizatora na opsegu od 50kHz-300MHz.
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: miki 21.12.2009. 11:39  Veoma zanimljive gradnje ali gde kod nas nabaviti navedene komponente.
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Nele 05.01.2010. 00:19
Istina, komponente su uvek probem. Malocas sam o tome govorio u drugoj temi.
Sto se analizatora tice, uredjaj je takve prirode, da je bilo zaista neophodno koristiti neke od komponenata mozda malo cudnijih oznaka nego sto smo navikli da vidjamo. Ovo iz razloga sto ovde zaista nije moglo biti improvizacija. Problem kod samog analizatora je SA605, medjutim, ovaj detektor se moze poruciti od svih vecih distributera elektronskih komponenata (Beograd, Subotica, Novi Sad), tako da se moze jeftino nabaviti. Sto se konvertora tice, mikser i VCO se mogu zameniti komplikovanijim, ali lakse priustivim komponentama. Stabilnost ce dakako biti manja, ali upotrebljiva. Inace, 'Dallas Maxim' salje VCO kao 'free sample', tako da ga je moguce nabaviti i ovde. Mikseri su problematicniji, jer se oni ne mogu poruciti bez nadoknade na zalost, ali postoji mogucnost da se sagrade (nekada je ovo bila rutina za radio operatore).
Mislim da od kriticnih komponenata nema nista vise. Sve ostalo su delovi koji se lako mogu naci na trzistu.
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 06.01.2010. 08:58
Kako nikom nije palo na pamet da upotrebi birac kanala iz starijih analognih SAT prijemnika?
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Nele 06.01.2010. 14:33
Jeste, istina je, ali to je snalaženje koje možda većini ne bi pošlo za rukom. Išao sam na opciju - što manje improvizacije, odnosno biranja onoga što se može nabaviti.
Problem je sličan kao kada mi ljudi predlažu da odem na otpad ili buvljak kako bih pronašao neki od uređaja u kojem je moguće pronaći nešto od onoga što mi treba. Ja se složim naravno, da u određenim uređajima ima takvih komponenata, a onda provedem mesece tražeći ga na otpadima ili pijacama, bez uspeha.
Problem je u meni lično, da volim brzinu i nisam rapsoložen često da tražim tako nešto dugo vremena.
U starijim uređajima, obično već moramo videti potencijal i sačuvati ga za eventualnu gradnju. Međutim, takav uređaj može biti problematičan za pronaći kasnije.
Naravno, ne razumem se u to koliko starih sat prijemnika ima trenutno na tržištu i koliko se od jednog do drugog razlikuju elementi. Vi verovatno znate, da većini ljudi, treba najjasnije nacrtati ono što treba da sagrade. Dakle, neće trpeti potencijalno prilagođavanje "sličnih" komponenata. Na ovo sam takođe mislio, jer postoje i oni kojima trebaju instrukcije za šentovanje mernih instrumenata.

U svakom slučaju, što se konvertora tiče, u pravu ste, moglo bi se iskoristiti. Ja sam čak koristio delove u jednom momentu iz malih PMR uređaja na 70cm bandu. Dakle improvizacija je moguća, tu se slažem i mogu se koristiti bilo kakvi elementi u ovoj konstrukciji koji bi zadovoljili konverziju, naročito nakon što znamo originalnu ideju. Ovo se, kao i ostalo, može rešiti na više načina i vaš predlog stoji kao odličan, za sve one koji budu u mogućnosti da implementiraju ove komponente za proširenje AS.

Hvala još jednom!
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 06.01.2010. 23:09
Analogni SAT prijemnici su na buvljacima a i ovak zaista badava,za najvise 20 evra ima prijemnik koji radi,e sad,treba pronaci sto stariji,onaj koji ima biranje rekvencije pomocu napona jer noviji imaju I2BUS( I na kvadrat BUS),to jest to su serijske sinteze,mada u tim prijemnicima odnosno u tjunerima postoje i MB506 da se skine koje kao preskaler ide do skoro 3Ghz,kako koje ,ali do 2,5Ghz sigurno rade!Treba reci i da je ovakav analizator kao top g;uv ali svakako izuzetno koristan i pored toga.Voleo bih da znam dali ga je neko sagradio,ja sam imao pre dvadesetak godina sa SAT tjunerom i bio je od velike pomoci.Ako ga neko i sagradi danas na raspolaganje je familija MMIC INA...ERA...ISA...MAR...,moze i osetljivost da se digne.Malo je problem sto je konstruktorstvo zamrlo,dali nam je clanstvo tehnicki nepotkovano ili je nesto drugo....
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Nele 07.01.2010. 02:25
Iskreno, nisam znao te detalje o sat prijemnicima. Imao sam nameru da ih koristim kao prijemnike za radio astronomiju, ali sam odustao, jer nisam lako mogao pronaći analogne.
Sam analizator (VHF/UHF deo) radi jako osetljivo. Čak podešavanjem RF gain osetljivost može da se podigne do nivoa gde se već preteruje sa nuspojavama. Inače je svaki TV tjuner u ovakvoj aplikaciji osetljiviji od klasičnih analizatora spektra (fabričkih), koji su znatno gluvlji od ovakvih. Naravno, sve ima svoje prednosti. Za ovaj sam izradio i atenuator, zbog velikog pojačanja i tretiranja velikih signala.
Konvertor je gluv, to stoji. Ostavio sam da svako napravi predpojačanje kakvo može izvesti. Lično sam koristio MMIC MAR-6, ali je takvu komponentu nemoguće kupiti ovde (nabavljam ih od prijatelja iz Amerike). Bez toga, konvertor radi sa oscilatorima u neposrednoj blizini, radio stanice itd, ali za etar je gluv.
Ovo poslednje što ste naveli, da je konstruktorstvo zamrlo je istina. Sećam se kada sam počeo sa radio detekcijom objekata u kosmosu... pokušavajući da pronađem još nekoga ko se bavi radio astronomijom, kroz neko vreme sam shvatio da sam - sam. Vrlo depresivno.
Oblast kao takva, zahtevala je sijaset samogradnji, jer se u radio astronomiji ne može ništa kupiti, naročito ne u našim uslovima. Otud i analizator spektra, koji je, kako sam shvatio kasnije, bio dobra prilika za eventualne konstruktore da se domognu dobre mašine za male pare. Opet, konstrukcija nikako nije za početnike, naročito one koji nemaju odgovoarajući alat. Izlazi da skoro niko ne ostaje.
A ako uzmemo u obzir da najlošiji analizatori koštaju nekoliko hiljada evra i da se teško do njih dolazi, a da su to mašine koje rade zaista izvanredan posao, vredi sagraditi ih. No, opet, kome to treba, kada se nema potrebe graditi bilo šta...
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 07.01.2010. 10:35
Ja sam poredio pravi spektralac sa takvim pravljenim,tjuner je zaista gluv kao top ali za skoro svaku primenu to i ne smeta.Pravi imaju prag cak i do -140dBm dok recimo TV tjuner pocinje da vidi tek oko -100dBm a i SAT tjuner je tu negde.Obratite paznju na stare SAT p[rijemnike koje donose spolja po buvljacima,ima ih cak da se nadju i oni koji su sve podesavali rucno,ja sam nasao jedan koji ima ima i S metar i sve rucne komande,MF ima je oko 430Mhz pa se moze lako neci tacka gde je MF i dograditi nova po zelji!Veliki izbor MMIC i tranzistora su LNB za SAT TV,doduse tesko ih je identifikovati i skinuti,ali su za frekvencije od par giga izvanredni.HEMT tranzistori se ne mogu identifikovati uopste mada to i nije vazno kad se zna sumni broj koji je deklarisan za ceo LNB,a MMIC moze da se identifikuje jer sa njih oznake ne skidaju,samo sto je ovde problem nedostatak tacnih tablica i sto razni proizvodjaci istim slovnim oznakama oznacavaju razlicite elemente.
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: YU1SAN 21.01.2011. 18:39
Pozdrav svima,

Zainteresovala me je ova tema, pa ako moze neko da postavi jasnu šemu da krenem u korisnu zanimaciju.

Hvala unapred

Aleksandar
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: YU1SAN 25.01.2011. 22:23
Poštovani kolege,

Molba još jednom za šemu analizatora spektra! Kolegi Neletu sam poslao i PP, ali se mejl vratio kao da adresa nije u redu. Bolju ideju nemam, nego da ovako se obratim još jednom računajući na vašu dobru volju.
Gledajući druge teme, vidi se da su učesnici ove konstrukcije prisutni na sajtu.
Hvala unapred

Aleksandar
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 27.01.2011. 09:35
Ja imam pravi spektralac pa tema ne interesuje da bih se bavio izgradnjom uredjaja,ali na netu ima par amera koji su to publikovali,pa ne moraju da se usvoje sva njihiva resenja,ali je dobro da se shvate principi rada.Medjutim,kome princip rada nije jasan onda na zalost,nema mesta da se upusta u gradnju takvog uredjaja,jer je prekomplikovan pre svega oko podesavanja.Za gradnju VF uredjaja je najmanje vazno imato semu,to sto je nesto povezano po semi tacno uopste ne znaci da ce i da radi!Manje iskusni,pre svega treba da u okruzenju pronadju iskusnije prijatelja pa da polako uce,nema druge,ipak je to zanimanje za koje se i fakulteti zavrsavaju!
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: YU1SAN 27.01.2011. 18:38
Poštovani kolega,

Nisam potpuno siguran da li si gornjim tekstom meni odgovorio ili si se bavio teorijskim razmatranjima, da li treba graditi  nešto po šemama datim u časopisima, raznim sajtovim ili sl.? Odnosno, da li treba verovati svemu tome što je napisano i nacrtano?
Ja sam tražio šemu navedenog uređaja, jer sam verovao u ono što je napisao autor članka.  Jasnom šemom sam hteo da propratim napisano i da bez gubljenja velikog vremena napravim to ili ne.
Šta mi je smetalo? Smetalo mi ie je to što se neko potrudio da napiše onoliki tekst, a da ga pri tom mrzi da nacrta iole pristojnu šemu po kojoj bi ta konstrukcija mogla da se realizuje. To mi liči na pokazivanje sopstvenog znanja, a ne želje da od toga ima i neko drugi "korist". Primetio sam da je navedenu šemi tražio još neko.
Da li će neko da razme šte tu piše, da to napravi ili pak da potroši i vreme i novac, to je na tom ko krene u takvu avanturu. Podsećam da se ovde radi o hobiju, a ne o nekom poslovnom aranžmanu ili sl. Takođe bih podsetio članove ovog foruma na vreme kada su oni bili početnici, neuki, sa malo znanja i para, pa su ih drugi učili i pomagali im, na ovaj ili onaj način. Zato ne treba svaku ideju  nipodaštavati, prezrivo komentarisati, ili biti nadmen (pričati o SWR metrima od 1000USD, kao da ih ima na stotine u ovoj zemlji). Uvek ima nekog ko zna više ili ima više. Veličina je razmeti onog ko ima manje,  ko zna malo, a pri tom mu pomoći.

Pozdrav

Aleksandar
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: 4n7rn 16.04.2011. 11:47
Прво поздрав свима! Гане теби посебно јел  те лично познајем и не замерам ти што имаш спектралац а моја маленкост нема.  :D
   Но поента је у томе да нас има острашћених градитеља ... који су у контакту и верујте ми на реч нит се јављају на фреквенцијама нит по форумима. ГРАДЕ људи немају времена.Али понекад сврате  тражећи нешто ново кад оно шипак Нечитко траљаво аљкаво... ово сам ставио на топик  "спектроанализера" ево га и овде.Од вишка глава не боли .

Неле ! Пошто имаш већ један  приговор на квалитет слике самог уређаја,Ево ти још један приговор и на квалитет слике у  пдф у  !
Уозбиљи се човече и исправи грешке,ако ти је иоле  стало до твојих колега РАДИОАМАТЕРА,ако не е па то је твој етички лимит . Узео сам себи за право да те и поред уредника ,модератора који  није реаговао  опоменем да  отклониш те грешке! Људи смо.

Или  овако , поштовани уредниче уклони полуисправну тему како то доликује иоле реномираном форуму. Буди Модератор !

4Н7РН Никола Реслер.

Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 22.04.2011. 11:06
Pozdrav Nikola,
Ne mogu se setiti da se znamo ali ne tvrdim ni suprotno HI!Mnogi graditelji imaju problem da shvate da za mnogo uredjaja nije najbitnije imati semu,odnosno,bez obzira sto je nesto po semi ispravno povezano,to nije garancija da ce to i da proradi!Svakome ko se razmislja da pravi spektralac bih savetovao da prvo dobro prouci kako ta spravica radi,a kad to postane jasno nece biti problem da se nekom finesom pomogne na nekom ili ovom forumu,a isto tako nece mu biti problem ni da izabere koji tjuner da koristi...Ne moze se pristupiti toj temi samo sa zeljom-hocu da imam spektralac!To je malo,ima tu dosta muke oko propusnog opsega,uskladjivanje hoda vremenske baze,i da ne zalazim dublje nije jednostavno ukoliko ne poznaje princip rada spektralca,sta se tu dogadja,sta koji funkcionalni sklop  regulise,kako ga treba podesiti...malo je sema,to je po meni sustina!Malo je isto tako biti ostrasceni graditelj ako se ne poznaju principi,video sam perfektno sagradjene uredjaje od ljudi koji su zaista vesti da nesto naprave ali koji nikad nisu proradili jer je napravljeno elektricno tako da nikad i ne moze da radi,a sa druge strane,ako neko zna principe,zna sta treba,moze divno da radi i "gomila zica" i delova unutar te gomile.Jos jedno savet,proucite kako uredjaj radi pa krenite u gradnju!
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: 4n7rn 23.04.2011. 20:50
Vidim da ipak neko prati i rad foruma HI! U principu se slazemo u potpunosti. Mada ja sam u smislu graditeljstva za gomilu zica koja radi.... za mene je svaka gradnja izazov ,DA PRORADI,a dal ce u kutiju posle, nije me briga.Po potrebi ,ako zatreba.Nego bilo je reci oko citljivosti same date seme,spektralca ,koja je uzgred trebala biti zamenjena CITKOM, eto cisto sto se tice etike i ophodjenja prema ostalima koji citaju. Poz svima .

4N7RN
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Nele 30.09.2011. 09:06
Izvinjavam se zbog nejavljanja, ali često sam u inostranstvu, pa sam zanemario sve to. Ponavljam, da je čitljivost odlična na svim originalnim pdf-ovima koje sam pravio, pa mi iskreno nije baš potpuno jasno šta se događa. Dakle, opet da se ponovim: ako nekoga zanima gradnja ovog uređaja, poslaću mu originalni pdf ili posebno sliku šeme, to je najmanji problem (morfeus@eunet.rs).
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 30.09.2011. 13:32
Нисам баш нарочито добро пратио тему,па касним са одговором!За YU1SAN:Пошто није било изгледа јасно да покушам да будем јаснији:Ако некомме треба шема за спектралац онда боље да га не прави,јер то значи да принципе на којима та справа ради не разуме,а пошто је то мало компликованије од исправљача ни шема м неће помоћи!Боље је узети блок шему,проучити добро опис рада спектралца (има тога на нету),па кад се добро наоражамо знањем онда тек приступити градњи,све друго нема смисла.Улазно коло,мешач,временска база-могу се направити на хиљаду начина и сваки ће да ради,али само и једино ако знамо шта који склоп треба да ради,јер из разумевања принципа рада произилази разумевање како да га подесимо итд...Видмар је дао леп опис за градњу спектралца,али знам два добра стручњака који би могли овде да држе предавања који су од градње одустали.Једноставно,у неком делу процеса израде су схватили да немају чимме да све подесе и то је то!У сваком случају,ТВ тјунер је најбезболније решење,да се нешто види,али као бивши власник таквог "спектралца" могу да кажем да је свакако користан,међутим за већину примена то је само показомер а не инструмент!Нема ту од линеарности ни Л,од динамикке ни Д,и да не ређам...Ја поздрављам човека који хоће да са разумевањем сагради нешто ,али свакако поздрављам онога који да и 1000USD за инструмент,јер мени је инструмент алат који мора бити тачан,а Србија је дуже време пуна "стручњака" који осећају на уво,од ока,сматрају,мисле,а нису у стању да разумеју да повер метар и мерење снаге ако није праћћено спектралном анализом је сасвим безвредно,нетачно,чак није ни оријентационо.Звали су ме људи који су по мојој шеми из часописа правили трансвертермимали су "снагу" на повер метру,али се нису чули ни пет километара.А снаге је "било"...Е ту је од помоћи и какав такав спектралац да се види куд се деде та "снага" која то није!За остале намене тај "спектралац" није!Израчунајте мало ( да причамо озбиљно),колико је минус 140dBm,затим колико је осетљив ваш пријемник,па онда покушајте да то претворите у "моћ" и праг осетљивости прављеног спектралца...Кад све то срачунате-одустаћете брзо,или-можда решити да дате мало више долара па купите прави!Наравно,ако вам треба,ако ћете га отплатити.У противном.нити вам треба нити се исплати!Прошло је време рада на штап и канап,показомерима давно већ ни код радио аматера нема места!А за оне који би ипак да га ураде из хобија и забаве,на нету има пар конструкција лепо описаних и објашњених!
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 30.09.2011. 13:40
Овде имате блок али и електричну шему спектралца,заиста лепо сажвакано...

http://www.holmea.demon.co.uk/SpecAnHtml/SpecAn.htm


Затим један други линк који такђе у детљае обрађује теми и даје комплетну шему...

http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pdf/9808035.pdf

И као задњи,линк који заиста има мало материјала,види стотинак мегахерца,али лако за гградњу...

http://www.qsl.net/va3iul/SA/spectrum_an.html
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Peca013 30.09.2011. 13:59
Svaka ti cast, sad sam oma razumeo sta meni treba, ovaj sweep generator me ubio u pojam, to je za mene bila ''astronoska pojava'' kako to radi, a ove komplikovanije stvari o kojima si pisao za mene izgledaju sasvim razumno i jednostavno, jednostavno ovo ne treba kupovati jer je preskupo! ovo treba ustelovati na fabrickom analizatoru i nema razloga da ne radi bar slicno!
Jos jedared veliko hvala za linkove da i drugi razumeju, ja jesam a vi?
Pozdrav
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 30.09.2011. 14:18
Нема шансе да се то "уштелује" Пецо,линеарност не може да се уштелује,а то је мука.Пази,ако рецимо на 10Мхз измериш ниво од једног волта рецимо,и сад погледаш фреквенцију од 50Мхз,она подела која је за 10Мхз једнака један волт-на педесет може бити пола волта,или чак два-три волта!Е,ту падају прављени уређајиА да не помињем што за слабе сигнале треба имато осцилатор са малим фазним шумом,па да нема хармонике,да је по фреквенцији стабилан,да не скакуће или се љуља...Сви произвођачи користе YIG осцилаторе за ту намену а то није случајно...Аналогно напред реченом-ни динамика не може да се уштелује,а то нас онда опет води на "показомер".Ако неко хоће баш да направи врхунску справу,постоје компоненте свакако,али,доћи до њих,урадити све то-кошта више него фабрички ремонтован спектралац стар двадесетак година,о томе причам!
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Peca013 30.09.2011. 15:15
Vredi pokusati, ja sam kao i do sada svasta probao i ne kajem se ni za jedan neuspesan rad.
Za sve postoji nacin kako da se resi, sve su ovo dostupne stvari do kojih nije tako bas tesko doci, SAT risivera ima, MAR-ova ima i tako TUF-1 ili 3 nadje se to, nekada je to bilo bezobrazno skupo, danas jedva 200-400din.
isplati se u startu i ako je samo pokazo+merac di ce bolje od toga, za fabrikovan nisam nesto vise zainteresovan, posle ovog shvatanja vidim koliko sam bio u ne znaju, sto se tice ovog jednostavnog uredjaja da ne ulazim u detalje sklopova i podsklopova.
Shvatam da su nivoi bitni kao i shum koji ce se pojaviti cim nista ne budem prikljucio, licno ja to shvatam kao uspeh.
Kasnije se moze u modulima izdvajati koji ce sklop da se doradjuje a koji totalno da se izostavi, atenuacija je prosta stvar ali mora da se postuju mehanicki principi.
Jedan osciloskop ne kosta koliko i jedan analizator spektra, isplativo je koliko god se meni ne isplati da ga napravim, ja se celog zivota bavim VF tehnikom, meni uopste dobit nije bitna ali saznaje o radu nekog uredjaja jeste i to stavljam na prvo mesto.
Da budem jasniji meni je vazno kako to radi u praksi i ja dok to ne probam ja ne postojim, jer stojim iza svakog mog razumevanja.
Postoje prolazne stvari koje se kupuju i prodaju, ovo se ne kupuje ko bas ne mora, bolje da napravi, sve zajedno ovo pa jos i osciloskop neki budjavi stari kojem promenim par kondezatora, naravno da ekran valja jel, napravim ga da bude samo spektralni analizator, pa nek izgleda ruzno, nije mi bitno sto nece pisati SWEEP na engleskom nego na Srpskom. Numericki prikaz, zamrzavanje slike to me uopste ne zanima pa i USB da se kaci kako bih imao posle da bunarim u digitalnom smislu, obrade i tako te fore na RS232 ''da moze'' ma ne treba. :)

Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: gane 30.09.2011. 15:40
О томе ти причам,
Кинези праве неки спектралац за компјутер који одлично ради а ништа не кошта...А ти прави даље са њим оно за шта ти он треба.Мада ,ако си решио да прваиш,узми сателитски или тв тјунер,много си проблема у старту решио.Иначе се његов шум не види на екрану,већ је доња граница осетљивости инструмента праг шума улазног степена,сви ти тјунери имају 2-3 децибела шума и то је свакако лимит целог склопа,Тјунери имају доњу улазну фреквенцију која је високо изнад КТ опсега,па ко хоће да гледа КТ сигнале мора да прави и улаз!
Naslov: Odg: Konvertor za analizator spektra
Poruka od: Peca013 30.09.2011. 15:48
Da razumem.
Pa nije to problem bas hocu da ga pravim, nije mi neka draz da kupim kineski! Bas zato sto ja hocu da se uverim u to sto zelim da postignem.
TV tjuner da uzmem ako cu da gledam do 860mhz mada mi je KT vise zanimljiv, znaci do 200mhz prvi ulaz e sad kristalni oscilatori ce ici unutra i tako gledacu ja svoju varijantu sa proverenim sklopovima pa polako, ne zurim nigde a dolazi sigurno zima pa ce biti posla oko ovakve zanimacije, pisacu ja o svojim uredajima ako ih budem zavrsio, ni ja bas nisam zadovoljan kad nesto stoji i ceka sledeca vremena koja nikad ne dodju.